SLIJEDI OGROMNA GLOBA

TUŽNA PRIČA O SLAVONCU KOJI SE SLUPAO POD UTJECAJEM ČAK 4,63 PROMILA 'On je dobričina, otac troje djece, u nesreći je ostao bez noge, ali propio se'

 
Ilustracija
 Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Oko 6 litara piva ili 2,7 litara vina, odnosno 8,5 dcl rakije, količina je koju bi muškarac prosječne težine od oko 75 kg morao popiti da bi mu alkotest pokazao 4,63 promila alkohola u krvi. Riječ je o donjoj granici letalne koncentracije alkohola, što u nekim slučajevima može dovesti i do smrti osobe koja se dovede u ovakvo stanje.

'Junak' naše priče imao je, pak, nevjerojatnu sreću, pa je preživio i 4,63 promila alkohola u krvi i slijetanje s ceste automobila kojim je pokušavao upravljati u tom iznimno pijanom stanju. Riječ je o 42-godišnjaku iz Donje Motičine kod Našica, koji je u subotu oko 18.50 sati sletio s ceste u kanal između Martina i Donje Motičine, pri čemu je zadobio tek lakše tjelesne ozljede, a ni Fiat Stilo kojim je upravljao nije pretrpio veću štetu. Dodatno, sretna okolnost je i da ovaj pijanac nije nikoga drugoga unesrećio, teže ozlijedio ili poslao u smrt.

- Ovo se stvarno može nazvati nevjerojatnom srećom u nesreći izazvanoj nevjerojatnom glupošću čovjeka koji je svojim ponašanjem predstavljao opasnost na cesti kako za sebe, tako i za druge sudionike u prometu - kazao nam je dr. Mladen Marcikić, ugledni osječki patolog i stalni sudski vještak, koji se u karijeri nagledao svakakvih slučajeva pijanaca i ubojica na cestama, tako da ga ni ovaj slučaj nije iznenadio, iako nikada neće shvatiti motive ljudi koji uopće odluče popiti toliku količinu alkohola, a pogotovo nakon toga još i sjesti za volan.

Donja granica

- To je donja granica letalne koncentracije alkohola, koji u takvim slučajevima djeluje depresivno na rad centra za disanje, što može dovesti do kome, odnosno otkazivanja centra za disanje, a kada nema disanja nema ni kisika u cirkulaciji, pa dolazi do otkazivanja organa i konačno do smrti. Naravno, iz ovog primjera vidimo da se i takva stanja mogu preživjeti, ali to je doista najblaže rečeno neprihvatljivo i neodgovorno ponašanje - istaknuo je dr. Marcikić, koji nam je i izračunao one količine alkohola s početka ovog teksta, a koje je osoba trebala popiti da bi se do te mjere 'ubila' od alkohola. Što se tiče njegovih vozačkih sposobnosti, naš sugovornik kaže da takvi vozači nemaju nikakvu percepciju.

- Voze napamet, ali u biti vrlo sporo i to je vjerojatno bila njegova sreća. Omamljen je alkoholom i nije brz, što naravno ne znači da nije opasan na cesti. Takvi vozači, naime, nemaju orijentaciju i ništa ne vide, pa krivudaju na cesti i to traje sve dok ne slete u kanal, udare u stablo ili u najgorem slučaju u drugo vozilo - kazao je dr. Marcikić, istaknuvši i kako su najopasniji vozači oni s količinom od 1 do 1,4 promila alkohola "jer nemaju osjećaj kontrole, misle da mogu sve, nekritični su i netolerantni zbog čega jurišaju po cesti".

Vozač o kojem pišemo, inače, nije neslavni hrvatski rekorder u ovoj kategoriji. Nije čak ni među prvih pet prema dostupnim podacima. Rekorder je muškarac iz Makarske kojemu je policija nakon prijave za obiteljsko nasilje izmjerila 7,44 promila. U prometu, pak, rekord drži muškarac iz Bjelovara kojemu je 2014. izmjereno 6,26 promila.

No, ono što dodatno začuđujuće u slučaju 42-godišnjaka iz Donje Motičine je činjenica da je i sam u tinejdžerskoj dobi bio žrtva prometne nesreće. Teško je nastradao u svojstvu suvozača, pri čemu je ostao bez noge, pa danas hoda uz pomoć proteze. Mještani Donje Motičine s kojima smo razgovarali kažu nam da je riječ o nekonfliktnoj osobi, koja teško živi od male invalidnine koju nadopunjava povremenim odlascima na rad u Austriju gdje navodno njeguje starije osobe.

- On je u biti dobar čovjek, kojega alkohol prebaci, a onda je najgori za sebe. Nikada nije radio nerede ili izazivao sukobe, nego se jednostavno napije i tada mu je valjda dobro. Ali, ovo je i mene iznenadilo i stvarno se nisam nadao da bi mogao sjesti u auto tako pijan - rekao nam je sugovornik o svom sumještaninu koji ima troje djece, dodavši i kako 42-godišnjak nekoliko godina uopće nije konzumirao alkohol, ali da je unazad nekoliko mjeseci opet počeo piti.

Zanimljivo je, pak, da ga ni PU osječko-baranjska nema u svojoj evidenciji kao počinitelja prometnih prekršaja pod utjecajem alkohola. Do sada ih je, čini se, uspješno izbjegavao, no sada bi mogao platiti za sve ranije grijehe. Za počinjene prekršaje, naime, predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 42.300 kuna, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima "B" kategorije u trajanju od 3 mjeseca kada stekne pravo na upravljanje, i 12 negativnih prekršajnih bodova. Mašala!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 07:40