STARI ZNALAC POLICIJE

Tko je propucani Josip Čubelić Čuba? Široj javnosti postao je poznat kada je izrešetan Mister turizma...

S obzirom na Čubelićevu burnu prošlost, splitskoj policiji ne bi trebalo nedostajati kandidata koje bi inspektori trebali ispitati

Josip Čubelić Čubo

 Cropix/

U utorak je oko 15.50 sati u Splitu u klasičnoj ‘sačekuši‘ prostrijeljen u nogu iz vatrenog oružja Josip Čubelić Čuba (36), poznati pripadnik splitskog krim miljea. Poznavatelji kriminalne scene grada pod Marjanom strahuju da je ovo ranjavanje tek najava predstojećih obračuna.

Čubelić je široj javnosti postao poznat kada je u Srinjinama u prosincu 2017. godine po nogama izrešetan Mario Bečić, poznatiji kao Mister turizma, a upravo je Čubelića policija teretila za propucavanje te da ga je nakon ranjavanja izudarao drškom pištolja po glavi. No, nakon provedenih niti mjesec dana u istražnom zatvoru, Čubelić je pušten na slobodu.

Nakon sedam mjeseci postupka koji se zbog pokušaja ubojstva Marija Bečića vodio protiv njega, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu obustavilo je istragu zbog nedostatka dokaza te je Čubelić oslobođen sumnje da je pokušao ubiti bivšeg Mistera turizma.

Čubelić, kojeg je branio odvjetnik Željko Gulišija, tijekom istrage branio se negirajući ono za što ga se tereti, no obranu nije iznosio niti je odgovarao na pitanja.

Pokušaj ubojstva Ace Rusa

U dosjeu Čubelić ima i presudu od pet godina i dva mjeseca zatvora zbog pokušaja ubojstva Aleksandra Dimitrova, poznatijeg pod nadimkom Aco Rus, u travnju 2013. godine u Velebitskoj ulici u Splitu te zbog opće opasne radnje i nedozvoljenog držanja oružja. Također, budući je u to doba u toj ulici bio gust promet vozila i pješaka, optužnicom se stavljalo na teret i da je Čubelić pucnjavom ugrozio druge ljude.

Tijekom boravka u Zatvoru na splitskim Bilicama napao ga je Ante Bilić iz Splita, boksač osuđen na 12 godina zatvora za ubojstvo iz pištolja Marjana Bilića Kovačevića .

Njih dvojica su se prvo sukobili u ćeliji što su prekinuli pravosudni policajci. Nakon toga su razdvojeni, ali je Bilić nakon par dana hodniku napao s leđa i udario šakom Čubelića dok je telefonirao.

Napadač je premješten u zatvor u Šibeniku, a Čubelić je odslužio četiri godine nakon kojih je pušten na uvjetnu slobodu.

Kobni ruski rulet

Također, o Čubeliću se pisalo i u ožujku prošle godine kada je u apartmanu na splitskoj Zenti 26-godišnji mladić iz Splita zadobio iz revolvera po život opasnu ranu glave. Osim njega, u apartmanu je bilo još sedam osoba, a jedan od njih bio je i Čuba.

Među ostalima je bilo osoba koje su dio svijeta narko trgovine, a pojedine povezuju i s dobavljačima droge iz Crne Gore. U noći oko 2.30 sati muško društvo je, prema njihovoj verziji, kratilo vrijeme ruskim ruletom.

Kada je opasna igra krenula po zlu, nakon što je 26-godišnjak ranjen metkom u glavu, dvojica su ga iznjela iz apartmana te je prevezen u KBC Split. Teška ozljeda mu je na kraju sanirana, a nitko nije bio osumnjičen za kazneno djelo.

Svega mjesec dana kasnije, u travnju 2022., Čuba je opet završio na policiji, ovoga puta na imotskom području. Kako su mediji tada pisali, u sitnim satima se mahalo pištoljem marke Mauser pred kafićem u Lovreću.

S obzirom na Čubelićevu burnu prošlost, splitskoj policiji ne bi trebalo nedostajati kandidata koje bi inspektori trebali ispitati...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:35