EPILOG AFERE

Tri djelatnice riječkog KBC-a bile su optužene da su skrivale skupe lijekove. Sada su prijave odbačene, imamo sve detalje

Ingrid Belac-Lovasić, Vlasta Predovan, bivša glavna sestra, i njezina kolegica Dinka Milinković tužile su KBC zbog otkaza i sudski spor još traje

Dinka Milinković, Ingrid Belac-Lovasić, Vlasta Predovan

 Vedran Peteh/Cropix

Velika afera iz riječkog KBC-a s kraja 2022. godine, kada su dugogodišnja onkologinja i predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju Ingrid Belac-Lovasić, Vlasta Predovan, bivša glavna sestra, i njezina kolegica Dinka Milinković dobile izvanredni otkaz jer su u prostorijama klinike nađene 74 boce pića, narukvice, umjetničke slike i 150 raznih poklon-vrećica, sada je dobila i svoj pravosudni epilog.

Nakon izvanrednog otkaza su njih tri i neimenovanog djelatnika KBC-a kazneno prijavili za zlouporabu položaja i ovlasti te odavanje tajnih podataka. Nakon više od godinu i pol Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja zaključilo da je navedena kaznena prijava bila neutemeljena i odbacilo ju je. Doduše, KBC Rijeka kao oštećenik može preuzeti kazneni progon, ali tužiteljstvo je na 37 stranica rješenja napisalo što je sve tijekom istrage ustanovljeno i zašto smatra da je kaznena prijava neutemeljena.

image

Dinka Milinković (bivša medicinska sestra), Vlasta Predovan (bivša glavna sestra),Radmila Cahut Jurišić (sindikalni povjerenik), Ingrid Belac Lovasić (bivša predstovnica Klinike), Alen Bošković (odvjetnik)

Damir Skomrlj/Cropix

Primjerice, tužiteljstvo je vezano za lijekove pronađene u prostorijama KBC-a, a koje su navodno one skrivale, ispitujući svjedoke i analizirajući svu dokumentaciju ustanovilo da je osim dr. Belac-Lovasić te sestrama Predovan i Milinković ključ skladišta bio dostupan svim osobama u Klinici koje su ih mijenjale. Nadalje, ustanovilo se da nakon što je 30. lipnja 2022. godine bila provedena inventura nije bilo primjedbi nove glavne sestre. To su samo neki od razloga zbog kojih je tužiteljstvo odbacilo te navode o navodnoj manipulaciji skupim lijekovima. Onaj dio koji se odnosio na odavanje tajnih podataka iznošenjem u medije na tiskovnoj konferenciji imena liječnika i nadređenih u KBC-u Rijeka također je odbačen.

image

Radmila Čahut Jurišić (sindikalni povjerenik), Ingrid Belac Lovasić (bivsa predstovnica Klinike), Petra Vaci (pravnica sindikata)

Damir Skomrlj/Cropix

Naime, tužiteljstvo je po prstima oplelo riječki KBC napisavši da je KBC prijavu podnio generalno i paušalno, a tužiteljstvo je pribavilo i članke iz medija o istupima u javnosti u kojima su se one branile od tih optužbi. Tužiteljstvo je pribavilo i popis pacijenata dr. Ingrid Belas-Lovasić iz kojeg je bilo vidljivo da je od 2020. do 2022. godine liječila sveukupno 828 pacijenata. Kao svjedoci su ispitivani i zaposlenici riječkog KBC-a i potanko su opisivali sve okolnosti iz kojih nisu proizašli nikakvi inkriminirajući navodi za prijavljenu liječnicu i medicinske sestre. Jedna je svjedokinja primjerice rekla da za posebno skupe lijekove nije postojala pisana procedura njihove nabave, nego se sve temeljilo na "usmenoj predaji", niti je bilo elektronski evidentirano, nego je sve bilo upisivano u bilježnice. Rekla je i da knjiga narkotika nije bila uredno vođena.

image

Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka

Damir Skomrlj/Cropix

Nakon toga su sve tri, dr. Belac-Lovasić te medicinske sestre, pokrenule tužbu protiv riječkog KBC-a i spor se još uvijek vodi na riječkom Općinskom sudu. Prof. dr. sc. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a, još se nijednom nije pojavio na ročištu kao svjedok, a ni jednom od dosadašnjih deset poziva za svjedočenje nije se odazvala ni dr. sc. Renata Dobrila Dintinjana, koja je do sada opravdavala svoje nedolaske.

Ne pojavi li se na današnjem ročištu na sudu povodom tužbe bivših kolegica, pravni zastupnik dr. Belac-Lovasić, odvjetnik Ivo Farčić. predložit će sudu da je na sljedeće ročište privede policija. Naravno, sud će odlučiti o osnovanosti tog prijedloga, ali dogodi li se to, bio bi to rijedak presedan da liječnicu kao svjedokinju na sudsko ročište privodi policija.

image

Ingrid Belac Lovasić

Vedran Peteh/Cropix

- Sigurna sam da će me sada vratiti na posao, kao i medicinske sestre - kaže dr. Belac-Lovasić. Na pitanje bi li zbog ovakvog ishoda i ravnatelj riječkog KBC-a trebao dati ostavku na svoju funkciju, za kraj kaže: - Dovoljno je propusta i nezakonitosti učinjeno, a na ministru je da donese odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 12:56