OD IZVORA DO MORA

Akcija čišćenja ambalažnog otpada od ranog jutra krenula i u Čakovcu

Svaki pojedinac je bitan da svojom primjerom pomogne u zaštiti našeg okoliša sada, a samim time i za budućnost, kažu u gradu na sjeveru Hrvatske

Od izvora do mora - Čakovec

 Privatna Arhiva/

Već rano ujutro, u osam sati, čakovečki su se volonteri okupili kako bi sudjelovali u akciji čišćenja ambalažnog otpada u sklopu ekološkog projekta Od izvora do mora, kojeg i ove godine organiziraju Coca-Cola, Jutarnji list, Konzum i Udruga gradova. Desetak volontera s područja grada i iz Udruge pasa Čakovec jug čistili su zelene površine uz potok Trnava. Sav ambalažni otpad prikupljen za vrijeme trajanja akcije adekvatno će zbrinuti Gradsko komunalno poduzeće Čakom d.o.o.

Osim za uklanjanje ambalažnog otpada iz prirode, dobro raspoložena ekipa volontera iskoristila je vrijeme za druženje. te će ovo iskustvo iskoristiti za podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša i prirode u svojoj sredini.

image

Od izvora do mora - Čakovec

Privatna Arhiva/

“Svaki pojedinac je bitan da svojom primjerom pomogne u zaštiti našeg okoliša sada, a samim time i za budućnost”, poručili su iz Čakovca.

Taj grad na sjeveru Hrvatske i ranije primijetio da u gradskim i prigradskim naseljima ima sve manje zelenih površina. Čakovec tome želi doskočit sadnjom drvoreda kojom će se povećati proizvodnja kisika, čišćenje zraka, apsorpcija ugljikova dioksida i snižavanje temperature zraka.

Zbog toga se nadaju kako će upravo oni biti najbolji srednji grad u projektu Od izvora do mora koji će osvojiti 15 tisuća eura za urbano pošumljavanje.

image

Od izvora do mora - Čakovec

Privatna Arhiva/

“Nagradu bi iskoristili za sadnju oko 50-ak medonosnih stabala kao što su katalpa, topola, bagrem i lipa kako bi se pomoglo preko potrebnim i ugroženim pčelama koje itekako utječu na očuvanje biljnog svijeta”, ističu u Čakovcu.

Drveće bi posadili u Mjesnom odboru Mihovljan, u Prvomajskoj ulici od kućnog broja 52 do kb.154.

Temeljna ideja projekta Od izvora do mora je akcijama čišćenja povećati svijest o važnosti adekvatnog zbrinjavanja ambalažnog otpada, a sadnjom novih stabala unaprijediti kvalitetu života u gradovima.

Ove se godine prijavilo čak 30 hrvatskih gradova - sedam velikih, osam srednjih i 15 velikih gradiva. Do 1. srpnja znat ćemo koja su tri grada odnijela titulu najboljih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 06:29