POD ISTRAGOM TRI OSOBE

USKOK proširio istragu protiv zamjenice općinskog državnog odvjetnika zbog sumnje na mito i trgovanje utjecajem

Pod istragom su tri osobe u vezi s kupnjom nekretnine u državnom vlasništvu u Malom Lošinju

USKOK/Ilustracija

 Ranko Suvar/Cropix

USKOK je priopćio da je nakon donošenja rješenja o provođenju istrage od 26. travnja 2024. godine, donio rješenje o proširenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1965., 1966., 1956.) zbog osnovane sumnja na počinjenje kaznenih djela davanja mita za trgovanje utjecajem, trgovanje utjecajem te pomaganje u trgovanju utjecajem. USKOK nije naveo identitet osoba pod istragom.

"Osnovano se sumnja da su se, u razdoblju od jeseni 2020. do kraja lipnja 2023. godine u Zagrebu i Malom Lošinju, I. okr., kao zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, odnosno od 1. ožujka 2022. u Općinskom građanskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, i II. okr. dogovorili da će I. okr., za novčanu nagradu, korištenjem svog službenog položaja i ostvarene službene suradnje s djelatnicima Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske, poduzimati sve potrebne radnje kako bi se osiguralo i ubrzalo postupanje tog Ministarstva u spisu povodom zahtjeva II. okr. za kupnju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske u Malom Lošinju", navodi USKOK u priopćenju.

"Iako u vezi s navedenim predmetom ministarstva nije bilo osnove za poduzimanje radnji iz nadležnosti državnog odvjetništva u Zagrebu, I. okr. je, sukladno dogovoru, u više navrata kontaktirala sa službenicama u ministarstvu i požurivala postupanje ministarstva, pa je tako požurivala procjenu vrijednosti nekretnine i dostavu procjene II. okr., a također je tražila izradu, potpisivanje, ovjeru i dostavu ugovora o kupoprodaji, te izdavanje tabularne isprave", navodi se dalje.

"Za svoj angažman tražila je od II. okr. da joj isplati 3.000 eura, na što je on pristao i taj joj novac isplatio po njezinoj uputi predajom njezinom suprugu III. okr., koji je sa svime bio upoznat, i to najprije iznosa od 2.000 eura, a nakon sačinjavanja ugovora o kupoprodaji i iznosa od preostalih 1.000 eura", stoji na kraju priopćenja USKOK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 03:47