SJEĆATE LI SE 2016.?

Vučićevi agenti kažu da ‘imaju‘ hrvatskog špijuna. Ajmo se podsjetiti što se dogodilo zadnji put kad su tvrdili isto...

Srbija je već ‘spektakularno uhićivala‘ osobe pod optužbom da su špijunirale u korist Hrvatske...

Aleksandar Vučić/ Jutarnji list je podrobno pisao o slučaju Čede Čolovića te 2016. godine

 /Afp

Uhićenje navodnog špijuna u Srbiji, što su danas pompozno objavili tamošnji mediji pozivajući se na izvore BIA-e, samo je još jedan u nizu "špijunskih afera" u odnosima Hrvatske i Srbije. Inače, primjetno je da u prethodnih tjedan dana srbijanski mediji najavljuju kako zapadne službe rade na rušenju Aleksandra Vučića te kako su ih o tome obavijestile partnerske službe, prvenstveno iz Rusije i Kine.

Podsjetit ćemo na neke od najpoznatijih slučajeva u kojima je Srbija spektakularno uhićivala osobe pod optužbom da su špijunirale u korist Hrvatske.

Jedan od medijskih najpoznatijih slučajeva bilo je uhićenje Čeda Čolovića (57), nekadašnjeg potporučnika Vojske tzv. SAO Krajine iz mjesta Tepljuh kod Drniša, državljanina Republike Hrvatske i Republike Srbije, početkom rujna 2016. godine. On je na Višem sudu u Beogradu osuđen na kaznu zatvora od tri godine zbog suradnje s hrvatskom obavještajnom službom. Čolović je do 1990. godine živio u Hrvatskoj, a nagodio se na kaznu s tužiteljstvom, kratko su objavili srbijanski mediji u studenom 2016. godine.

image

Jutarnji list je 2016. detaljno izvijestio o slučaju procesuiranja Čede Čolovića

/Jutarnji List

Čolović je bio umirovljeni oficir tzv. Vojske Republike Srpske Krajine koji je bio zadužen za sigurnost 75. motorizirane brigade.

Kasnije će se ispostaviti da je pravi motiv optužbe Čolovića za špijunažu bilo sprječavanje da se pojavi kao svjedok optužbe na Županijskom sudu u Splitu protiv umirovljenoga general majora JNA i tzv. Vojske Republike Srpske Krajine Borislava Đukića i sedmorice bivših oficira JNA i srpske paravojske, koji su bili optuženi za ratne zločine nad hrvatskim stanovništvom na šibensko-drniškom području tijekom Domovinskog rata.

Srbijanska policija uhitila je 2. srpnja 2019. godine pod optužbom da je špijunirao za Hrvatsku Dražena Letića (46). Ovog bivšeg srbijanskog policajca koji je često boravio u Rovinju sa suprugom gdje su mu sinovi radili kao sezonci, teretilo se da je bio špijun SOA-e. On je u odsutnosti na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na dvije godine zatvora zbog sudjelovanja u zločinačkoj organizaciji Michaela Majka Dokovicha koja je iz Urugvaja u Švicarsku dopremila 660 kilograma kokaina.

Srbijanska tajna služba BIA-a Letića je, uz trgovinu drogom, osumnjičila i da je špijunsku djelatnost protiv Republike Srbije obavljao s predsjednikom Nacionalnoga sindikata policije Nikolom Kajkićem. SOA je takve tvrdnje odbacila, a ustanovilo se da je Letić za novac "štancao" krivotvorene dokumente koji su trebali diskreditirati tužitelja u postupku protiv B. Glavaša. BIA je tada prijavila uz Letića i Nikolu Kajkića.

I posljednji slučaj koji se vezuje uz navodne špijunske aktivnosti je slučaj iz studenog 2023. godine. Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije priopćilo je 20. studenog da je u skladu s članom 9. Bečke konvencije, koja proglasilo Hrvoja Šnajdera, prvo tajnika u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata. Objašnjenje je bilo da je Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio Bečku konvenciju, ali je MVEP odbacilo te optužbe i žaljenje zbog tog čina srbijanskih vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. kolovoz 2024 05:34