DNO DNA DRSKOSTI

Ukrajinka (36) pljunula policajki u lice i histerično se smijala: ‘Da, to sam napravila, ali nisam kriva!‘

A.M., inače stranac pod privremenom zaštitom u RH je ‘pljuvanjem policijske službenice grubo prekršila civilizacijske norme‘

Policijska stanica (ilustracija)

 Gill Harle/alamy/alamy/profimedia/Gill Harle/alamy/alamy/profimedia

Ukrajinka A.M. (36), koja boravi u RH kao stranac pod privremenom zaštitom, i koja je histerično se smijući pljunula u lice hrvatsku policajku u postaji i to priznala ali se ne smatra krivom, mora platiti 700 eura. Osuđena je u žurnom prekršajnom postupku na Općinskom sudu za kršenje članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a kako je prenoćila u postaji radi toga, novčana kazna joj se smanjila na 620,36 eura. Ima rok od dva mjeseca za plaćanje a sudski paušal ne mora platiti zbog slabog financijskog stanja.

- Radim na odjelu za nezakonite migracije i obavijestili su me da je na portu uprave pristupila strankinja koja želi razgovarati s načelnikom policijske uprave. Pristupila sam joj i uvidjela da ne govori dobro hrvatski jer je miješala naš jezik sa ukrajinskim i engleskim. Pozvana je stoga u službene prostorije i od nje smo tražili dokumente na uvid koje nam je odbila dati u više navrata. Odbijala je svaku suradnju i vikala na nas. Upozorili smo je više puta da se ne može samovoljno udaljiti iz službenih prostorija i da treba surađivati ali je nastavila s takvim ponašanjem pa smo prema njoj primijenili sredstva prisile, snagu i vezivanje. Smještena je potom u prostoriju za zadržavanje s još par kolega kad mi se unijela u lice i pljunula me. I potom se nastavila histerično smijati i cerekati – rekla je policajka koju je Ukrajinka omalovažila i vrijeđala svojim nedoličnim potezima.

Čuvši to što je rekla u sudnici uz pomoć prevoditelja, Ukrajinka je stavila primjedbu navodeći da je doista odbila dati na uvid osobne isprave "jer joj je poznato da ima pravo odbiti ih dati".

- Prilikom ulaska u policiju prišao mi je policajac rekavši da je on načelnik uprave, a poslije sam na vratima vidjela da ne piše ime načelnika. Smatrala sam se obmanutom jer ne bih ušla u policijsku postaju da sam znala da me neće odvesti do načelnika. Ponašala sam se normalno sve dok me nisu počeli pretraživati pa sam postala agresivna i vikala sam. Nezakonito sam zadržana u policiji pa sam zato pljunula policajku kad me smještala u prostoriju za zadržavanje – uvjeravala je sud optužena Ukrajinka.

Njezine tvrdnje odmah je demantirala policajka napomenuvši da se nitko nije predstavio kao načelnik uprave te da je okrivljenica od ulaska u postaju bila agresivna i nesuradljiva ali i da su je pretražili tek nakon što su je uhitili.

- Uhićena je jer se samovoljno htjela udaljiti iz službenih prostorija nakon što je počinila prekršaj vrijeđanja i omalovažavanja mene kao policijske službenice – pojasnila je policajka na što ju je Ukrajinka optužila da se s njome sprdala dok ju je nezakonito zadržala u postaji.

- To nije točno. Okrivljenica je ta koja se sprdala i derala, odbijala svaku suradnju i dati na uvid svoje dokumente. Više puta je upozoravana i postupilo se dalje sukladno zakonu – zaključila je policajka. Ukrajinska državljanka je ujedno, prilikom postupanja u postaji, odbila i alkotest.

Važući dokaze i iskaze, sud je kao olakotne okolnosti optuženoj Ukrajinki uzeo u obzir njezinu nekažnjavanost i životnu situaciju jer je osoba pod međunarodnom zaštitom u RH zbog rata u Ukrajini

- Otegotan joj je, međutim, sam način izvršenja prekršaja odnosno jer je "pljuvanjem policijske službenice grubo prekršila civilizacijske norme i iskazala drsko i neprihvatljivo ponašanje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 09:05