ODREĐEN ISTRAŽNI ZATVOR

Vozač koji je pokosio obitelj i ubio majku vozio brže od dopuštenog: DORH objavio nove detalje

Bakić (29) je danas ispitan u tužiteljstvu

Mjesto nesreće i privedeni vozač

 Cropix/

Osumnjičeni Ivan Bakić (29) vozio je brzinom većom od 50 km/h, koliko je dopušteno kretati se u naseljenom području. Za zadarsku policiju i županijsko tužiteljstvo postupio je protivno odredbama članka 199 st. 2., članka 51. st 1, članka 53 st. i članka 38. st. 1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama kada je u večernjim satima subote sjeo s 1,75 promila za volan Fiat punta te krenuo virskim Putem Lozice.

U prostorijama tužiteljstva provedena je jutros u 10 sati prva dokazna radnja ispitivanja zbog osnovane sumnje da je skrivio prometnu nesreću sa smrtnim ishodom, a zbog čega mu prijeti od 3 do 15 godina zatvora.

- Osnovano se sumnja da je upravljao vozilom iako je bio svjestan da ne smije upravljati ako u organizmu ima alkohola i da se u naselju ne smije kretati brzinom većom od 50 km/h, kao i da brzinu kretanja vozila mora prilagoditi osobinama i stanju ceste, uvjetima noćne vožnje, preglednosti i stanju kolnika te da je kao vozač dužan obratiti pažnju na pješake koji su na kolniku.

Osnovano se sumnja da je, pristajući ugroziti druge sudionike u prometu, upravljao vozilom pod utjecajem alkohola (koncentracija od 1,75 g/kg) zbog čega je bio nesposoban za sigurno upravljanje vozilom te da je upravljao brzinom većom od 50 km/h (ograničenje brzine u naselju) pa je upravo zbog alkoholiziranosti, neprilagođene i prevelike brzine kretanja vozila navedenim prometnim uvjetima, na ravnom djelu kolnika izgubio kontrolu nad vozilom - navode iz zadarskog tužiteljstva, podsjećajući dalje na užas koji je uslijedio.

Bakić je desnim dijelom vozila i desnim kotačima udario u kamenje uz rub kolnika i potom prednjim djelom vozila "naletio na žensku osobu koja je uz rub kolnika gurala ispred sebe dječja kolica u kojima je bilo dijete (2023.) dok se ispred njih uz rub kolnika kretao muškarac vodeći dvoje djece".

Dežurni sudac istrage Županijskog suda u Zadru odredio je jednomjesečni istražni zatvor Bakiću zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2024 14:20