VATRENA STIHIJA

Vatrogasci se i dalje bore s požarom, dio Zaprešića ostao bez struje, građani dobili alert: ‘Ne izlazite van!‘

Više desetaka vatrogasnih vozila sudjeluje u gašenju ogromnog požara

Veliki požar u Zaprešiću

 Goran Mehkek/Cropix

NOVO 22:54 - U požaru koji je nešto prije 19 sati izbio u proizvodnoj hali društva EKO-FLOR PLUS nema ozlijeđenih i pod kontrolom je vatrogasaca. Građani okolnih mjesta na svoje su mobilne telefone primili upozorenje da zbog požara i dima zatvore sve prozore i ne izlaze van bez potrebe. Više pročitajte OVDJE.


22:05 Zagrebačka policija navodi kako je u Industrijskoj ulici, u pogonu poduzeća, iz zasada neutvrđenog razloga izbio požar i proširio se na cijeli pogon, a u trenutku njegova izbijanja prema zasad utvrđenom tamo se nalazilo 12 zaposlenika od kojih nitko nije ozlijeđen.

image

Ogroman požar u Zaprešiću

Goran Mehkek/Cropix
image

Ogroman požar u Zaprešiću

Goran Mehkek/Cropix

21:58 Čitatelji nam javljaju da su građani koji se nalaze blizu požarišta ostali bez struje i plina. Na HEP-ovim stranicama objavili su i popis ulica koje su ostale bez struje.


21:40 - Na teren u Zaprešiću došao je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te kazao kako u požaru uglavnom gori plastika.

- Sve službe su na terenu, prvenstveno vatrogasci. Tu je 40 vatrogasnih vozila, s preko 200 vatrogasaca, a doći će i službe iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Andrija Štampar‘ koji će ispitati kvalitetu zraka zbog dima koji se širi u podsljemensku zonu. Poginulih nema.

- Građanima poručujemo da u pogođenim dijelovima grada zatvore prozore i da ne izlaze van jer još nemamo analizu onoga što se nalazi u dimu, niti koliko je zrak zagađen. A zagađen je sigurno, samo još ne znamo koji su spojevi u tim oblacima dima. Treba pratiti sve ono što kažu vatrogasci i ravnateljstvo civilne zaštite. Vjerojatno će se angažirati i roboti koji su gasili i požar plastike u Osijeku. Oni su u Jastrebarskom i u Rijeci, a ovaj iz Jastrebarskog je već na putu ovamo, kazao je Božinović.

image

Davor Božinović

Goran Mehkek/Cropix

- U ovom trenutku ne možemo reći što je uzrok požara. Nema nikakve dojave s terena, to će se kasnije utvrđivati. Znate kako je to s požarima, dosta dokaznog materijala bude uništeno u požaru.

Na pitanje jesu li skladišta plastike sigurna, jer je ovo, nakon Osijeka, već drugi veliki požar plastike u kratkom vremenu, Božinović je rekao kako se radi na reguliranju svega toga.

- Sve službe i inspektorat to kontroliraju. A što je od sigurnosnih mehanizama ugrađeno u ovaj objekt, ja vam za sada ne mogu reći, rekao je ministar unutarnjih poslova.


21.22 - O samom požaru oglasili su se i iz tvrtke EKO-FLOR PLUS.

- U požaru koji je nešto prije 19 sati izbio u proizvodnoj hali društva EKO-FLOR PLUS na području Zaprešića nema ozlijeđenih osoba i pod kontrolom je vatrogasaca. Prema prvim informacijama, plamen je uočen u plastičnom otpadu kojega EKO FLOR PLUS odvojeno, kao davatelj javne usluge, prikuplja od građana i komunalnih društava.

Sukladno protokolu, djelatnici su o događaju odmah izvijestili nadležne službe. Zbog svojstava zapaljenog ambalažnog otpada vatra se brzo proširila na postrojenje i opremu. Predstavnici društva EKO-FLOR PLUS surađuju sa svim nadležnim tijelima te će o pojedinostima događaja dodatno izvijestiti, a točne okolnosti i uzroci požara utvrdit će se očevidom nakon završetka vatrogasne intervencije. Svim sugrađanima zahvaljujemo na pridržavanju uputa koje izdaju nadležne službe.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

21:20 Više desetaka vatrogasnih vozila sudjeluje u gašenju ogromnog požara. U Zaprešić je došao i ministar Davor Božinović koji razgovara s vatrogascima. Vatrogasci s bocama s kisikom ulaze na požarište. Pitali smo ih kakva je situacije, jedan nam je rekao - Imamo ga. No situacija i dalje djeluje ozbiljno.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

21:16 Požar je, inače, izbio u skladištu tvrtke Eko-flor Plus, tvrtka kći CIOS grupe u vlasništvu Petra Pripuza.


21:02 U pomoć u gašenju požara vatrogascima iz Zaprešića pridružila se i JVP Zagreb s desetak vozila te još nekoliko DVD-ova sa zagrebačkog područja, ali i Ina dd koja ima vlastitu vatrogasnu postrojbu.


20:56 Iako gašenje traje već otprilike dva sata, vatrogasci očigledno imaju problem staviti pod kontrolu zapaljenu plastiku, javlja novinar Jutarnjeg s lica mjesta. I sad, nakon dva sata, stižu nova vatrogasna vozila pod rotirkama. Teren je ograđen na stotinjak metara od glavne ceste, ali i s te udaljenosti se vidi kako se zrak i dalje diže jako gusti crni dim.


20:44 Darko Maleš (60) koji već skoro 30 godina živi u Zaprešiću, ovako nešto ne pamti.

- Ne znam kako se to dogodilo, ali strašno je! Kad sam vidio kroz prozor, bilo mi je čudno. Stvarno se tako nešto u Zaprešiću nije nikad dogodilo. I gledajte koliko to sad zagađuje... Sljeme je tu i Zagrorje, strašno! Ne pamtim da se ovako nešto dogodilo. Bilo je manjih požara, nečija kuća ili nešto, ali nikada ovako. U Zaprešiću sam 27 godina i nikad nije bilo ovako nešto. Kako će vatrogasci to ugasiti, ovisi o pristupu i o tome što gori. Ima dosta vatrogasaca, ali velika je količina dima i otrova. Ipak je ljudski život bitniji. A strah me i za stanovnike Zaprešića, vidjet ćemo. Klima se mijenja iz dana u dan, kaže za Jutarnji Darko.

Ante iz Zaprešića rekao nam je kako ovakvo nešto nikad nije doživio. ‘Bojim se ekološke katastrofe‘, kaže nam.


20:40 - Veliki požar plastike u Zaprešiću! Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je danas u 19:07 sati dojavu da je u skladištu tvrtke za zbrinjavanje otpada EKO FLOR u Zaprešiću izbio požar plastike. Na terenu su vatrogasci, policija, djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Zagreb, a obaviješteni su i načelnik Stožera civilne zaštite grada Zaprešića te inspektori zaštite okoliša i zaštite od požara. Molimo građane Zaprešića i okolnih mjesta da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova te da se ne približavaju mjestu događaja kako bi operativne snage mogle nesmetano djelovati - stoji u objavi.


20:00 - U pomoć vatrogascima iz Zaprešića stižu i vatrogasci iz Zagreba. Kako su nam rekli iz JVP Zagreb, zamoljeni su da pošalju svoja vozila jer ekipe iz Zaprešića nemaju dovoljan pritisak u svojim cisternama.


Veliki požar izbio je u Zaprešiću. Vatrogasci su Jutarnjem listu potvrdili da gori skladište tvrtke Eko Flor na Industrijskoj ulici u Zaprešiću te su nam rekli da se tamo nalazi skladište. U blizini se nalazi i nekoliko kuća.

image

Požar u Zaprešiću

Čitateljica

Novinar Televizije Zapad kaže da je izbio požar nečeg vrlo zapaljivog te da je najveći problem vatrogascima što blizu nema hidranata.

Ravnateljstvo civilne zaštite je potvrdilo da gori plastika u Eko Floru.

- Trenutno je požar na području grada Zaprešića. Molimo mještane Općine Bistra da preventivno zatvore vrata i prozore, napisali su na Facebooku iz DVD-a Bistra.

- Požar blizu mojeg prebivališta, nadam se da je bez žrtava, i da je to samo plastika. To je negdje u području reciklažnog dvorišta, čini mi se, napisao je na Facebooku Goran Aleksić.

image

Požar u Zaprešiću

Čitateljica

U međuvremenu je dim, nošen jakim vjetrom, stigao i do Zagreba te se vidi sa zagrebačkog Jaruna i prekrio je gotovo čitavo Sljeme.

image

Dim iz Zaprešića

Čitateljica
image

Dim iz Zaprešića

Čitateljica
image

Dim iz Zaprešića

Čitateljica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 16:50