PRIMAO MITO

USKOK pokrenuo istragu protiv carinika: Vozač kamiona mu je dao 50 eura, ali to mu nije bilo dovoljno...

Carinik je uvidio da drugookrivljeni prevozi lijekove u vrijednosti od 72.150 eura pa je smatrao da nije dobio dovoljan novčani iznos

Ilustrativna fotografija

 Srdjan Vrancic/Cropix/Cropix

USKOK provodi istragu protiv jednog hrvatskog državljanina (1975.) i jednog državljanina Srbije (1985.) na Graničnom prijelazu Ilok zbog primanja i davanja mita.

- Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni, 17. srpnja 2024. na Graničnom prijelazu Ilok, kao ovlašteni carinski službenik prilikom obavljanja izlazne carinske kontrole drugookrivljenog, teretnog vozila kojim je upravljao i robe koju je prevozio, predočio drugookrivljenom da izvagana težina robe u vozilu ne odgovara podacima unesenima u carinsku deklaraciju te je od njega zatražio 50 eura kako ne bi poduzimao daljnje službene radnje radi utvrđivanja prekršaja, na što mu je on predao traženi iznos.

Potom je prvookrivljeni uvidio da drugookrivljeni prevozi lijekove u vrijednosti od 72.150 eura te je, smatrajući da nije dobio dovoljan novčani iznos obzirom na vrijednost robe, od njega zatražio dodatni novčani iznos kako bi ga propustio bez daljnjeg službenog postupanja, što je drugookrivljeni odbio. Nakon toga je prvookrivljeni ponovno zatražio dodatni novčani iznos, navodeći da će u protivnom platiti kaznu u iznosu od 600 do 700 eura, što je drugookrivljeni opet odbio.

Zatim mu je carinik rekao da će moći napustiti granični prijelaz tek kad plati kaznu, te je potom sačinio prekršajni nalog na ime drugookrivljenog ali se po završetku smjene udaljio sa graničnog prijelaza, a da ga nije potpisao i uručio ga.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika, ističe se u priopćenju USKOK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 02:33