MIRO VRLJA

Turudićev bratić iznenada se predomislio pa izbjegao uhićenje i tjeralicu! Evo detalja njegovog pravnog manevra...

U srijedu bi bio uhićen ili na tjeralici, ovako može zatražiti služenje kazne u Sloveniji

Miro Vrlja

 Damjan Tadić/Cropix

"Taj postupak traje već 15 godina, i iscrpio je mene i moju obitelj. Čisto iz zdravstvenih razloga odlučio sam priznati krivicu i to je sve što imam da kažem." Izjavio je ovo danas Miro Vrlja, bratić glavnoga državnoga odvjetnika Ivana Turudića, kojemu se već godinama sudi zbog malverzacija s jahtom te porezne utaje i koji je sve do danas poricao sve optužbe.

Vrlja je pak danas u ponovljenome iznošenju svoje obrane odlučio priznati djelo te mu je sud odmah nakon obrane izrekao i presudu, a dobio je uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora s 5-godišnjim rokom kušnje.

Državno odvjetništvo i obrana su se odrekli prava žalbe, te je presuda automatski postala pravomoćna.

Vrlja, kojega se teretilo za poreznu utaju 309.000 eura te pribavljanje imovinske koristi od 406.000 eura je još prije današnje rasprave u državni proračun uplatio spomenuti porez, dok bi ostatak od 406.000 eura nepripadajuće imovinske trebao uplatiti u roku od 15 dana, inače bi Državno odvjetništvo protiv njega trebalo pokrenuti ovršni postupak.

Treba reći da je Vrlja u ovome postupku, a riječ je o famoznome predmetu koji se kod njegovoga bratića Turudića 2017. nalazio gotovo sedam mjeseci, već jednome bio nepravomoćno osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od godinu i 10 mjeseci zatvora, no tu je presudu ukinuo Vrhovni sud.

Sada, na ponovljenome suđenju, drugo sudsko vijeće bilo je puno blaže prema Vrlji, među ostalim i zbog toga što je podmirio utajeni porez, a sankcijom je bilo zadovoljno i tužiteljstvo koje se odreklo žalbe.

No, ova ekspresna presuda za Vrlju, koji inače ima i hrvatsko i slovensko državljanstvo, može imati i niz drugih pravnih benefita. Naime, osim ove, Vrlja ima i pravomoćnu presudu od godinu dana zatvora zbog porezne utaje, u kojoj je do sada već šest puta uspio zbog zdravstvenoga stanja ishoditi odlazak u zatvor, no sedmi puta mu to nedavno nije uspjelo.

Sutkinja izvršenja tako je nedavno odbila njegovu najnoviju molbu te se Vrlja morao javiti u zatvor u srijedu, 25. rujna, inače bi ga uhitila policija, ili bi pak za njime bila raspisana tjeralica.

Također nije mogao tražiti odsluženje zatvorske kazne u Sloveniji dok je postupak zbog jahte još trajao. Sada pak sve to može.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:58