NIŠTA OD VJEŽBE

Anušić: Milanović je otkazao vojnu vježbu kad su već nastali troškovi. Mislim da će Primorac biti bolji predsjednik od njega

‘Usred isplovljavanja raketnih topovnjača koje su išle prema području održavanja vježbe, predsjednik je zabranio provođenje te vježbe‘

Ivan Anušić

 Luka Gerlanc/Cropix

Ministar obrane Ivan Anušić izjavio je u srijedu da je predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović bez obrazloženja otkazao vojnu vježbu Hrvatske ratne mornarice koje se trebala održati od 1. do 3. kolovoza.

Riječ je o redovnoj vježbi koja se održava svake godine u rujnu, ali smo je sada željeli napraviti uoči proslave Dana pobjede i godišnjice Oluje. Međutim, u pola organizacije same vježbe, kada su pripreme bile već gotove i usred isplovljavanja raketnih topovnjača koje su išle prema području održavanja vježbe, predsjednik je zabranio provođenje te vježbe", rekao je ministar obrane u Zemuniku, gdje je posjetio protupožarnu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Na pitanje zašto je predsjednik, navodno, odjednom odlučio obustaviti pomorsku vojnu vježbu, Anušić je kratko odgovorio da nisu dobili nikakvo obrazloženje.

‘Ne navodno, nego je zabranjena. Vježba je bila pripremana, trebala je biti uoči Oluje, Dana pobjede. Po pripremi, kada su nastali već troškovi, predsjednik ju je zabranio. Zašto, nemam tu informaciju‘, kazao je i dodao da je to pitanje za Milanovića.

Zamoljen da komentira predsjedničku kandidaturu Dragana Primorca, Anušić je kazao da je Primorac zasigurno najbolji kandidat od svih onih koje se u javnosti spominjalo kao potencijalne kandidate HDZ-a. ‘Dobio je potporu stranke i kao takav će ići u utrku‘, kazao je.

‘Mislim da sa svojim iskustvom, znanjem i političkim iskustvom koje ima može biti bolji predsjednik nego što je to Milanović‘, rekao je Anušić.

‘Jedan od dokaza da može biti bolje je upravo ovo što se dogodilo sada da se dva ili tri dana prije proslave Dana pobjede iz nepoznatih razloga zabranjuje provođenje vježbe, a svi znaju da se vojska mora uvježbavati u mirnodopsko razdoblje. Ako toga nemate, nemamo što raditi‘, kazao je.

Vojna vježba Hrvatske ratne mornarice i Kopnene vojske trebala se se održati na području Kupara, tijekom prva tri dana kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 10:34