ZORAN GALIĆ

Zamjenik šefa SIPA-e s crvene Interpolove tjeralice došao u policijsku postaju u Splitu, sud ga odmah pustio!

U BiH i dalje istražuju tko mu je dojavio da će biti uhićen u sklopu akcije u kojoj su uhićeni Blagoje Milović i Ivica Bago

Zagreb, 080324.
Ravnateljstvo policije, Ilica 335.
Konferencija za medije povodom predstavljanja operativne skupine kodnog naziva ZeBRa.
Na fotografiji: Zoran Galic.

 Damir Krajac/Cropix

Zoran Galić, zamjenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji je početkom srpnja došao u Hrvatsku pod izlikom liječenja dugogodišnje kronične bolesti te tako izbjegao vlastito uhićenje u sklopu pomno planirane policijske akcije pokrenute temeljem naloga tužiteljstva BiH, završio je prošli tjedan na crvenoj Interpolovoj tjeralici.

Shodno tome pojavio se 19. kolovoza u pratnji odvjetnika Ivana Gržića u sjedištu PU splitsko-dalmatinske. Formalno je uhićen po tjeralici nakon čega je uslijedila redovna procedura i zakazano je ročište na Županijskom sudu u Splitu. Međutim, obzirom da Galić ima dvojno državljanstvo, točnije hrvatsko i BiH, nije dugo trebalo da padne odluka o puštanju na slobodu i to bez ikakvih mjera opreza, a tjeralicu za njim sud u BiH raspisao je bio još 8. kolovoza ali je ista bila vraćena na doradu radi manjkavosti pa je u novom ‘izdanju‘ stiglo prošlog tjedna,

- Ročište za određivanje istražnog zatvora radi izručenja po međunarodnoj potrazi održano je u ponedjeljak pred Županijskim sudom u Splitu. Cijenivši argumentaciju obrane osnovanom, sud je odbio odrediti istražni zatvor mom branjeniku koji je hrvatski državljanin i ima prijavljeno prebivalište u RH. Tako da je sud u obrazloženju svoje odluke utvrdio da ne može biti izručen radi kaznenog progona stranoj državi na temelju čl. 32. st. 1. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima - kaže za Jutarnji odvjetnik Ivan Gržić. Pritom napominje i da se na tom ročištu samo odlučivalo o određivanju istražnog zatvora radi izručenja, ali i da u konkrentnom predmetu nisu ostvareni uvjeti za izručenje shodno načelu teritorijalnosti sukladno odredbama iz čl. 15. st. 1. Ugovora između BiH I RH iz 2012. godine.

image

Zoran Galić

Damir Krajac/Cropix

- Prema insinuacijama Tužiteljstva BiH sporni automobil je nabavljen u Imotskom i ima hrvatske registarske pločice, dakle navodno djelo u dijelu ili u cijelosti je počinjeno na teritoriju RH. U odnosu na kazneni postupak koji se protiv mog branjenika vodi u BiH, moram naglasiti da je po mom mišljenju već u ovoj fazi postupka došlo do povrede prava na pravično suđenje iz čl. 6. Europske konvencije. Do danas, naime, nije obaviješten o prirodi i razlozima optužbe protiv njega, niti je njegovoj braniteljici u BiH vezano za isto, ustupljena bilo kakva dokumentacija, a što u kontekstu suvremenog europskog zakonodavstva zvuči gotovo nevjerojatno te isti postupak činiti u najmanju ruku suspektnim - zaključio je za kraj Gržić.

Kakav je Galiću status kod poslodavca? Nakon dostavljene liječničke dokumentacije SIPA-i i Domu zdravlja u Posušju radi dugogodišnje kronične bolesti koju liječi, čeka na otvaranje bolovanja i slanje doznake na relaciji liječnik-policija koja nikako da se dogodi, a kako smo pisali zatražio je u međuvremenu razrješenje i umirovljenje. No, razriješen dužnosti nije jer su bošnjački ministri tražili njegovu smjenu umjesto razrješenja, pa tako nije još ni smijenjen niti razriješen, a nije niti na bolovanju.

image

Zoran Galić

Damir Krajac/Cropix

Kako smo pisali prije 44 dana, pripadnici MUP-a Republike Srpske s kolegama iz SIPA-e, a temeljem naloga BiH tužiteljstva, banuli su u kuću Zorana Galića zbog sumnji da je u zamjenu za mito, štitio međunarodnu grupu krijumčara cigareta. No, za razliku od pomoćnika komandira Jedinice Granične policije Trebinje Blagoja Milovića te Ivice Bage, koji su zatečeni na svojim adresama te uhićeni i pritvoreni, Galiću su mogli staviti ‘soli na rep‘. Jer, kako je utvrđeno, on je dan prije prešao granicu i ušao u Hrvatsku gdje se otada nalazi.

I dok tamošnje institucije optužuju Galića da je pobjegao nakon što mu je netko dojavio da mu se sprema uhićenje, Galićeva obrana to demantira i tvrdi da se zatekao u RH zbog liječenja te da je znao za uhićenje a ujedno odbacuju i sumnje kriminalista da je primio mito. Tročlanu ekipu se, inače tereti zbog niza kaznenih djela organiziranog kriminala, nedopuštenog prometa trošarinskih proizvoda i zloupotrebe položaja i ovlasti te primanja dara.

Treba napomenuti i da usprkos tome što je Galić i hrvatski državljanin, ta činjenica ga formalno ne može štititi od izručenja jer je već jedno desetljeće na snazi sporazum o izručenju vlastitih državljana između RH i BiH za djela organiziranoga kriminala. No, bude li se Galić protivio izručenju, bez obzira na to što hrvatski sudovi odlučili, konačna odluka je politička i donosi je ministar pravosuđa.

Sumnjiva prepiska

Izvidi protiv Galića i ostalih pokrenuti su, prema pisanju BiH medija, nakon što je tamošnja policija otkrila enkriptiranu komunikaciju Sky u kojoj Bago svojem suradniku Borisu Ivelji 2021. piše kako su Galiću odlučili pokloniti VW Passat.

"Ej. Javio mi se danas Zoran Galić da bi minja auto. Uzeo bi Passata ko tvoj, ima kod mene jedan 15te., jesi za to da mu ga poklonimo? I reka bi mu da je od nas svih, mene je izaša oko 14000!" - napisao je Bago. Premda Galić nije sudjelovao u toj komunikaciji na Skyu, Bago je Ivelji poslao screenshotove svoje prepiske s osobom koju u telefonu ima memoriranu kao Z. Galic, a za koju istražitelji sumnjaju da je upravo zamjenik direktora SIPA-e. Na tim screenshotovima vidljivo je da mu ta osoba zahvaljuje, a osim razgovora o Passatu čiju je fotografiju Bago poslao "Z. Galicu", poslao mu je i Iveljine podatke kako bi navodno provjerio je li Ivelja možda pod nadzorom policije. Sporni je Passat doista pronađen kod Galića, no izvori bliski obrani tvrde da je Galićev sin tražio zamjenu za svoje dotadašnje vozilo te ga je zamijenio Passatom koji je Bago imao u svojoj autokući Celeritas d.o.o. u Imotskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 09:24