PRITISAK NA NOVU VLADU

Amnesty International poručio Milanoviću: Hitno istraži Šeksa i Domazeta zbog ratnih zločina!

Ravnateljica Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju Nicola Duckworth upozorila je novu Vladu i njenog premijera Zorana Milanovića da pod hitno istraži neke visoke državne i vojne dužnosnike zbog sumnje da su počinili ratni zločin. Time bi, kako kaže Duckworth, ispravili greške koje su činile prijašnje Vlade koje su zbog svoje pasivnosti žrtvama zločina i njihovim obiteljima uskratili pravo na istinu, pravdu i odštetu.

U izvješću Amnesty Internationala posebno je istaknut Vladimir Šeks , potpredsjednik HDZ-a, o čijoj se zapovijednoj odgovornosti za zločine u Slavoniji govorilo za vrijeme suđenja Branimiru Glavašu.

Spomenuto je i ime Davora Domazeta Loše, umirovljenog admirala i bivšeg načelnika Glavnog stožera, za kojega su se pojavile informacije o mogućoj odgovornosti za zločine počinjene u akciji Medački džep.

- Ukoliko u kratkom roku Hrvatska ne riješi sve te probleme, ostat će pitanje je li ispunila obaveze vezane za zaštitu ljudskih prava ili uvjete za članstvo u EU - rekla je Duckworth.

Također, u izvješću se savjetuje novu hrvatsku Vladu da odredi dovoljna sredstva i zakonski okvir za istrage, osigura brzu, temeljitu i nepristranu istragu, učinkovitu zaštitu svjedoka te da osigura preživjelim žrtvama silovanja počinjenih tijekom rata zadovoljenje pravde, ali i da dobiju potrebnu psihološku i ekonomsku pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:50