NACIONALNI STAMBENI PLAN

Bačić otkrio niz važnih promjena: ‘Ova Vladina mjera o najmu stanova će izazvati veliku polemiku. Evo primjera izračuna za Zagreb...‘

Na konferenciji za novinare otkriveni su detalji Nacionalnog plana stambene politike RH

Branko Bačić

 Boris Kovačev/Cropix

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić na konferenciji za medije predstavio je Nacionalni plan stambene politike Republike Hrvatske do 2030. godine.

- Nacionalni plan stambene politike je prvi krovni dokument i prvi srednjoročni akt strateškog planiranja od nacionalnog značaja u oblasti stanovanja u 34 godine hrvatske državnosti. Značajan broj sugrađana nema mogućnost pristupu stanovanju. Formalni početak izrade ovog plana je bio prošle godine nakon odluke Vlade. Zatim je formirana radna skupina koja se sastojala od velikog broja stručnjaka iz različitih domena. Tu je bio i još je državno tajnik Željko Uhlir. Na nama je još jako puno posla dok Vlada RH ne usvoji plan, rekao je Bačić.

Dodao je da su kroz analizu identificirani razlozi kao odgovori visokih cijena stanova i najma u RH.

- Prije same izrade Nacionalnog plana bilo je potrebno prikupiti i analizirati sve nužne podatke koji utječu na stanovanje u RH kako bi se dobio omjer ponude i potražnje do 2030. godine, dodaje Bačić i ističe da je izrada dokumenta popraćena brojnim studijama.

Svi podaci se temelje na podacima Eurostata, OECD-a i Državnog zavoda za statistiku, ističe Bačić.

- Trenutno se provodi proces vanjskog vrednovanja i u roku od 30-ak dana bi trebalo biti završeno vrednovanje, nakon čega će sam plan ići u javno savjetovanje, početkom prosinca, kaže Bačić.

- U trećem mandatu Vlade Andreja Plenkovića u fokusu djelovanja je demografska revitalizacija Hrvatske, a stanovanje je jedna od najvažnijih mjera, ističe Bačić i počinje prezentaciju Nacionalnog plana stambene politike.

image

Domagoj Orlić, Željko Uhlir, Branko Bačić, Dunja Magaš, Sanja Bošnjak

Boris Kovacev/Cropix

- Trenutačno stanje je rezultiralo nemogućnosti priuštivog stanovanja za velik dio sugrađana. Potražnja je značajno iznad ponude. Mnogi su financijsku imovinu preveli u nekretnine, kuće ili stanove, i samim time je s tržišta povučen veliki dio nekretnina koje su izvorno bile namijenjene za stanovanje. Dovelo je to do povećanja cijena. Porasla je i potražnja stranih državljana. 50 % nekretnina u RH se plaća gotovinom, a najveći dio tu dolazi od stranaca. 10 % svih prodanih kuća i stanova su prošle godine prodani strancima. Uslijed ruske agresije na Ukrajinu došlo je i do energetske krize, inflacije, povećanja cijena građevnih materijala i povećanja cijena metra četvornog stana, s time rastu i najamnine u stanovima. 2001. godine je 76 % svih nekretnina u RH namijenjenih za stanovanje, bilo u funkciji za stanovanje., 2021., 16 % manje stambenih jedinica u RH se koristi za stanovanje, kaže Bačić. Stambene jedinice se koriste za turizam, obavljanje drugih djelatnosti, dobar dio je prazan i nekorišten. Kad se to zbroji, 40 % stambenog fonda ukupno ne služi stanovanju. To dovodi do činjenice da je mali broj stanova na tržištu i treba nam novi broj stanova na tržištu koji će omogućiti priuštivo stanovanje. Prema podacima će u RH do 2030. nedostajati 236 tisuća stambenih jedinica, kaže Bačić.

- Stambeni jaz je podatak koliko nam stanova treba da bismo se izjednačili s europskim prosjekom, pojašnjava Bačić.

- Hrvatska je po stopi prenapučenosti jedna od najnapučenijih država u EU, po broju članova kućanstva u pojedinom kućanstvu. Prosječan stanovnik raspolaže s 1,2 sobe po članu kućanstva, a u Europi je to 1,6 soba. Prenapučenije od nas su u EU Latvija, Bugarska, Rumunjska i Poljska. Prosječna dob u RH mladih koji napuštaju dom je 33 godine. U EU je to 26,5 godina, kaže Bačić.

- Indeks priuštivosti varira i to znači da se ovaj dokument ne može jednako provoditi u području cijele Hrvatske. Onima koji su ispod praga siromaštva, treba uključiti u socijalne mjere, a onima iznad tog praga treba omogućiti priuštivo stanovanje, kaže Bačić i dodaje da je priuštivo stanovanje ono kućanstvo koje troši manje od 30% ukupnih prihoda na stanovanje.

- Naši ciljevi su prije svega priuštivo stanovanje, zatim održivo stanovanje, i prostor u funkciji stanovanja, kaže Bačić i dodaje:

- Postići ćemo ih s 4 glave poluge i njihovom kombinacijom: financijskom, poreznom, zemljišnom i ekološko-energetskom.

image

Nikolina Brnjac i Branko Bačić

Boris Kovacev/Cropix

- Jedna od prvih mjera je aktivacija praznih nekretnina. 40 % svih stambenih jedinica u RH je prazno. Možemo li na taj izazov odgovoriti gradnjom novih stambenih jedinica, ili je mudro ući u aktivaciju praznih nekretnina pored nas? Potrebna je i jedna i druga mjera, no gradnja je sporija i zahtjeva enormna ulaganja, novu infrastrukturu... Mi ćemo to raditi, ali sada smo se okrenuli aktivaciji praznih nekretnina. Porez na nekretnine u Hrvatskoj je porez na stambene nekretnine koje nisu u funkciji stanovanja, objašnjava Bačić no ističe: porezna politika nikada ne može riješiti sve probleme u bilo kojem sektoru i zato on nije dovoljan.

- Druga mjera je obnova nekretnina u državnom vlasništvu. Mi ćemo nekretnine u vlasništvu RH u idućih godinu-dvije, koje nisu u funkciji stanovanja jer nisu useljive, u potpunosti aktivirati, urediti...Prije svega ćemo te nekretnine najbrže postaviti u funkciju.

- Poticanje dugoročnog najma reguliramo kratkoročnim najmom. Zakonom o upravljanju i održavanju zgrada smo ga ograničili. Nužno je zaustaviti prenamjenu stambenih jedinica za stanovanje u apartmane za kratkoročni najam. To strahovito smanjuje ponudu na tržištu, kaže Bačić.

image

Željko Uhlir, Branko Bačić, Dunja Magaš

Boris Kovacev/Cropix

- Veliki broj praznih stambenih jedinica proizlazi iz činjenice da najmodavci zbog nesigurnosti pravnog okvira, ne usuđuju se ići u dugoročni najam. Ne žele probleme s najmoprimcem pa stan radije ostave praznim...Mi ćemo osnažiti poziciju i najmodavca i najmoprimca, dodaje.

- Ubrzat ćemo procedure koje smo definirali za stambeno zbrinjavanje.

Bačić je najavio i promjenu Zakona o zadrugama.

- Uspostavit ćemo revolving fond u suradnji s HBOR-om. Najmoprimci iz našeg programa će plaćati sredstva, sredstva će dolaziti od povrata kredita, tu su sredstva državnog proračuna...

image

Branko Bačić

Boris Kovacev/Cropix

- Iduće godine nas čeka enorman novi zakonodavni okvir kojega moramo pripremiti. Želimo dodatno pojednostavniti ishođenje građevinskih dozvola za obiteljske kuće i stambene zgrade. Napravit ćemo pravilnik minimalnih tehničkih uvjeta za izgradnju višestambenih zgrada. Mi takav dokument sada nemamo. Smanjit ćemo troškove stanovanja. Povećavat ćemo potpore za energetsku obnovu i pojednostavniti cjelokupan proces. Želimo učinkovitije upravljati zemljištem u RH. Čeka nas i novi Zakon o prostornom uređenju..., ističe Bačić.

- Jedan od najvažnijih akata je novi Zakon o poticanju stanovanja. Njime želimo riješiti novi pristup izgradnji stambenih jedinica u RH koje će graditi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama. Tim zakonom Agencija postaje središnje tijelo za provedbu i poticanje stanovanja. Ogromna je zadaća pred Agencijom. Morat ćemo samu Agenciju značajno osnažiti. Uvodit ćemo novi način financiranja izgradnje tih zgrada. Cijene priuštivog stanovanja će se formirati po regijama. 50 % svih stanova u zgradama koje ćemo graditi bit će za najam, a 50 % za prodaju, no prilagođavat ćemo se posebnostima svake jedinice lokalne samouprave, pojašnjava Bačić.

image

David Vlajčić, Domagoj Orlić, Željko Uhlir, Branko Bačić, Dunja Magaš, Sanja Bošnjak

Boris Kovacev/Cropix
image

Branko Bačić

Boris Kovacev/Cropix

- Program priuštivog najma izazvat će najveću polemiku u javnosti i svjesni smo toga. Obuhvatit će kućanstva koja su ispod prosječne razine prihoda, a iznad praga siromaštva, prioritet će imati mladi ljudi. Imamo dvije vrste nekretnina u tom programu: stambene jedinice u vlasništvu RH, imamo oko 1200 stanova koje ćemo brzo obnoviti i dići na tržište priuštivog najma. Jako puno nekretnina u državnom vlasništvu imaju tvrtke. Mi ćemo preuzeti cjelokupnu imovinu i na isti način ćemo ih obnoviti i podignuti na tržište priuštivog najma. To ćemo realizirati brzo i nadam se da će tu biti izniman interes. To će ići lako i neće biti polemike javnosti. Ono što bi moglo izazvati raspravu, to su stambene jedinice u privatnom vlasništvu. Uvodimo javno privatno partnerstvo za stanove privatnih vlasnika kojima će upravljati RH putem Agencije za promet i posredovanje nekretninama, kaže Bačić.

- U ovaj postupak ćemo krenuti tako da ćemo objaviti javni poziv svim vlasnicima stanova čiji su prazni više od 2 godine da ih prijave u program priuštivog najma i tom će praznom nekretninom upravljati Agencija.

- Ako se vlasnik usuglasi, Agencija će mu odmah unaprijed isplatiti cjelokupan iznos za razdoblje u kojemu će taj stan biti u kratkoročnom najmu, i preuzeti sve u smislu odnosa s najmodavcem, kojega će Agencija u taj stan useliti. U dvije rate ćemo isplatiti cjelokupan iznos medijalne najamnine za tu jedinicu lokalne samouprave po metru kvadratnom stana koji je dat Agenciji. Agencija će u taj stan useliti najmoprimca i on će mjesečno isplaćivati priuštivi iznos najamnine. Mi ćemo najmodavcu jamčiti pravnu sigurnost i neće biti problema iseljavanja, neplaćanja, nesigurnosti... Tu država jamči da će sve platiti i najmodavac je miran, ima sredstva uplaćena u dvije rate... a odnos najmoprimca i stana provodit će APN.

- Povrat plaćenog poreza na kupnju nekretnina za prvu nekretnine znači da će se porez platiti, ali će vam ga država vratiti u cijelosti ili 50%. Uvijek se to odnosi na prvu nekretninu, no neće se vraćati baš sve ako taj stan prelazi i iznad je kriterija koje ćemo uspostaviti. Bilo je slučajeva da su ljudi kupovali ogromne stanove po najskupljim cijenama i tražili da im država vrati porez na promet...

- Naš je plan da sama država izgradi do 2030. 8.000 stambenih jedinica. Mi smo u 23 godine izgradili 9.000 stanova. Sada to planiramo napraviti u idućih pet godina.

image

David Vlajčić, Domagoj Orlić, Željko Uhlir, Branko Bačić, Dunja Magaš, Sanja Bošnjak

Boris Kovacev/Cropix

Bačić odgovara na pitanja novinara.

Novinare su zanimali konkretni primjeri priuštivog najma.

- To je enorman posao za državu, preuzima odgovornost da upravlja stanom u privatnom vlasništvu i preuzima na sebe brigu s najmoprimcem, no želimo pokazati da ćemo Zakonom o najmu stanova omogućiti pravnu sigurnost najmodavcu i najmoprimcu. Šaljemo poruku da će Agencija u ime vlasnika imati odnos s najmoprimcem. U javnom pozivu ćemo propisati kriterije za najmodavca i najmoprimca. Ne može sad netko s nekim raskinuti dugoročni ugovor pa ući u naš program. Mi želimo prazne stanove dići na tržište a ne postojeće zamijeniti da uđu u naš program. Moraju biti jasno riješeni imovinsko-pravni odnosi... Najmoprimac se može prijaviti na najmanje 3, a najviše 10 godina. Mi ćemo odabrati onog najmoprimca koji brojem članova kućanstva odgovara tom stanu. Unaprijed će se u Zagrebu za stan od 65 kvadrata za 6 godina isplatiti 42.000 eura, u dvije rate. 50% isplaćujemo isti dan prilikom potpisa ugovora, a nakon određenog vremena, preostali dio. Kada novac sjedne, najmoprimac će onda Agenciji plaćati priuštivu najamninu.

Zašto bi se to nekome isplatilo ako ne zna cijene za idućih 10 godina?

- Mi mislimo da ćemo Planom na razini EU stabilizirati tržište nekretnina u RH. Nemamo čarobni štapić da znamo što će biti za 10 godina, ali jamčimo da će stan najmodavcu biti vraćen nakon isteka ugovora, da će mu biti isplaćen taj iznos. Ni sami sebi ne možemo jamčiti. Što ako padne cijena najma, onda će on biti u pozitivnom.. Oni sada nemaju nikakve prihode ako je stan prazan već 2 godine, a sada mu uplaćujemo... Najmoprimac će Agenciji uplaćivati priuštivu najamninu, a to ovisi o njegovim primanjima i broju članova kućanstva, kaže Bačić.

Novinari su tražili primjere za Grad Zagreb. Odgovorio je Željko Uhlir.

- To ovisi o broju ukućana, prihodima i o tome jesu li djeca ispod ili iznad 14 godina... Ne mogu vam sad to odgovoriti.

- Ako je dvije ljudi s prosječnim plaćama, 30 % njihovog prihoda plus režije može biti priuštiva najamnina, kaže Uhlir i dodaje da nema konkretan primjer ispred sebe, rekao je Uhlir.

image

Domagoj Orlić, Željko Uhlir, Branko Bačić

Boris Kovacev/Cropix

- Medijalna cijena metra kvadratnog u Zagrebu je oko 10 eura. To ćemo mi uplatiti najmodavcu, a najmoprimac će plaćati oko 40 % niže od onoga što ćemo mi isplatiti najmodavcu, pojašnjava Bačić i dodaje da neće svaki najmoprimac plaćati isti iznos priuštive najamnine. Važna je i visina primanja i broj članova kućanstva... Oko 60 % plaća on, a 40 % država a najmodavac preuzima cijeli iznos medijalne najamnine, dodaje Bačić.

- Za medijalnu plaću, dvije odrasle osobe i dvoje djece mlađe od 14 godina, ako odrasli imaju plaću 2118 eura zajedno, režije su im oko 213 eura. Ostaje raspoloživo, a od toga 30 % smije biti priuštiva najamnina i ona je 571 euro, kad oboje primaju medijalnu plaću, dodao je Uhlir.

image

Domagoj Orlić, Željko Uhlir, Branko Bačić, Dunja Magaš, Sanja Bošnjak

Boris Kovacev/Cropix

Koliko ljudi će moći aplicirati?

- Svi oni čija su mjesečna primanja nedostatna da im trošak stanovanja prelazi 30 %, a trošak stanovanja podrazumijeva najamninu i troškove režije. Oni upadaju u naš program. Ali da im primanja nisu ispod minimalne plaće u RH. Oni su onda u tretmanu socijalnog sustava i oni će drugim mjerama biti regulirani, rekao je Bačić i dodao da trenutno nema točan broj takvih ljudi.

image

Domagoj Orlić, Željko Uhlir, Branko Bačić, Dunja Magaš, Sanja Bošnjak

Boris Kovacev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 18:12