NAKON ISTRAGE

Uskok podigao optužnicu protiv bivšeg savjetnika bivšeg ministra Filipovića!

Zatražio je da Fond za informiranje javnosti u kampanji oglašavanja angažira i televizijsku postaju za ukupan iznos od 90.000 eura

Jurica Lovrinčević

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 56-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenog djela trgovanja utjecajem. Radi se o Jurici Lovrinčeviću, bivšem savjetniku bivšeg HDZ-ovog ministra Davora Filipovića.

- Optužnicom se okrivljenika tereti da je, u razdoblju od listopada do 12. prosinca 2023. u Zagrebu, kao posebni savjetnik u kabinetu ministra u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske te član Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koristio autoritet funkcija koje je obnašao kako bi osigurao da se sredstvima državnog proračuna ostvari financijski probitak za osobu od njegovog povjerenja s kojom je bio interesno povezan putem angažmana jedne televizijske postaje radi promidžbe aktivnosti Fonda tako da se dio sredstava iz tog angažmana na temelju neistinite dokumentacije isplati osobi od njegovog povjerenja.

Tako je okrivljenik, u okviru kampanje Fonda za informiranje javnosti o njegova dva projekta, zatražio da Fond u toj kampanji oglašavanja angažira i televizijsku postaju za ukupan iznos od 90.000 eura. Odgovorne osobe Fonda su, s obzirom na kredibilitet koji je okrivljenik imao s osnova funkcija koje je obnašao, to i prihvatile ne znajući pritom stvarne ciljeve njegovog postupanja.

Potom je okrivljenik posredstvom osobe od njegovog povjerenja zatražio od direktora televizijske postaje, pozivajući se na autoritet svojih dužnosti i financijski značaj tog poslovnog angažmana za televizijsku postaju, da se na temelju neistinitog ugovora i računa za usluge koje u stvarnosti nikad neće biti pružene s računa televizijske postaje neosnovano isplati dio novca koji će joj na ime pruženih usluga uplatiti Fond te da se u gotovini preda osobi od okrivljenikovog povjerenja.

Nakon toga je ta osoba angažirala jedno trgovačko društvo za izradu neistinite poslovne dokumentacije potrebne za isplatu novca s računa televizijske postaje, a to društvo je s televizijskom postajom zaključilo ugovor na temelju kojeg je televizijskoj postaji ispostavljen račun društva od 28. studenoga 2023., iako za to nije bilo osnove jer usluge navedene u računu nisu nikad izvršene, stoji u optužnici.

Afera Mreža

Podsjećamo, novinar Mreže TV Marin Vlahović tajno je snimio Lovrinčevića koji je tada, prema snimci, kao pomoćnik ministra gospodarstva Davora Filipovića govorio Vlahoviću o mogućnosti da više državnih tvrtki i institucija plati Mreži TV zakup oglasnog prostora više državnih tvrtki i institucija, a zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica ugovorenog iznosa. Nakon otkrivanja moguće afere Vlada je ekspresno smijenila Lovrinčevića, ali i Filipovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 19:33