PA GDJE JE TO LJETO?

ALARM ZBOG IZUZETNO NESTABILNOG VREMENA Moguće je nevrijeme, bit će hladnije

Do utorka će u većini predjela zemlje biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima te povremenom kišom
Sibenik, 170614.Unatoc prognozi meterologa na danasnju kisu, naslo se puno Sibencana i turista koji ju nisu ozbiljno shvatili.Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
 Nikolina Vukovic Stipanicev / C / Copyrighted

U Hrvatskoj se danas očekuje vrlo promjenljivo i nestabilno vrijeme s čestom kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegdje su moguće i i izraženije oborine, osobito u gorskim predjelima i na Jadranu. Vjetar je slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, na većem dijelu Jadrana umjeren, a prema otvorenome moru povremeno i jak sjeverozapadnjak i bura, dok će uz obalu južnog dijela puhati jugo. Najviša temperatura bit će uglavnom od 23 do 28, a u gorju malo niža.

Danas je u zagrebačkoj regiji ponegdje moguća obilnija kiša, s količinom oborina do 20 litara po četvornom metru. Lokalno se očekuju pljuskovi s grmljavinom, s vjerojatnoću do 50 posto. Slično će biti i na karlovačkom području, uz mogućnost nešto obilnijih oborina, do 30 litara po četvornom metru.

Na osječkom području lokalno se očekuju pljuskovi s vjerojatnošću grmljavine do 80 posto, na području Rijeke ponegdje su mogući lokalno izraženiji pljuskovi, s količinama oborina do 45 mm, uz vjerojatnost grmljavine do 65 posto. Slično će biti i na području Gospića i Knina.

Na području Splita također su ponegdje mogući lokalno izraženiji pljuskovi, a vjerojatnost grmljavine je do 75 posto, s količinama oborina do 25 litara po četvornom metru. Na dubrovačkom području je ponegdje moguća obilnija kiša, do 55 mm, uz vjerojatnost grmljavine do 80 posto.

Zbog svega ovoga Meteoalarm je izdao žuta i narančasta upozorenja za cijelu Hrvatsku.

Žuto upozorenje znači da je vrijeme potencijalno opasno i da treba biti na oprezu. Narančasto upozorenje znači da je vrijeme opasno, da su prognozirane neuobičajene vremenske prilike te da su mogući šteta i ljudske žrtve.

Što se tiče sljedeća tri dana, do utorka će u većini predjela zemlje biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima te povremenom kišom, glavninom na sjevernom Jadranu i u gorju. U Dalmaciji će biti sunčanije uz manju vjerojatnost za kišu.

U srijedu se predviđa gotovo posvuda oblačnije uz povremenu kišu i grmljavinu pri čemu ponegdje može pasti obilna kiša. Puhat će slab i umjeren sjeveroistočnjak, u utorak jugozapadnjak, na Jadranu bura i sjeverozapadnjak, a u utorak jugo. Temperatura zraka će u ponedjeljak biti slična kao u nedjelju, u utorak većinom malo viša, a u srijedu u zapadnim predjelima u padu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:48