POTRESNA ISPOVIJEST

ŽRTVA VELIKE PREVARE 'Banda lihvara iz Slovenije uzela mi je stan zbog pozajmice od 18.000 kuna'

'Ne znam zašto mi sud ne dozvoljava da otplatim tih još nekoliko rata. Još traže da podmirim i 7870 kuna sudskih troškova'
 Robert Fajt/CROPIX

Iako je USKOK nakon dvogodišnjeg iscrpnog istraživanja podigao optužnicu protiv Slovenca Marka Romaniča i njegovih 18 kompanjona jer su se u samo četiri godine lihvarskim pozajmicama nelegalno uknjižili na više od 660 nekretnina i pritom zaradili barem 91 milijun kuna, Općinski sud u Karlovcu prije nekoliko je dana u istovjetnom slučaju presudio u korist te kriminalne hobotnice.

On, za razliku od uskočkih istražitelja, ne vidi ništa sporno u velikoj prevari koju je osmislio slovenski magistar ekonomije, koji trenutno živi u SAD-u, pa je pronašao zakonska uporišta da karlovačkoj umirovljenici Vesni Midžić očita bukvicu kako je sasvim normalno da izgubi 50.000 eura vrijedan stan zbog pozajmice od 44.000 kuna, od čega joj je na ruke isplaćeno samo 18.000, a i od toga je veći dio vratila. Da stvar bude još šokantnija, ona preostali dio duga nije ni mogla vratiti, jer su uskočki istražitelji u međuvremenu pozatvarali sve urede lihvarske skupine.

Ćelavi i istetovirani

Očajna Vesna Midžić tako će stan od 52 kvadrata kojemu je vlasnica 35 godina izgubiti zbog samo nekoliko tisuća kuna. U tom stanu posjetili smo je samo dan i neprospavanu noć otkako su joj javili odluku suca Kosanovića. Satima smo pokušavali doći do nje, uspjelo nam je to tek nakon što se uvjerila da nismo kamatari koji je mjesecima nazivaju. Zovu se Ana i Kristijan, priča nam, a prijete joj izbacivanjem na ulicu, govore joj da stan više nije njezin i da joj ne mogu pomoći ni policija ni USKOK. Isključila je telefon i promijenila broj mobitela pa su nepoznati glasovi počeli zvati njezine susjede.

- Vjerujte mi, našla sam se pred zidom. Muž mi je doživio moždani udar i ostao nepokretan, a prije nekoliko mjeseci je i umro, sin i kći bili su nazaposleni, živjeli smo od moje mirovine od 1900 kuna. Nakupilo mi se dugova i morala sam ih nekako riješiti, a bila sam kreditno nesposobna za kredit u banci. Javila sam se u karlovački ured u kojemu su dijelili te pozajmice, a oni su me uputili u njihovu podružnicu u Rijeku, koja je opet drugo poduzeće. Tamo sam od ujutro čekala da se pojavi taj Gustavo Antonio Aguierre iz Amerike, došao je neki ćelavi i istetovirani, ne znam je li to bio on, i nije sve to slutilo na dobro, ali nisam imala novca ni za kući iz Rijeke, pa tako ni izbora. Nisam bila koncentrirana čitati sve ona sitna slova na tim silnim ugovorima. Dali su mi 39.000 kuna, odmah su obračunali kamate od 5000, a isplatili samo 18.000, rekli su mi da je ostalo provizija.

Hipoteka bez elaborata

Sve smo to ovjerili kod javnog bilježnika. Imala sam ratu od 1030 kuna i sve sam to podmirivala, dok nije USKOK pozatvarao te urede. Zvao me neki odvjetnik iz Zadra koji je tražio da dalje uplaćujem njemu, ali me je bilo strah jer s njim nisam imala nikakav ugovor - priča umirovljenica Vesna Midžić kojoj nikako nije jasno zašto joj sud ne dozvoli da otplati tih nekoliko preostalih tisuća kuna tako da može zadržati stan.

- Mene pita sudac imam li elaborat o procjeni stana. Pa kakav elabrat? Došao je neki Dario, poslikao mobitelom prostorije i za 15 dana već su imali hipoteku nad mojom nekretninom. Njima nije trebao nikakav elaborat. To je mafija, pokušavala sam to objasniti sucu, ali nije me slušao - očajna je Vesna.

Fantomski Gustavo

Vesnin stan u karlovačkoj četvrti Banija tako će dobiti famozni Gustavo iz Carlton Waya u Los Angelesu, njezin zajmodavac, koji, kako nam ona tvrdi, zapravo i nije potpisao ugovor kod javnog bilježnika, već su svi papiri bili spremni i bez njega. Gustavu će Vesna također morati isplatiti 7870 kuna troškova parničnog postupka.

‘Novac za luksuz’

Karlovački sud potrudio se doći do uskočkog predmeta protiv ovih kamatara, ali je nemušto zaključio kako se u postupku na Županijskom sudu u Zagrebu u optužnici protiv Marka Romaniča i drugih nigdje ne spominju Aquirre i Vesna Midžić. Sudac Kosanović kaže da nije povjerovao iskazu tužiteljice Midžić da joj ugovor nije pročitan i rastumačen, kao i da je dobila manji iznos nego od navedenog. Njezin iskaz ocijenio je neistinitim i pristranim i to - zato što je očito zainteresirana za ishod ovog postupka, jer je dužnik!

- Tužiteljica je na ime provizije za posredovanje u dobivanju kredita, troškova javnog bilježnika i procjene platila iznos od 19.900 kuna te kada se odbije trošak javnog bilježnika od 395 kuna i paušalni trošak procjene vrijednosti nekretnine tužiteljice u iznosu od 1000 kuna, proizlazi da je tužiteljici naplaćena provizija na ime dobivanja kredita u iznosu od 18.505 kuna, a što u postotku od ukupno dobivenog iznosa na ime kredita iznosi 47,5 posto, a na koju visinu provizije je tužiteljica očito pristala - uvjeren je sudac Kosanović.

Napominje također da ni na koji način nije dokazala da je sklopila ugovor o zajmu zbog stanja nužde ili teškog materijalnog stanja, čak štoviše, sud smatra da uz svoju mirovinu i supugovu invalidninu nije imala veće životne troškove, pa nije bila u nuždi.

- Sud je mišljenja da je tužiteljica podigla kredit u neku drugu svrhu, ali ne za preživljavanje nje i njenog supruga koji su očito minimalno i skromno trošili zarađeni i dobiveni novac, već najvjerojatnije za podizanje standarda svoje djece bez ili s povremenim prihodima. Dakle, ne radi se ni o kakvom stanju nužde tužiteljice. Tužiteljica je uredno vraćala kredit pune dvije godine, što potvrđuje zaključak da je ugovor o zajmu valjan i da je tužiteljica nakon zaključenja ugovora o zajmu mogla živjeti pune dvije godine - piše tako sudac Kosanović, te u konačnici iznenađujuće navodi kako će je osloboditi plaćanja sudskih pristojbi zbog njezina lošeg imovnog stanja.

Plijen troše na razuzdane zabave po Los Angelesu

Pretpostavlja se da su razmjeri velike prevare slovenske bande veći nego što je to formalno utvrđeno te da nakon Slovenije i Hrvatske sada po istom načelu haraju Srbijom.

Marko Romanič iz Celja posao je u Hrvatskoj razvio uz pomoć djevojke Andreje Škalić. U vrhu piramide još su dvojica Slovenaca, Danijel Kociper, koji je sada američki državljanin Daniel Cool Star, i Alek Gradišnik koji se sada zove Alex Loxley.

Nagađa se da su lihvarskim pozajmicama zaradili nekoliko desetaka milijuna dolara. Princip posla je u svim slučajevima identičan načinu na koji je nesretna Karlovčanka ostala bez dvosobnog stana. Iznosi zajmova nisu bili veći od 100.000 kuna, a i oni najmanji bili su hipotekarno osigurani. Čim bi korisnik ušao u njihov ured, prošao bi kroz vrata pakla. Dodijeljeni iznosi u pravilu bi se u isplati prepolovili na ime kojekakvih administrativnih troškova i provizija, a iza zajmova bi pravno stajali američki državljani koje nikada nisu vidjeli. Svi zaposlenici prolazili su posebne tečajeve na kojima bi ih učili kako se ponašati sa strankama, kako procjenjivati nekretnine, čak i kako se ponašati u slučaju upada policije. Navodno su imali i poseban kompjutorski program koji bi utipkavanjem šifre u računalo izbrisao sve dokumente iz baze podataka. Nižerangirani pokajnik istražiteljima je otkrio kako se razvijao biznis.

- Prvo su me poslali samo da fotografiram kuću. Sliku su arhivirali. Kasnije su tražili i da opišem svaki detalj kuće. Poslije bi radili provjere u katastru da se vidi da je vlasništvo kuće čisto. Ako se jamčilo automobilom, provjerio bih vlasništvo i odmah zatražio rezervni ključ - ispričao je.

Novac su isplaćivali i plijenili nekretnine preko stotinjak trgovačkih društava međusobno isprepletenih vlasništvima i poslovnim odnosima, a svima je izravno ili posredno upravljala vrhuška iz Los Angelesa koja po Kaliforniji troši lihvarski plijen na razuzdane zabave i luksuz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 18:53