ISKAZ UBOJICE

U NAIZGLED IZOLIRANIM DOGAĐAJIMA PLAMTJELI SU AUTI, LJUDE SU MLATILI, ZAVRŠILO JE UBOJSTVOM Atentat na vlasnika Elementa finale je starog sukoba

Mirko Marić, Stipan Ivić

“U jednome trenutku u meni se nešto prelomilo i odlučio sam ubiti Ivića koji mi je prijetio i koji je dao premlatiti mojega rođaka Ivka Marića. Ivku su bili slomili lubanju i zapalili mu automobil.

I meni je Ivić prijetio više puta, i ja sam ga prijavljivao policiji. Bojao sam se da i meni nešto ne napravi. Dočekao sam ga skriven iza štanda, a kad je došao autom, prišao sam mu i pucao u glavu. Vidio sam da mu je glava klonula...” Rekao je to policijskim istražiteljima Mirko Marić (39), muškarac koji je prije tjedan dana u kasnim noćnim satima s revolverom u ruci dočekao kickboxera Stipana Ivića (37) ispred Ivićeva narodnjačkog kluba Element u Španskom i izrešetao ga pištoljem. Ivić je od zadobivenih rana u utorak, nakon devet dana provedenih u komi, podlegao ozljedama. Pjevač narodne glazbe Mirko Marić, koji je među ostalim nastupao i u Ivićevu Elementu, trenutačno je u Remetincu i čeka ga suđenje za ubojstvo. Prema priopćenju tužiteljstva, motiv ubojstva bili su “neraščišćeni odnosi između Ivića i Marića”. No, što to konkretno znači?

Krvavi epilog

Kako smo neslužbeno doznali, pucanje na Ivića zapravo predstavlja finale zapetljanoga sukoba koji je već godinu i pol dana tinjao na zagrebačkim ulicama, a očitovao se u nekoliko naizgled nepovezanih događaja o kojma su mediji izvještavali sporadično.

Riječ je o pojedinim slučajevima podmetanja požara pod automobile, o naručenim premlaćivanjima te prijetnjama, o čemu je zagrebačka policija imala solidna saznanja, no daljnji sukob nije spriječen, ili, možda nije mogao biti spriječen, da bi se prije deset dana ispred Elementa dogodio krvavi epilog. Kako se može rekonstruirati iz iskaza Mirka Marića, sukob se dogodio početkom 2016. u klubu “Kafana na Jarunu”. Tada je Ivko Marić (38), bratić Mirka Marića, teško prebio Ivića, što mu borac u borilačkim sportovima navodno nije mogao oprostiti. Što je najgore, prema informacijama koje smo dobili, Marići i Ivić prije sukoba su bili u izvrsnim, neki govore i kumskim odnosima. No, nakon kobne tučnjave, odnosi su se pogoršali. Sukob je eskalirao krajem prošle godine, kad je Ivko Marić napadnut i premlaćen šipkom u Buzinu. Premda su mediji izvještavali o tom događaju, nitko ga dosad nije stavio u kontekst navodnoga sukoba.

Napad palicom

Naime, 12. prosinca prošle godine ispred lokala Poppy u Buzinu nepoznati napadač najprije je Marića pošpricao suzavcem, a zatim ga brutalno premlatio šipkom, slomivši mu lubanju i pet rebara. No, korpulentni Marić ubrzo se oporavlja i pred policijskim istražiteljima kao jednu od mogućnosti za povod naručivanja napada spominje upravo sukob s Ivićem otprije godinu dana. Policija mjesec dana kasnije, u siječnju ove godine, zbog premlaćivanja Ivića hapsi Romana Peričića iz Koprivnice, no nakon Peričićeva pritvaranja i kratkotrajne istrage, tužitelji su nedavno odustali od njegova progona jer se utvrđuje da je u vrijeme napada bio u Koprivnici.

No, napadi na Ivka Marića ne jenjavaju. U ožujku ove godine, na Okunšćaku netko podmeće požar na Mercedesu CLS Ivka Marića. Za razliku od brojnih neriješenih sličnih slučajeva, policija u konkretnom slučaju uspijeva pronaći počinitelja. Naime, samo nekoliko dana nakon paljenja, uhićen je 45-godišnji J. M. koji je Mercedes navodno zapalio po narudžbi, a prema neslužbenim podacima, policija je podmetanje požara povezivala upravo s Ivićem. Ivić je pak to bio opovrgnuo, a koliko je poznato, postupak protiv Ivića zbog toga nije bio pokrenut. I Mirko Marić je prijavljivao Ivićeve prijetnje, no prije deset dana, prema izjavi Mirka Marića, od straha mu je prekipjelo. Toga dana proveo je čitavo poslijepodne s bratićem Ivkom. Autom su najprije otišli k jednom prijatelju koji je slavio Đurđevdan, a zatim i u jedan restoran u Ivanjoj Reki, gdje su nastavili piti. Rekao je da je taj dan popio najmanje 10 piva i da je u jednome trenutku jednostavno pukao.

Predaja Ivku i prijateljima je rekao da se ide naći s jednom djevojkom, da oni ne bi imali problema zbog njegove odluke, te je pozvao taksi. Vozaču je rekao da ga najprije odveze do kuće na Kozari boku, gdje je živio kod svojega kuma, i da ga pričeka ispred kuće jer nešto mora uzeti.

Otišao je, kaže, u kuću, uzeo revolver i vratio se u taksi koji ga je odvezao prema Španskom. Bijesan i pijan, čekao je Ivića koji se pojavio oko 2 sata, prišao njegovu Chrysleru i počeo pucati. Ispucavši sve metke, počeo je trčati, a kada se udaljio nekoliko ulica, počeo je koračati da ne bi izazvao sumnju. Tada, reći će kasnije policajcima, još nije mislio da će se predati. Drugim taksijem otišao je k drugom rođaku i oprao se, no kad se smirio, shvatio je da je najbolje da se preda i nazvao odvjetnika, s kojim se ubrzo i pojavio u Heinzelovoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 22:07