TRAŽEN DVIJE GODINE

Višestruke likvidacije, kokain i Zvicer: Tko je jedan od najvećih mafijaša Balkana koji se nalazi u Remetincu

Iz dva je razloga Španjolska je Zdravkovića izručila Hrvatskoj, a ne Srbiji
 Dragan Matic/cropix/Cropix

Milovana Zdravkovića zvanog Teg, navodnog pripadnika Kavačkoga klana, koji se trenutno nalazi u hrvatskom zatvoru nakon što je krajem rujna Hrvatskoj izručen iz Španjolske zbog optužbi za posjedovanje krivotvorene hrvatske putovnice, Srbija traži zbog sudjelovanja u organizaciji četiri ubojstva te međunarodnu trgovinu kokainom.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić, jučer je rekao srbijanskim medijima kako je Zdravković upravo uhićen u Zagrebu, no ta informacija nije točna. Po svemu sudeći hrvatski MUP je putem Interpola izvijestio svoje srbijanske kolege kako se Zdravković nalazi u rukama hrvatskoga pravosuđa i policije, budući da je Srbija za njime raspisala tjeralicu, no ta informacija je u Srbiji krivo protumačena te su zaključili kako je on uhićen upravo jučer u Zagrebu. Međutim, Zdravković se u hrvatskom zatvoru nalazi već najmanje 12 dana nakon što ga je Španjolska izručila temeljem Europskoga uhidbenoga naloga. Za razliku od optužbi za krivotvorenu putovnicu, popis kaznenih djela za koja Srbija potražuje Zdravkovića je puno dulji i puno ozbiljniji.

"Uloga Milovana Zdravkovića ogledala se u financiranju logistike, plaćanja za rentanje stanova, angažiranju osoba za opservaciju, kao i nabavku i transport oružja za izvršenje kaznenog djela. Također, Milovan Zdravković je s ostalim članovima kriminalne grupe Kavači kupovao opojnu drogu kokain iz Južne Amerike u većim količinama, koja je dalje transportirana i distribuirana u Europi. Milovan Zdravković je, prema operativnim saznanjima, kum Radoja Zvicera", izjavio je Dačić srbijanskim medijima.

Međutim, po svemu sudeći, iz dva je razloga Španjolska Zdravkovića izručila Hrvatskoj, a ne Srbiji.

Prvo, Hrvatska je za Zdravkovićem izdala Europski uhidbeni nalog koji mogu izdavati samo zemlje članice EU-a, te taj nalog u zemljama EU-a ima prednost nad Interpolovom tjeralicom koju je raspisala Srbija.

Drugi mogući razlog je da Hrvatska Zdravkovića traži dulje od Srbije. Naime, Hrvatska je svoj EUN raspisala u srpnju 2022. nakon što je tada nedostupnom Zdravkoviću zagrebački Županijski sud u odsutnosti odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. To je pravni preduvjet za raspisivanje bilo kakve tjeralice ili uhidbenoga naloga.

Srbijanske optužbe protiv Zdravkovića, barem ove o kojima govori Dačić i zbog kojih ga sada traže, datiraju iz veljače ove godine. Radi se o optužbama iz akcije srbijanske policije pod kodnim imenom "Vertikala" u kojoj je ukupno prijavljeno 18 osoba, a glavne optužbe odnosile su se na likvidacije čelnika suprotstavljenoga Škaljarskoga klana 2020. u Grčkoj.

Konkretno, radi se o ubojstvima Stevana Stamatovića i Igora Dedovića, 19. siječnja 2020. godine u Ateni te ubojstva Alana Kožara i Damira Hadžića, ubijenih 23. srpnja iste godine na grčkom otoku Krf. Značajan dio dokaza za ovu akciju srbijanska policija je dobila temeljem međunarodne pravne pomoći od Francuske, odnosno, nakon što su francuske vlasti "probile" server za zaštićenu enkriptiranu komunikaciju Sky ECC.

Osim Radoja Zvicera, navodnoga fantomskoga šefa Kavačkoga klana koji se već godinama krije na raznim lokacijama širom svijeta, a kojega sa Zdravkovićem povezuju kumski odnosi, za likvidacije u "Vertikali" su osumnjičeni i zloglasni Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, bivši vođa jedne od frakcija navijača Partizana, a za kojega se znalo da obavlja ubojstava i mučenja za Kavački klan, ali i poznati narkobos Darko Šarić kojega su ove optužbe po prvi puta jasno povezale s Kavačkim klanom.

Naime, za Šarića, koji se na meti međunarodnih istražitelja zbog trgovanja kokainom našao prvi puta prije nekih 15 godina u akciji "Balkanski ratnik", kada je okarakteriziran kao jedan od najvećih europskih narkobosova, se do prije godinu dana smatralo kako djeluje nezavisno o Kavačkom i Škaljarskom klanu, no najnovije optužbe ga jasno svrstavaju na stranu Kavčana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. listopad 2024 18:42