SJEĆANJE NA ŽRTVE

20. obljetnica masakra: Preživjeli iz Borova probio se do premijerke i postavio neugodno pitanje

Borovo, 020511.U selu Borovo obiljezena je 20. obljetnica ubojstva 12 hrvatskih policajaca. Na fotografiji: predsjednica Vlade Jadranka Kosor.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibušić / CROPIX

BOROVO - U selu Borovo kod Vukovara obilježena je 20. obljetnica ubojstva 12-orice policajaca - prve hrvatske kolektivne žrtve u Domovinskom ratu. Uslijed akcije spašavanja dvojice zarobljenih kolega, 12-oricu policajaca Specijalne jedinice policije Vinkovci u središtu Borova 2. svibnja 1991. godine iz zasjede su ubili, a potom i masakrirali pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.

- Ubijeni su u klasičnom terorističkom činu. Ustrajat ćemo da krivci tog i drugih zločina odgovaraju - rekao je u ponedjeljak u Borovu izaslanik predsjednika Republike Predrag Matić nakon polaganja vijenaca kod spomen-obilježja. Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić pozvao je na obranu vrijednosti Domovinskog rata od onih koji, kako je rekao, Domovinski rat žele omalovažiti.

- Svatko tko je odgovoran za bilo koji zločin u Domovinskom ratu mora odgovarati - rekla je premijerka Jadranka Kosor ponovivši još jednom kako je Domovinski rat bio obrambeni, pravedan i oslobodilački jer je Hrvatska bila „žrtva agresije i žrtva velikosrpske miloševićevske politike“. Istaknula je i da je završetak pregovora za ulazak Hrvatske u EU i trenutak kada će postati 28. članicom posljednja velika hrvatska bitka. Stevo Culej, dopredsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata - čiji su pripadnici u mimohodu prošli ulicama Borova - u govoru je napomenuo kako je s toga mjesta „trebalo krenuti straživanje zločina“.

- Već 20 godina nema pravde niti ikakve kazne odgovornima za selo Borovo - rekao je Culej kojem je u Borovu ubijen brat. Podnio je kaznenu prijavu protiv 32 osobe, a tvrdi i da je iz Clevelanda dobio obdukcijski nalaz koji potvrđuje da su policajci bili mučeni i potom ubijeni. Spomenuo je i mještane Borova, u kojem je većinsko srpsko stanovništvo, rekavši da se „i danas slavi pobjeda u tom selu gdje je podignut spomenik komandantu Vukašinu Šoškočaninu“, dok su se iz mase okupljenih čuli povici „locirati i uhititi“.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko naveo je da je za zločin u Borovu lani u studenom kazneno prijavljeno 5 osoba, te da se očekuje još jedna prijava po zapovjednoj odgovornosti.

Prije govora u Borovu zbio se manji incident kada je Davor Bijader, jedan od preživjelih u akciji 2. svibnja, prošao osiguranje i pitao premijerku zašto se počast ubijenima odaje na pogrešnom mjestu, umjesto u središtu sela gdje su ubijeni.

- To se dogodilo ispred općine, očito vam koalicijski partner nije dao da tamo postavite spomenik, godinama pišem Vladi zamolbe da se to napravi i ne dobivam odgovora - govorio je Bijader tvrdeći da je masakr u Borovu, ranjen u glavu, preživio pukom srećom. Premijerka je Bijadera pokušala smiriti ponavljajući mu kako se „Vlada bori da se istraži istina“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:26