AFERA MREŽA

USKOK optužio Lovrinčevića, a on uzvraća: ‘Nisam trgovao utjecajem‘

Lovrinčević je na vijest o podizanju optužnice rekao kako nije počinio nikakvo kazneno djelo

Jurica Lovrinčević

 Darko Tomas/Cropix

Pet mjeseci nakon otvaranja istrage u tzv. aferi Mreža, a riječ je o slučaju koji je bivšeg savjetnika u Ministarstvu gospodarstva Juricu Lovrinčevića stajao te funkcije i zbog kojeg je smijenjen i ministar gospodarstva Davor Filipović, USKOK je podigao optužnicu protiv Lovrinčevića kojeg terete za trgovanje utjecajem.

Lovrinčević je na vijest o podizanju optužnice za N1 televiziju rekao kako nije počinio nikakvo kazneno djelo. "Podizanje optužnice je pravo tužitelja i tu nemam što komentirati, a ja sa svoje strane znam da nisam počinio nikakvo kazneno djelo, što tvrdim od početka i što ću na sudu dokazati", izjavio je Lovrinčević za N1.

USKOK konkretno tereti Lovrinčevića da je krajem prošle godine suradniku Mreže TV Marinu Vlahoviću, želeći mu materijalno pomoći, obećao financiranje s oko 90.000 eura koje je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost trebao uplatiti Mreži TV za oglašavanje kampanje Fonda, a onda preko Vlahovića zatražio od direktora Mreže TV, Saše Englera, da dio tog novca proslijedi Vlahoviću.

Međutim, Vlahović je tajno snimio Lovrinčevića, a krajem prošle godine je najprije transkripte razgovora te zatim i audiosnimku objavio tjednik Nacional.

"Znači, JANAF, Fond za nuklearnu energiju, to ti je sve ispod mene. Zatim ovaj Fond za okoliš, Hrvatske vode. Osim Ministarstva i osim HAMAG-a, to sve ja kontroliram. Iz svih tih izvora ja mogu pustit", čuje se na snimci Lovrinčevićev glas. "Ako bude korektan. Da. Jedino što tražim da s nama podijeli", dodaje.

Nakon dogovora, kako sumnja USKOK, Lovrinčević je zatražio da Fond u toj kampanji oglašavanja doista angažira Mrežu TV, a čelnici Fonda su, s obzirom na kredibilitet koji je okrivljenik imao kao savjetnik ministra, to i prihvatili.

Fiktivna faktura

Cijela je priča, tvrdi USKOK, trebala imati i finalizaciju, odnosno Mreža TV je temeljem faktura za fiktivne poslove od 90.000 eura, koje su dobili od Fonda, dio trebala platiti Vlahoviću. Mreža TV je čak s tom tvrtkom koje je trebala izvući novac potpisala i ugovor.

"Potom je okrivljenik (Lovrinčević) posredstvom osobe od njegovog povjerenja (Vlahović) zatražio od direktora TVP-a (Mreža TV), pozivajući se na autoritet svojih dužnosti i financijski značaj tog poslovnog angažmana za TVP, da se na temelju neistinitog ugovora i računa za usluge koje u stvarnosti nikada neće biti pružene s računa TVP-a neosnovano isplati dio novca koji će joj na ime pruženih usluga uplatiti Fond te da se u gotovini preda osobi od okrivljenikovog povjerenja (Vlahović).

Operacija prekinuta

Nakon toga je ta osoba angažirala jedno trgovačko društvo za izradu neistinite poslovne dokumentacije potrebne za isplatu novca s računa TVP-a, a to društvo je s TVP-om zaključilo ugovor na temelju kojeg je TVP-u ispostavljen račun društva od 28. studenoga 2023., iako za to nije bilo osnove jer usluge navedene u računu nisu nikad izvršene", naveo je USKOK u priopćenju o podizanju optužnice, naravno ne navodeći identitete protagonista.

Cijela je operacija na kraju prekinuta jer je Vlahović 6. prosinca prošle godine od Englera zatražio da stornira navedeni račun, što je Engler i učinio.

Osim poslovnog, a sada i pravosudnog aspekta, afera Mreža dobro je uzdrmala i političke krugove prije pola godine te završila međusobnim optuživanjem za korupciju između nekoliko političkih stranaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 09:38