FANTOMSKI TAT

Tko je čovjek koji je ‘digao‘ 500.000 eura iz bankomata? Bivši policajac opljačkao ‘pola‘ zagrebačke elite, imamo popis...

Budući da mu je bila izrečena kazna veća od 5 godina zatvora, Zebi je sud automatski odredio i pritvor do pravomoćnosti presude

Anto i Mario Zeba

 Srđan Vrančić/CROPIX

Bivši policajac Anto Zeba (48), koji je 2016. i 2017. sa starijim bratom Marijem počinio niz provala u stanove pripadnika zagrebačke elite, između ostaloga i pjevačice Maje Šuput, odnijevši dragocjenosti koje se cijene u stotinama tisuća eura, osoba je koju je policija uhitila u najnovijoj istrazi zbog krađe oko pola milijuna eura iz bankomata uz pomoć skrivenih špijunskih kamera. Zeba se već od kolovoza 2021. nalazi na Interpolovoj tjeralici i Europskom uhidbenom nalogu (EUN), otkad se nije pojavio na objavi presude kojom ga je zagrebački Općinski kazneni sud nepravomoćno osudio na 5 godina i 10 mjeseci zatvora zbog spomenute serije provala.

Budući da mu je bila izrečena kazna veća od 5 godina zatvora, Zebi je sud automatski odredio i pritvor do pravomoćnosti presude. Da je došao na presudu, odmah bi sa suda bio odveden u Remetinec.

No budući da se nije pojavio, a policija ga nije pronašla na poznatim adresama, sud je za njim raspisao tjeralicu i EUN. No uzalud jer se Zebi od listopada 2021. pa sve do ovog ponedjeljka gubio svaki trag. Naime, u ponedjeljak ga je policija, istražujući četiri sofisticirane provale u bankomate iz siječnja, veljače i travnja ove godine, uhitila na području Trešnjevke gdje je Zeba sve ove godine živio skrivajući svoj identitet.

"Bio sam s njim na ispitivanju u Heinzelovoj nakon čega je odveden u zatvor. Pripremamo se za kazneni postupak koji će uslijediti", rekao nam je Zebin odvjetnik Milko Križanović.

Inače, nakon "nestanka" u kolovozu 2021., Županijski sud u Osijeku Zebi je povisio kaznu s 5 godina i 10 mjeseci na 6 godina zatvora te je on od ponedjeljka odveden kako bi počeo služiti tu kaznu. Paralelno s tim, iz zatvora će biti dovođen na ročišta - i to zbog postupka koji će protiv njega uslijediti zbog pljačkanja bankomata.

Braća Zeba su, prema presudi, 2016. i 2017. odradili desetak provala u stanove imućnijih Zagrepčana, a među njihovim žrtvama bili su i pjevačica Maja Šuput Tatarinov, bivši rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš te njegova supruga, član Uprave investicijske kuće InterCapital Tonći Korunić, Tatjana Vrdoljak, prva supruga bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka, Sanja Lozić, članica NO-a i jedna od vodećih dioničara Centra za vozila Hrvatske, stomatolog Marko Marović, Ana Mlinarić Džepina iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Tomo Škoro iz BC Instituta, Marin Zovko, Vedran Čavlina...

Tijekom čitavog postupka, obojica su poricali krivnju, a Anto Zeba tvrdio je kako zbog svog fizičkog stanja nije mogao izvoditi provale.

"Žao mi je oštećenih, ali s tim djelima ni ja ni brat nemamo veze. Od 2011. imam problema s leđima i kralježnicom pa ne mogu niti trčati, niti raditi čučnjeve, a vidim da bih za neka od tih djela trebalo skakati po krovovima terasa i penjati se požarnim stepenicama", rekao je Zeba na suđenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 20:03