PRISILNO LIJEČENJE

Vozač koji je bježao policiji od Sesveta do Rudeša nije kriv jer nije bio ubrojiv

Psihijatrijsko vještačenje je pokazalo da je u inkriminirano vrijeme bio u akutnom psihotičnom stanju
 Vanesa Pandžić/Cropix

Sjećate se Sesvećanina Vida D. K. (27) koji je 13. veljače ove godine svojom crvenom Ford Fiestom od sesvetskog Novog Jelkovca preko zagrebačke obilaznice po A3 sve do Rudeša 25 minuta bježao policiji, ozlijedio policajce te u trenucima dostizao brzinu i od 140 km/h?

Neće biti osuđen za svoje prometne ludorije jer, iako je optužen za obijesnu vožnju te prisilu prema službenim osobama, psihijatrijsko vještačenje je pokazalo da je u inkriminirano vrijeme bio u akutnom psihotičnom stanju i da nije mogao shvatiti značenje svog postupanja niti vladati svojom voljom.

Stoga, s obzirom na to da nije bio ubrojiv, na temelju Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama određen mu je šestomjesečni prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi gdje će biti prebačen iz zatvorske bolnice u kojoj se nalazi već neko vrijeme.

"Ne želim ništa govoriti niti odgovarati na pitanja. Branim se šutnjom i tražim da me se pusti na slobodu kako bih se pripremio za drugi kazneni postupak koji se vodi protiv mene na ovom istom sudu za nametljivo ponašanje", jedino je što je rekao jučer raspravnom sucu u svoju obranu Vid D. K.

Sudac je izvagao sve dokaze izvedene tijekom sudskog postupka te je okrivljenom detaljno objasnio odluku i njegovu daljnju sudbinu.

- Okrivljeni, utvrđeno je da ste počinili obadva kaznena djela koja vam se stavljaju na teret. Niste krivi jer ste se zbog neubrojivog stanja protupravno ponašali. Određuje vam se prisilni smještaj jer ste u takvom stanju da samo prisilno liječenje na odjelu psihijatrije dolazi u obzir.

Obijesne vožnje u vašem slučaju je bilo počevši od same dužine i načina vašeg kretanja, koliko dugo su vas pratili policajci, prolazili ste kroz crvena svjetla, vozili ste u gradu iznad 50 km/h i sve to predstavlja obijesnu vožnju.

Što se tiče, pak, prouzročenih ozljeda, sve četiri ozljede kod policajaca su objektivne i nema razloga da nisu nastale četiri trzajne ozljede vrata - rekao je kratko obrazlažući presudu sudac kojeg je okrivljeni gledao a da nije ni trepnuo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2024 07:10