SRAMOTA DRŽAVE

Beroš ga je izignorirao, ali mali Ante (6) koji ne govori i ne hoda ne odustaje, pokrenuta i velika peticija!

S potpunom ignorancijom svaki se dan susreću stotine djece s teškoćama: Ante sada postaje predstavnik svih njih

Ante Mikulić s mamom Maricom Đogaš Mikulić 
 

 Danijel Soldo/Cropix

Nakon što ni osobni dolazak ministru zdravstva Viliju Berošu malom Anti Mikuliću (6) iz Slavonskog Broda nije osigurao veći obim rehabilitacija i terapija od dvaput mjesečno po pola sata, Udruga Sjena i Antina mama Marica Đogaš Mikulić pokrenuli su peticiju pod nazivom: Za Antu i svu djecu s teškoćama: Vaš glas - njihova prilika za razvoj!

Podsjetimo, Ante boluje od rijetkog Cornelia de Lange sindroma, rođen je bez šaka, a u dobi od šest godina ne govori i ne hoda. Iako mu zakonski pripada cijeli niz terapija, u stvarnosti mu je sustav zdravstva osiguravao rehabilitaciju jednom tjedno, da bi mu od ove jeseni i to prepolovili na dvaput mjesečno po pola sata. Zbog toga je Ante prije desetak dana, s mamom i Suzanom Rešetar, predsjednicom Udruge Sjena, otišao osobno u Ministarstvo zdravstva. Ministar Vili Beroš ga nije primio jer je bio odstuan, no njegove suradnice su obećale pomoći. Ipak, nije se dogodilo ništa.

S potpunom ignorancijom svakodnevno se susreću stotine roditelja djece s teškoćama, i to čine u tišini, sami sa svojim nepravdama i frustracijama: Ante sada postaje predstavnik svih njih.

Svako dijete ima pravo na rehabilitaciju

Tekst peticije donosimo u cijelosti:

"Ovom peticijom zahtijevamo hitnu intervenciju kako bi malom Anti Mikuliću (6) iz Slavonskog Broda, koji boluje od rijetkog Cornelia de Lange sindroma, bila osigurana prijeko potrebna rehabilitacija. Trenutačno mu zdravstveni sustav pruža samo dvije terapije mjesečno po dva termina od pola sata, što je krajnje nedovoljno i apsolutno neprihvatljivo.

Ustanova u kojoj Ante obavlja rehabilitaciju kontinuirano radi na smanjenju terapija koje su ionako nedostatne. Ante, koji je rođen bez šaka, ne govori i ne hoda, treba redovitu i sveobuhvatnu rehabilitaciju kako bi imao šansu za napredak. Nažalost, sustav mu je to pravo uskratio, a javne institucije nisu preuzele odgovornost.

Iskustvo obitelji pokazuje da se svaka minuta rehabilitacije izrazito povoljno odražava na Antune šanse za napredak i kvalitetniji, ispunjeniji život.

image

Ante i mama neće odustati jer odustajanje nije opcija

Nenad Opacak /Cropix

Državni novac izdvojen za Antinu rehabilitaciju uložen je u privatnu instituciju koja nije ispunila svoje obveze. Nameće se stoga i pitanje zašto se ta sredstva nisu usmjerila u javni zdravstveni sektor, kako bi se osigurala odgovarajuća terapija za svu djecu koja poput Ante trebaju rehabilitaciju?

Nedopustivo je da se novac iz državnog proračuna troši na ustanove koje ne ispunjavaju svoje obveze prema najranjivijima. Svi smo jednaki pred zakonom, a prava djece, osobito one s teškoćama u razvoju, moraju biti prioritet. S obzirom na Antinu rijetku bolest i teška oštećenja, mora mu biti osigurana sva potrebna zdravstvena skrb. Sve što mu po zakonima ove države i međunarodnim konvencijama pripada.

image

Ante je veseo i razigran dječak kojem je svaka minuta rehabilitacije dragocjena

Danijel Soldo/Cropix

Tražimo:

- Kontinuiranu i primjerenu rehabilitaciju za dječaka Antu Mikulića, kao i odgovornost nadležnih institucija za osiguravanje odgovarajuće zdravstvene skrbi.

- Sustavne promjene koje će osigurati da se ovakva situacija više nikada ne ponovi. Dugoročne promjene u sustavu rehabilitacije, kako bi se sva djeca s teškoćama u razvoju mogla ravnopravno i kontinuirano liječiti. Pozivamo na odgovornost i koordinaciju između resora.

- Kontrolu i transparentnost u trošenju javnih sredstava, posebno kada su sredstva usmjerena privatnim ustanovama umjesto javnim bolnicama i domovima zdravlja.

Svako dijete ima pravo na rehabilitaciju – zašto je Anti uskraćena?

Potpisivanjem ove peticije podržavate Antu i borbu za pravedniji i odgovorniji sustav zdravstvene skrbi u Hrvatskoj. Pomozite nam da osiguramo pravo na rehabilitaciju i zdravstvenu skrb za svu djecu s teškoćama u razvoju!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 09:29