STIŽU DETALJI

Anušić potvrdio: ‘Obavezni vojni rok počinje 1. siječnja, trajat će dva mjeseca‘

Ministar obrane kaže da se Oružane snage opremljuju i moderniziraju prema dogovoru sa NATO saveznicima

Ministar obrane Ivan Anušić

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Ministar obrane Ivan Anušić otkrio je za RTL koliko će trajati obvezni vojni rok, s kojim se kreće od siječnja iduće godine, uz detalje o rezovima zbog rebalansa državnog proračuna, prenosi Net.hr.

- On će trajati dva mjeseca, počinje od 1. siječnja 2025. godine i jednostavno sve što smo komunicirali s javnosti nastavljamo dalje raditi. Povećali smo plaće vojnicima, dočasnicima i časnicima, njihova materijalna prava, ne samo kroz osobni dohodak nego i kroz dnevnice i sve na što imaju pravo - rekao im je ministar Anušić.

Hrvatska je 2008. privremeno suspendirala obvezno služenje vojnog roka i od tada se služi samo dragovoljno. Međutim, nakon agresije Rusije na Ukrajinu i sve ozbiljnije vojno-političke situacije Hrvatska je počela razmatrati povratak obveznog služenja vojnog roka.

Na temu rebalansa državnog proračuna, objasnio je da opremljuju i moderniziraju Oružane snage, ustrojavaju ih kako se očekuje i kako je dogovoreno sa saveznicima u NATO-u.

- Mislim da ćemo imati puno bolju, jaču i kvalitetniju sliku Oružanih snaga nego do sada. S ministrom financija razgovarali smo i došli do zaključka da u modernizaciji i opremanju Oružanih snaga nema prostora za štednju. To je stav Vlade i politike, jer okolnosti u kojima se nalazimo sigurnosno nam ne dopuštaju da na tome idemo štedjeti - zaključio je Anušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2024 22:20