ZLOČIN U PARAGU

Županijski sud ubojice oslobodio plaćanja sudskih troškova, Visoki kazneni sud ima vratio slučaj

Županijski sud u Varaždinu, koji je šogore oslobodio plaćanja sudskih troškova, mora donijeti novu odluku slijedeći smjernice VKS-a

Očevid u romskom naselju Parag

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Iako im je Visoki kazneni sud potvrdio ukupno 55 godina zatvora zbog krvavog zločina od prije tri godine u Paragu, kada je jedna osoba ubijena dok ih je šest preživjelo pokušaj ubojstva, Županijski sud u Varaždinu kao prvostupanjski sud ponovno će se baviti slučajem dvojice šogora, Nine (25) i Maria Baloga (30).

Naime, odlukom drugostupanjskog suda koji je mlađem potvrdio 30 godina, a starijem 25 godina zatvora, sudsko vijeće će morati ponovno odlučivati o visini sudskih troškova i plaćanju istih obzirom da su nepravomoćnom presudom dvojica optuženika bila oslobođena plaćanja pozamašnog iznosa. Usvajanjem žalbe tužiteljstva je stoga utvrđeno da je odluka u tom dijelu bila pogrešna.

image

Privođenje jednog od osuđenih

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Podsjetimo, tragedija koju su počinila oba Baloga zbila se 21. kolovoza 2021. u međimurskom romskom naselju kada su u rafalnoj paljbi iz automatske puške Kalašnjikov MD63, na ulici naprasno ugasili život Milke Pec (59) i pritom pucali još u pravcu šest osoba. Za razliku od Maria Baloga koji tijekom suđenja nije priznao krivnju, Nino Balog je s odmakom priznao grijehe, plakao i iskazivao žaljenje radi svih žrtava. Ali je pritom ustrajao na tvrdnji i da se on samo branio od napada Pecovih te da nije stigao okrenuti broj policije.

image

Pucnjava u Paragu

Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Nepravedno je gospođo! - zavapio je na izricanju presude Nino Balog kad je čuo na koliko je osuđen.

image

Policijski očevid u Paragu

Zeljko Hajdinjak/Cropix

A prema presudi, kako smo već pisali, sukob s obitelji Pec je nastao zbog Facebook profila pa je Nino pred njihovom kućom zaprijetio da će ih sve pobiti. Potom je donio pušku te su obojica vikala: “Svi ćete umrijeti i Minka će završiti u grobu!”. Nakon toga su uslijedila dva rafala kojima su svjedočili užasnuti mještani među kojima je bilo i male djece, a osim poginule Milke, još su tri osobe zadobile ozljede opasne po život.

image

Policijski očevid u Paragu

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Obojica osuđenika koji se već nalaze neko vrijeme na odsluženju zatvorske kazne radi krvavog zločina u Paragu, inače su stari policijski znanci.

image

Policijski očevid u Paragu

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Pucnjava u Paragu

Zeljko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2024 11:58