PODNIO ŽALBU

Banožić pokušava srušiti vještačenje kojim je utvrđeno da je skrivio nesreću u kojoj je poginuo Goran Šarić

Optužno vijeće Općinskog suda u Vinkovcima već je jednom odbilo prijedlog da se vještačenje izdvoji iz spisa, pa se Banožić žalio

Goran Šarić, Mario Banožić

Mario Banožić i njegova obrana i dalje inzistiraju da su zapisnik o vještačenju i mišljenje Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" od 22. ožujka 2024. te očitovanje vještaka od 9. travnja 2024. o prometnoj nesreći koju je bivši ministar obrane izazvao 11. studenoga 2023. godine i u kojoj je smrtno stradao Goran Šarić, vozač s kojim se Banožić sudario, nezakoniti dokazi i traže njihovo izdvajanje iz sudskog spisa u kaznenom postupku koji se vodi na Općinskom sudu u Vinkovcima. Nakon što je optužno vijeće tog suda 14. lipnja donijelo rješenje kojim se odbija prijedlog obrane za izdvajanje spomenutih dokaza iz spisa, Banožić je na to rješenje podnio žalbu.

Banožić optužio poginuloga da je izazvao nesreću

"Okrivljeni Mario Banožić je, po braniteljici, odvjetnici Kseniji Vržina, dana 8. srpnja 2024. izjavio pravovremenu žalbu na rješenje optužnog vijeća Općinskog suda u Vinkovcima od 14. lipnja 2024. kojim je odbijen prijedlog obrane za izdvajanje dokaza iz sudskog spisa. U žalbi u cijelosti osporava navedeno rješenje zbog bitne povrede kaznenog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Naime, obrana i nadalje smatra kako se iz spisa treba izdvojiti zapisnik o vještačenju i mišljenje Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić‘ od 22. ožujka 2024. i očitovanje vještaka od 9. travnja 2024.", odgovorili su nam s Općinskog suda u Vinkovcima.

Podsjetimo, Banožić je sredinom svibnja, govoreći za RTL o okolnostima nesreće koja je zavila u crno obitelj Šarić, optužio poginulog Šarića da je nesreću zapravo izazvao on time što je prešao svojim vozilom u Banožićev vozni trak, odnosno da bivši ministar uz sve pokušaje nije mogao izbjeći sudar. U optužnici, koja se temelji upravo na zapisniku o vještačenju i mišljenju Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić", koje Banožić sada osporava, nedvosmisleno stoji da je izazvao prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom tako što je "vozio neprilagođenom brzinom i započeo pretjecanje skupa vozila (tegljač s priključnim vozilom), odnosno prešao vozilom na lijevu stranu kolnika namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera iako je bila smanjena vidljivost zbog magle i smanjena preglednost zbog tog skupa vozila koje se kretalo ispred njega u istom smjeru".

Obitelj Šarić očekuje kaznu za bivšeg ministra

"Tereti ga se da je započeo pretjecanje iako prometna traka nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje uzimajući u obzir brzinu kretanja svog vozila i vozila koje je pretjecao. Okrivljenik je uslijed opisanog na lijevoj prometnoj traci prednjim dijelom svog vozila udario u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera, pri čemu je 41-godišnji vozač tog vozila preminuo na mjestu nesreće zbog zadobivenih višestrukih ozljeda", navodi se u optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima, koju Banožić i njegova obrana pokušavaju srušiti i prije početka suđenja.

Obitelj poginulog Šarića obratila se javnosti nedugo nakon Banožićeva istupa te su naveli kako Goran Šarić "nažalost ne može dati svoju izjavu o okolnostima tog kobnog jutra 11. studenoga 2023. godine, a sve zbog nepropisne vožnje odnosno kršenja propisa o sigurnosti prometa okrivljenog, kako je to utvrdilo Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima, a što će, nadamo se, i utvrditi Općinski sud u Vinkovcima donošenjem presude kojom će istog proglasiti krivim za kazneno djelo. Na nesreću okrivljenog, postoji svjedok ove prometne nesreće, kao što postoji i prometno vještačenje jedne ugledne i priznate ustanove, koje će pomoći sudionicima u kaznenom postupku u utvrđenju istine i stati na kraj nedavno izrečenim lažima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 07:16