SVI UGOVORI POTPISANI

Amerikanci započeli proizvodnju osam hrvatskih Black Hawkova, evo kad se očekuje isporuka

Ukupna vrijednost ugovora je 273.807.829 američkih dolara od čega je američka vlada osigurala 51 posto potrebnih sredstava

UH-60M Black Hawk

 Damir Krajac/Cropix

Američka tvrtka Sikorsky započela je proizvodnju osam helikoptera U-60M Black Hawk za Hrvatsku vojsku, potvrdilo nam je Ministarstvo obrane. Potvrda o početku proizvodnje stigla je nakon današnjeg priopćenja američke kompanije Lockheed Martin da je Hrvatska službeno kupila osam dodatnih Black Hawk helikoptera. Naime, kupnja je postala "službena" nakon što su ugovor o prodaji helikoptera potpisali američka vlada i Lockheed Martin.

image

UH-60M Black Hawk

Damir Krajac/Cropix

Ugovor o nabavci dodatnih osam helikoptera u ime hrvatske vlade u u ožujku je potpisao ministar obrane Ivan Anušić. Ukupna vrijednost ugovora je 273.807.829 američkih dolara od čega je američka vlada osigurala 51 posto potrebnih sredstava, a preostali dio će biti plaćen kroz tri godine iz proračuna MORH-a. Isporuka svih helikoptera s opremom očekuje se tijekom 2028. godine.

image

UH-60M Black Hawk

Tomislav Kristo/Cropix

"Izuzetno cijenimo povjerenje Hrvatske u helikopter Black Hawk, koji koriste SAD i više od 35 drugih zemalja, uključujući NATO saveznike, nudeći nenadmašnu globalnu i regionalnu interoperabilnost", naglasio je Hamid Salim, potpredsjednik za vojne sustave kopnene vojske i zračnih snaga u Sikorskyju u izjavi objavljenoj u priopćenju Lockheed Martina.

U priopćenju se ističe da će "odluka Hrvatske da nabavi još osam najnovije generacije UH-60M Black Hawk helikoptera za svoje Oružane snage, utrostručujući svoju flotu, podržati tekuće napore na modernizaciji i ojačati sposobnost Balkanske regije da odvrati sadašnje i buduće prijetnje."

Hrvatska vojska u ovom trenutku posjeduje 4 helikoptera Black Hawk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 07:59