UNOSAN BIZNIS

Velika krimi-akcija kodnog imena ‘Bjegunac‘: U Hrvatskoj palo 11 ljudi, otkriveno kako je banda operirala!

Dobit su dijelili sukladno zadaćama svakog osumnjičenika ponaosob

Akcija Bjegunac

 Europol/

Zbog krijumčarenja najmanje 160 ljudi iz Kine, Iraka, Turske i Sirije, u velikoj kriminalističkoj akciji kodnog imena ‘‘Bjegunac‘‘ uhićeno je 11 osoba protiv kojih je USKOK na temelju kaznene prijave PU brodsko-posavske otvorio istragu zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.

Sumnja se da su ilegalnim migrantima naplaćivali novčane iznose u visini od 150,00 do 500,00 eura po osobi, te pri tome ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 72.000,00 eura. Dobit su dijelili sukladno zadaćama svakog osumnjičenika ponaosob. U akciji je palo devet osoba u dobi od 26, 26, 20, 21, 42, 29, 24, 20 i 19 godina s područja PU brodsko-posavske, jedna osoba u dobi od 28 godina s područja PU zadarske i jedan 20-godišnjak s područja PU osječko-baranjske.

‘‘Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., 28-godišnjak i 26-godišnjak, od veljače do 30. svibnja 2024., u Slavonskom Brodu, Novoj Gradiški, Zagrebu i drugi mjestima u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini, organizirali kontinuirano prebacivanje izvan graničnih prijelaza iz BiH u Hrvatsku većeg broja stranih državljana. S tim ciljem su povezali ostale okrivljenike na način da su dvojica muškaraca s drugim osobama iz BiH dogovarali vrijeme, mjesto, broj osoba i cijenu prebacivanja stranih državljana izvan graničnih kontrola te organizirali njihov dolazak u blizinu granične crte između BiH i Hrvatske. Potom su ih, sukladno dogovorima, čamcima prevozili preko Save iz BiH u Hrvatsku u blizinu Slavonskog Broda, Nove Gradiške i drugih pogodnih mjesta. Nakon toga su ih u dogovoreno vrijeme preuzimali I. i II. okr. osobno ili putem ostalih okrivljenika koji su bili angažirani kao vozači. Tako su III. do XI. okr. za dogovorenu novčanu naknadu preuzimali strane državljane u svoje osobne ili za tu svrhu iznajmljene automobile te ih prevozili u unutrašnjost Hrvatske do krajnjih odredišta u Zagrebu i drugim mjestima,‘‘ priopćili su iz USKOK-a, dodavši da se radi o 12 krijumčarenja.

Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku prihvatio je prijedlog USKOK-a i odredio istražni zatvor za šestero okrivljenika. Inače, akcija je provedena u sklopu policijske Operativne radne skupine Zebra te uz potporu EUROPOL-a. Istovremeno su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Regionalna kancelarija Banja Luka, Ministarstva sigurnosti BiH i MUP-a Republike Srpske u koordinaciji Tužiteljstva BiH, proveli kriminalističko istraživanje na području Bosne i Hercegovine, gdje je iz istih razloga uhićeno pet osoba. Iz EUROPOL-a su priopćili kako je tijekom pretraga 10 kuća i 10 vozila u Hrvatskoj, na području Slavonskog Broda, pronađen i zaplijenjen jedan plinski pištolj, bankovne kartice, 38 mobitela, 5 tableta, reflektirajući prsluk s natpisom "Policija", elektronički uređaj za naplatu cestarine za korištenje na autocestama, dok je u BiH u pretragama pet kuća na području Broda pronađeno i oduzeto 1500 eura u gotovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2024 13:22