OPASNO

‘Bazeni, samo 2 €, a koštali su 239!‘ Kliknete, odgovorite na tri pitanja - i imate problem, hitno reagirala i hrvatska trgovina

Surfanje internetom može biti itekako rizična aktivnost i uvijek trebate više puta provjeriti autentičnost ponuda koje djeluju predobro da bi bile istinite

Ilustrativna fotografija

 Tom Merton/Hoxton/Profimedia

Facebook stranica "Lokal Pool" objavila je 27. lipnja da je lanac trgovina sportskom opremom Decathlon pokrenuo kampanju "Sreća djece" te da svim obiteljima u Hrvatskoj za dva eura dijeli vodene tobogane koji su skladišteni dvije godine jer želi osloboditi prostor za nove modele.

"Decathlon je pokrenuo kampanju "Sreća djece" i dijeli sve obiteljima u Hrvatskoj vodene tobogane, koji su skladišteni više od 2 godine, za 2 eura kako bi se oslobodio prostor za nove modele", stoji u objavi Lokal Poola, koji je uz te riječi priložio fotografiju police na kojoj stoji osam tih tobogana, odnosno "napuhavajućih bazena Intex Rainbow".

Pored te police stoji gospođa odjevena u tenisice, traperice, crnu majicu i plavi prsluk. Za remen joj je zakačen uređaj koji podsjeća na voki-toki.

Uz to, Lokal Pool je zainteresiranima za ovu priliku omogućio da se prijave za "podjelu" vodenih tobogana koji koštaju 1,95 eura. Oni koji kliknu na "Apply Now" ubrzo će se naći na internetskoj stranici Emplex.shop (https://emplex.shop/) na kojoj piše da je "Intex Pool Rainbow" prije koštao 239 eura, a da sada košta spomenutih 1,95 eura.

image
Lokal Pool/Facebook/

Međutim, prije nego što možete konkurirati za spomenuti proizvod morate odgovoriti na tri pitanja. Čim odgovorite na njih, otvara se prozor sa šest Decathlonovih kutija. U jednoj od njih se nalazi veliki popust na "Intex Pool Rainbow". Ako pronađete kutiju s popustom, otvorit će se novi prozor s kućicama u koje biste trebali unijeti svoje osobne i financijske podatke.

image
Emplex.shop/

Kampanja "Sreća djece" je, dakako, još jedna u nizu prevara koje kolaju društvenim mrežama i internetom.

Facebook stranicu Lokal Pool prati 13 osoba, njezina službena stranica "poolintex.com" ne postoji, a do sada je objavila dvije objave i obje se tiču "Sreće djece" i famoznog vodenog tobogana Intex Pool Rainbow. Ili možda napuhavajućeg bazena? Lokal Pool se očito nije mogao odlučiti je li bazen ili tobogan pa se odlučio osigurati.

Stranica Emplex.shop ne postoji u klasičnom smislu - ne možete do nje doći preko Googlea. Uz to, već se našla u nekim registrima prijetvornih internetskih stranica. Unatoč tome, ispod bazena/tobogana Intex Pool Rainbow nalaze se svjedočanstva "Ane Novak", "Ivane Horvat", "Maje Jurić", "Eme Kovač" i "Luke Markovića".

image
Emplex.shop/

Neka svjedočanstva prate i fotografije bazena/tobogana, međutim oštrooki će promatrači uočiti da je Maja Jurić napisala "pogledajte što sam dobio". Da Maja zaista postoji, jamačno bi napisala "pogledajte što sam dobila". Prevaranti, čini se, još uvijek nisu savladali rodove u hrvatskoj gramatici.

Decathlon je 28. lipnja na Facebooku osudio objave Lokal Poola te dao do znanja da one s njim nemaju nikakve veze te da se radi o prevarama. Dodao je da je stranicu prijavio. Prijava još uvijek nije urodila plodom jer je stranica Lokal Pool 17. srpnja još bila aktivan član Facebooka. Očekivano, hrvatska podružnica Decathlona sporni bazen uopće nema u ponudi.

O domišljatosti ovih prevaranata svjedoči činjenica da hongkonška podružnica Decathlona zaista prodaje taj "Intex Pool Rainbow", ali on se u njoj zove "Rainbow Ring Play Center Kids Inflatable Waterslide Pool". Doduše, riječ je o proizvodu koji zapravo prodaje i dostavlja tvrtka RC Outfitters, a koji se može kupiti preko Decathlona.

Interesantno, u hongkonškoj podružnici Decathlona taj bazen košta 950 dolara.

Facebook stranica "Lokal Pool" i kampanja "Sreća djece" još su jednom potvrdili da surfanje internetom može biti opasna aktivnost te da uvijek trebate više puta provjeriti autentičnost ponuda koje djeluju predobro da bi bile istinite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 15:30