ŠPIJUNSKA METODA

Uhićen serijski pljačkaš bankomata u Zagrebu, ‘digao‘ je pola milijuna eura: Imao je vrlo sofisticiranu tehniku

Radi se o muškarcu za kojim se tragalo tri godine

Materijalni dokazi prikupljeni istragom

Zagrebačka policija je, istražujući čudne nestanke ogromnih svota novaca iz nekoliko bankomata, uhitila 48-godišnjeg muškarca, koji je postavljajući skrivene kamere snimao zaštitare kako pune bankomate te koju šifru pritom utipkavaju, da bi zatim uz posebno izrađene ključeve sam otvarao netom napunjene bankomate te iz njih uzimao novac.

U samo četiri prva mjeseca ove godine, sumnja policija, 48-godišnjak je tako iz bankomata uzeo oko pola milijuna eura te nestao bez traga. Štoviše, kada su ga uspjeli identificirati, zaključili su da se radi o bjeguncu koji je hrvatskome pravosuđu nedostupan još od 2021. godine, od kada je za njime raspisana međunarodne tjeralica i Europski uhidbeni nalog zbog služenja 6-godišnje zatvorske kazne zbog ranije počinjenih sofisticiranih krađa.

image

Materijalni dokazi prikupljeni istragom

Čitavo to vrijeme 48-godišnjak se skrivao na području Trešnjevke. "Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke, Službe općeg kriminaliteta u suradnji s policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije i policijskim službenicima Jedinice za specijalnu i interventnu policiju u utorak, 15. listopada 2024. realizirali su višemjesečno kriminalističko istraživanje u vezi četiri kaznena djela teških krađa provaljivanjem u bankomate u kojima je počinitelj nezakonito stekao imovinsku korist u iznosu od 500.000 eura i koje je rezultiralo uhićenjem osumnjičenog muškarca starosti 48 godina koji se od 2021. nalazio u bijegu", objavila je zagrebačka policija, navodeći kako je pljačke novca 48-godišnjak počinio u siječnju, veljači i travnju ove godine.

Na mjesto zločina dolazio električnim biciklom

Točnije, krajem siječnja 2024. godine opljačkao je bankomat Ulici Marijane Radev, početkom veljače oko 4.30 sati bankomat u Ulici Andrije Žaje, krajem travnja oko 4.30 sati u Ulici Josipa Strganca te također krajem travnja u noćnim satima bankomat na Rudeškoj cesti.

image

Materijalni dokazi prikupljeni istragom

"Navedeno je činio na način da je u prostor u kojem su se nalazili bankomati postavio sakrivene kamere usmjerene na bankomat i tako došao do saznanja o vremenu i načinu punjenja bankomata te saznanja o pristupnim šiframa za njihovo otvaranje. Pomoću toga, nakon što su bankomati napunjeni novcem, električnim biciklom došao bi do prostora u kojem su se oni nalazili, otvorio pomoću ranije izrađenog ključa. U tom otvorenom prostoru, otključao bi i otvorio bankomate i iz kojih je otuđio pune kazete s novcem, nakon čega bi uredno zatvorio i zaključao i bankomate i prostor u kojem se nalaze bankomati. S mjesta događaja udaljio bi se električnim biciklom prema prostoru na području Trešnjevke u kojem se sakrivao. Tijekom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja policijski službenici prikupili su dokaze i saznanja koja upućuju kako je ista osoba počinila predmetna kaznena djela. Osumnjičeni je uhićen na području Zagreba te je utvrđeno da se nalazio u bijegu od 2021. jer je bila raspisana potraga na nivou Europske unije i okolnih zemalja Republike Hrvatske zbog sprovođenja u zatvor na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od 6 godina, upravo zbog ranije počinjenih sofisticiranih kaznenih djela teških krađa provaljivanjem. Po završetku kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan u zatvoru u Zagrebu na izdržavanje kazne zatvora, a kaznena prijava bit će podnesena nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu", priopćila je zagrebačka policija.

image

Materijalni dokazi prikupljeni istragom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 20:03