TURBULENTNO DOBA

Analitičar komentirao raskol u Domovinskom pokretu: ‘Bit će tu još svega, a Plenković radi na tome da ih se potpuno riješi‘

‘U ovoj konstelaciji neki drugi potencijalni partneri počinju dobivati na značenju‘

Članovi pobjedničkog dijela DP-a Josip Dabro, Ivan Penava i Stipo Mlinarić

 Ranko Šuvar/Cropix

Očekivao sam raskol u Domovinskom pokretu, jer koja god strana pobijedi, ona druga će napustiti stranku, a to se i dogodilo - rekao nam je profesor s Pravnog fakulteta Ivan Rimac. Njega i profesora s Fakulteta političkih znanosti Dražena Lalića zamolili smo da prokomentiraju izborni sabor DP-a i utjecaj koji bi raskol u toj stanci mogao imati na parlamentarnu većinu.

"Bilo je za očekivati", kazao je Rimac, "da će Penava pobijediti jer je on nakon pregovora s HDZ-om većinu svojih istomišljenika ugurao na pozicije u koalicijskoj vlasti, tako da je Radićeva opcija očito bila defavorizirana u stranci i imala manji utjecaj u njoj. Što se tiče samog funkcioniranja vlasti, pitanje je samo vremena kad će Andrej Plenković krenuti u rekonstrukciju Vlade i rješavanje balasta koji mu smeta za samostalno vođenje politike. On je već i dosad prešućivao radikalne stavove koje forsira baš Penavina struja, što mu kao premijeru, vjerujem, nije bilo drago, ali nije za to nalazio rješenje. Sad ima dvije polovice DP-a pa može birati koja mu je prihvatljivija. Istodobno je, jednako i kad se rješavao Mosta, u tišini poradio na tome da ima i drugih potencijalnih žetončića koji bi mogli ući i popuniti većinu. Zasad mu je većina stabilna, međutim vjerujem da će, ako Penavini ostanu u koaliciji, Radićevi glasati protiv svega za što glasaju Penavini i da će tu među njima u Saboru biti vrlo burno, ali i vrlo neizvjesno u pogledu uspostavljanja većine u glasanju o pojedinim temama".

Aktiviranje mandata

Nakon subotnjeg rascjepa Penava je zadržao 9 od 11 zastupnika DP-a u Saboru, pa smo profesora Rimca pitali misli li da bi moglo doći do daljnjeg osipanja saborskog kluba te stranke.

"Čini se da će većina onih koji su stavili mandate u mirovanje, a zamijenili su ih Penavini pobornici, nakon rascjepa aktivirati saborske mandate, tako da će tu još biti izvjesnog komešanja. Sabor nije konačna točka, već početak razilaženja tih dviju struja. Ne vjerujem da će Penava potpuno izgubiti one koji su došli na pozicije jer njihov cilj i nije bio ideološki, nego dolazak na za njih lukrativne pozicije. Međutim, ukupno gledano, pozicije koje je DP dobio u Vladi nemaju nikakvu važniju ni vidljiviju ulogu u političkom životu. Ministarstva koja su pripala DP-u i dobili su da bi mogli simbolički govoriti hoćemo ovo ili ono, ali ništa neće od toga učiniti", prokomentirao je Rimac i dodao: "U ovoj konstelaciji neki drugi potencijalni partneri počinju dobivati na značenju, jer ako uključe njih, mogu se potpuno riješiti DP-ovaca. Plenković sustavno radi na tome".

Politička nakupina

I sveučilišni profesor politologije Dražen Lalić tvrdi da ga ne iznenađuje ishod skupštine DP-a.

"Oni nisu politička stranka, nego interesna skupina koja se nakon ulaska u vlast pocijepala na dvije interesne skupine. Ni u imenu nemaju riječ stanka, nego pokret, a i ne ponašaju se kao politička stranka. Za njih bih, prije svega, rekao da su interesno povezana skupina ljudi, koji sa stvarnom ideologijom i političkim programom nemaju neke veze. Predstavljaju se kao branitelji tekovina Domovinskog rata i protivnici Istanbulske konvencije - to im je bila neka početna točka okupljanja - a sad kad su dio vlasti ponovo se interesno pregrupiraju u odnosu na početak", kaže Lalić i dodaje: "Pažnja koju DP dobiva zadnjih tjedana nije zbog njihovih ideja, jer oni i nemaju ideja o gorućim pitanjima poput onoga treba li nam porez na nekretnine i kako ga osmisliti ili kako teritorijalno preustrojiti Hrvatsku. Već se tjednima bave isključivo blaćenjem onih iz protivničkog unutarstranačkog tabora i na tome su dobili javnu pažnju. Nije na čast HDZ-u da s takvom političkom nakupinom obnaša vlast, ali to neće ugroziti vladajuću većinu jer iskustvo nas uči da, kad se jednom dođe na vlast, to se ne baca kroz prozor zbog nekih ideala", zaključuje Lalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:01