Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata tijekom jučerašnjeg dana, a nakon provedenih istražnih radnji, otkrila je u stambenoj kući na području Dalmacije, u pratećim prostorijama, prostoriju koja je uređena kao priručna klaonica, opremljena opremom za klanje životinja, priopćili su iz Inspektorata. U trenutku nadzora u prostoriji su nađena tkiva zaklanih životinja, kao i tragovi krvi.
Nisu imali nikakvu dokumentaciju
Daljnjom pretragom u registriranoj mesnici na istoj lokaciji zatečen je veći broj svinjskih polovica, janjećih trupova, odojak te komadi rasječenog svinjskog mesa za koje subjekt u poslovanju s hranom nije mogao dokazati podrijetlo. Također na istima nisu bile oznake zdravstvene ispravnosti, tj. nisu imali podrijetlo iz odobrenog objekta te nisu podvrgnuti obaveznom ante mortem i post mortem pregledu.
- Zatečeno meso je sukladno zakonskim propisima neškodljivo zbrinuto te je naređeno pranje, čišćenje i dezinfekcija prostorija, istaknuli su iz Državnog inspektorata. Navode i kako je "inspekcijski postupak u tijeku te će slijedom utvrđenog biti podnesena kaznena prijava i prekršajni nalog".
Širenje zarazne bolesti
Ovakve nadzore veterinarska inspekcija Državnog inspektorata obavlja redovito sukladno planovima rada te zaprimljenim prijavama. Tako je tijekom samo ove godine obavljeno 36 nadzora kontrole ilegalnog obavljanja djelatnosti klanja i prerade mesa.
Ovi nadzori prvenstveno imaju za cilj zaštitu zdravlja ljudi i suzbijanje širenja zaraznih bolesti koje se mogu prenositi živim životinjama, mesom i proizvodima od mesa.
S obzirom na to da se dolaskom hladnijeg zimskog razdoblja približava i tzv. tradicionalno kolinje iz Državnog inspektorata podsjećaju i na važeće propise i obveze vezane uz svinjokolju.
- Pravilnikom o klanju životinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu dozvoljava se klanje (svinje, ovce, koze, perad, kunići/zečevi i uzgojena divljač) izvan klaonice, ako su meso i mesni proizvodi tih životinja namijenjeni potrebama vlastitog domaćinstva. Prema Uredbi o zdravlju životinja 2016/429, sve lokacije odnosno farme i gospodarstva na kojima se drže svinje, bez obzira na njihov broj, moraju biti registrirana.
Nadalje, sve svinje u Republici Hrvatskoj moraju biti označene ušnom markicom ili tetovirnim brojem te je obvezna pretraga na Trichinellu u ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji. Isto tako, klanje svinja, čije je meso namijenjeno za osobnu uporabu u kućanstvu potrebno je prijaviti veterinarskoj organizaciji ili praksi najkasnije 24 sata prije klanja. Nužno je i provođenje svih potrebnih preventivnih mjera radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa Afričke svinjske kuge u Republiku Hrvatsku, poručuju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....