PRIPREMITE TENISICE

12. Karlovački cener - najbrža utrka na 10 kilometara u Hrvatskoj održat će se krajem lipnja

Karlovački cener prva je utrka u Hrvatskoj sa World Athletics Road Label statusom

Karlovački cener

12. Karlovački cener održat će se standardno sredinom lipnja u Karlovcu kada će ulicama grada na četiri rijeke trčati više od 1000 natjecatelja iz cijelog svijeta. Petak uvečer, 14. lipnja trenutak je kad Karlovac postaje središnje trkačko mjesto u Hrvatskoj, a Karlovčani duž staze bodre najbolje atletičare do njihovih novih rekorda ili jednostavno navijaju za svoje prijatelje i poznanike.

image

Karlovački cener

Karlovački cener jedan je od središnjih sportskih događaja u Karlovcu, neprekidno se održava od 2013. godine. Na utrci su postignuti mnogi rekordi, na njoj su pobjeđivale naše najbolje maratonke Lisa Nemec (2103. s tada hrvatskim rekordom 33:20) i Matea Parlov Koštro (2020. kada je Karlovački cener bio prva i jedina utrka s WA Bronze Label Statusom), a utrka je i službeno najbrža desetka u Hrvatskoj. Svake godine u Karlovac stiže veliki broj elitnih trkača koji nastoje pomaknuti svoje granice, a kako je utrka još 2019. izborila World Athletics Label Status svi trkaći bore se i za svoje renking bodove pomoću kojih se mogu plasirati na Olimpijske igre, Svjetska i kontinentalna prvenstva. Posebno su bili uspješni prošlogodišnji pobjednici koji su postavili nove rekorde staze.

image

Karlovački cener

Naravno, osim utrke elitnih atletičara, Karlovački cener privlači veliki broj rekreativnih trkača jer je staza brza i atraktivna, trče se tri kruga kroz središte Karlovca, a start i cilj te kompletna događanja nalaze se ispred Školske sportske dvorane na Rakovcu. Osim utrke na 10km, vrlo popularna je i štafetna utrka gdje tri člana trče svaki po jedan krug te je prošle godine nastupilo točno 100 timova što je svojevrsni rekord u broju štafeta na cestovnim atletskim utrkama u Hrvatskoj.

image

Karlovački cener

Brunofantulin/

U suradnji sa udrugom Naša djeca iz Karlovca, Školskim sportskim savezom grada Karlovca te Sportskim objektima Karlovac, Karlovački cener ima svojevrsnu uvertiru dan ranije, u četvrtak poslije podne kada se održava Karlovačka milja, utrka na 1.579 m u čast godine osnutka Karlovca, a svi učenici osnovnih i srednjih škola Karlovačke županije u utrci sudjeluju besplatno. Osim Karlovačke milje, na obližnjem Vunskom polju održava se i serija dječjih utrka prilagođenih uzrastu za djecu vrtićke dobi i učenike nižih razreda osnovnih škola.

image

Karlovački cener

Trenutno je za Karlovački cener prijavljeno više od 700 natjecatelja te organizator očekuje više od 1000 natjecatelja, više od 100 štafeta te oko 500 djece na svim utrkama. AK Maraton 2000 zajedno s Gradom Karlovcem organizira cijelu manifestaciju, a svake godine sve više karlovačkih društvenih, sportskih i poslovnih subjekata uključuje se u projekt. Tako trkači imaju pogodnosti u vidu ulaznica za Aquatiku, Nikola Tesla Experience Center i Stari grad Dubovac, Karlovačka pivovora i Žitoproizvod zajedno s Janom osiguravaju okrepu za trkače, a manifestaciju podržavaju kao sponzori Feal, Wienerberger, Lana tiskara, PPK i Hotel Carlstadt iz Karlovca.

image

Karlovački cener

Brunofantulin/

PET NAJBOLJIH REZULTATA U KARLOVCU:

ŽENE

Purity Kajaju Gitonga, KEN – 31:17 (2023)

Winfridah Moraa Moseti, KEN – 31:32 (2022)

Atanane Soukaina, MAR – 32:11 (2022)

Julia Mayer, AUT – 32:49 (2022)

Caroline Chebet, KEN – 32:53 (2019)

MUŠKARCI

Vincent Kimutai Towet, KEN – 28:26 (2023)

Moses Kurong, UGA – 28:30, (2019)

Felix Chemonges, UGA – 28:34 (2019)

Leonard Kipngeno Bor, KEN – 28:49 (2023)

Hicham Sigueni, MAR – 29:06 (2022)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2024 08:03