POZADINA UBOJSTVA

TKO JE U VRHU POLICIJE ŠTITIO UBOJICU? Svi su znali da je osuđen na zatvor

SUSJEDI: 'Pištolj i značka bili su mu pokriće za nasilje'
 Mate Piškor/Ranko Šuvar/CROPIX

SISAK - Djelatnika Ravnateljstva policije MUP-a RH Marija Slabinjca (40), osumnjičenog da je u utorak 11. lipnja oko 21 sat počinio dvostruko ubojstvo kod Graboštana, u četvrtak ujutro je sisačka policija privela na saslušanje u Županijsko državno odvjetništvo, a oko podneva mu je sutkinja istrage sisačkog Županijskog suda odredila jednomjesečni istražni zatvor.

Slabinjac se pred Županijskim državnim odvjetništvom spuštanjem glave skrivao od fotoaparata, a do Županijskog suda, stigao je u pratnji dvojice policajaca vidno opušteniji i nasmijan.

PRIVEDEN POLICAJAC KOJI JE UBIO ŽENU I NJENOG LJUBAVNIKA Dvostrukom ubojici jednomjesečni pritvor

PU sisačko-moslavačka je protiv Slabinjca dovršila kriminalističko istraživanje kojim je utvrdila da je 11. lipnja oko 21 sat na cesti između Graboštana i Velikog Krčeva u općini Majur svojim vozilom prepriječio put automobilu koji je vozio 45-godišnji Ivica Hajduković, umirovljeni policajac. U automobilu su bili i Slabinjčeva bivša supruga Blaženka (39), njihove dvije kćeri od osam i devet godina te Hajdukovićev 17-godišnji sin.

Nakon što je zaustavio njihov automobil Slabinjac, inače policajac iz Ravnateljstva policije MUP-a RH, je iz prtljažnika svoga automobila izvadio automatsku pušku koju ilegalno posjeduje i prema njihovu automobilu ispalio rafal. Na mjestu je ubio svoju bivšu suprugu i njezina prijatelja Hajdukovića, dok djeca nisu ozlijeđena.

Policija ga je kazneno prijavila za dvostruko teško ubojstvo, pokušaj teškog ubojstva svojih kćeri i pokušaj ubojstva 17-godišnjaka, kao i za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

'UBIJENA SUPRUGA JE PRIJAVLJIVALA PRIJETNJE SMRĆU. ŠTO JE POLICIJA PODUZELA?' Ravnateljstvo na udaru udruga

Djelatnici Postaje policije Hrvatska Kostajnica zatekli su Slabinjca na mjestu zločina, te su ga odmah uhitili. U srijedu navečer prepračen je u Sisak i predan pritvorskom nadzorniku, a u četvrtak ujutro doveden je zamjeniku županijskog državnog odvjetnika Marijanu Zguriću.

Nakon saslušanja kod Županijskog državnog odvjetnika u Sisku, gdje kako neslužbeno doznajemo nije iznosio obranu, Slabinjac je doveden pred sutkinju istrage sisačkog Županijskog suda Ljubicu Balder koja mu je odredila jednomjesečni istražni zatvor.

Mještani Graboštana s kojima smo razgovarali o ovom nezapamćenom zločinu, nisu bili iznenađeni ovakvim okončanjem ove drame.

- Moglo se ovakvo što očekivati, Mario je bio prijeke naravi, bahat, arogantan, pištolj i značka bili su mu pokriće za nasilničko ponašanje, posebice u obitelji. Nije mogao prihvatiti da ga je žena ostavila, da je pobjegla od njega zbog nasilja, te da je počela vezu s Ivicom. Javno je prijetio da će ih ubiti, napadao ih je, ovdje je policija već puno puta intervenirala zbog obiteljskog nasilja, kažu nam naši sugovornici.

Razgovarali smo u četvrtak s policajcem iz Siska koji osobno pozna ubojicu Slabinjca, a bio je radni kolega ubijenog Hajdukovića najmanje 15 godina.

- Smiješnja su i vrlo opasna obrazloženja ravnatelja policije Vladimira Dominića oko postupaka policajca Slabinjca dok je bio van službe, o njegovim suspenzijama i odgovornosti. Veli Dominić kako su mu uzeli službeno oružje. Možeš misliti kako su time pomogli Blaženki i Ivici. Ravnateljstvo policije skriva svoje propuste, teško da ćemo ikada doznati tko je taj tko je štitio Slabinjca, tko je tolerirao sve njegove ‘nestašluke’, od mlaćenja žene, do prijetnji ubojstvom, skrivanja pred policijom, te brojnih disciplinskih prekršaja za koje smo mnogi znali - tvrdi policajac.

- Baš me zanima tko će biti žrtveno janje, tko će biti proglašen krivim što Slabinjac nije u zatvoru zbog obiteljskog nasilja, a pravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora. Zanima me kako je mogao raditi kao djelatnik Ravnateljstva policije, a imati zatvorsku kaznu zbog nasilja. Baš me zanima kako su opravdali i zašto nije dobio otkaz i kaznenu prijavu zbog događaja iz studenoga prošle godine kada ga je interventna policija dva dana tražila po šumama oko Graboštana zbog prijetnji da će ubiti Blaženku i Ivicu, kaže nam taj policajac.

Dodaje kako je Slabinjac dobro prošao i nakon incidenta iz 2012. godine kada je u policijskoj kućici uz jednu stranu ambasadu ispalio hitac iz službenog pištolja. (Taj incident i Slabinjčevu ulogu u njemu potvrdili su nam iz Ravnateljsva policije.)

- Čujem da je dobio disciplinsku mjeru za pucanje na radnom mjestu, te ostao na poslu, a kod nas u Sisku suspendirali su policajca koji je ošamario vlastitog sina kada je otkriveno da mu je ukrao 500 eura, ogorčen je naš sugovornik, policajac iz Siska, čije ime zbog mogućih posljedica ne navodimo.

Slabinjac je radio je u Upravi za posebne poslove sigurnosti na čuvanju objekata u Zagrebu. Kako je rekao glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, ubojstvo je počinjeno nelegalnim oružjem jer je osumnjičenom službeno oružje oduzeto zbog ranijeg obiteljskog nasilja, zbog kojeg je i stegovno odgovarao. Otkaz u MUP-u zbog presude zbog obiteljskog nasilja nije dobio jer MUP-u nije dostavljena pravomoćna presuda kojom se upućuje na izdržavanje kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:20