SEZONSKI RAD

Beograđanka otkrila koliko se točno zarađuje u Dubrovniku: ‘S napojnicama je to i puno više. A imamo i veliku privilegiju...‘

Motivacija joj je bila ta što je znala da će kući donijeti više novaca nego što bi mogla zaraditi u rodnom gradu

Ljubica Boljević

 /Instagram

25-godišnja Beograđanka odlučila je javno podijeliti svoje iskustvo rada u ugostiteljstvu u Hrvatskoj te je otkrila koliko se može zaraditi. Kako prenosi Nin.rs, djevojka se bavila turizmom i hotelijerstvom dok profesiju nije zamijenila marketingom.

Ljubica Boljević nakon kraćeg raspitivanja krenula je u potragu za sezonskim poslom. Pronašla ga je na hrvatskim internetskim stranicama, a razgovor je odradila preko video poziva koji je trajao pola sata. Upitana je o dosadašnjem iskustvu te su provjerili kako barata engleskim jezikom. Nakon što je dobila posao, uputila se u Dubrovnik gdje ju je dočekao ozbiljan režim rada, ali i paprene cijene.

- Sezone su teške, ali ustraješ jer znaš da nećeš ostati zauvijek. Radili smo šest dana u tjednu, imali smo jedan obavezan slobodan dan što je privilegija jer mnogi sezonski radnici nemaju ni to. Imali smo osiguranu hranu u hotelu, kao i smještaj u kući koja je bila relativno blizu - rekla je Boljević.

Beograđanka je radila u hotelu koji je dio turskog lanca te su joj kolege bili iz cijeloga svijeta. Od sezonaca iz Hrvatske, BiH i Srbije do ljudi iz Turske, Argentine, Ukrajine, Indije i drugih dalekih zemalja.

- Što se tiče primanja, rekla bih da je prosjek oko 1200 eura mjesečno. Koliko ćete zaraditi ovisi o vama i o poslodavcu, a ako radite na pozicijama s napojnicama, to može biti i značajno više - tvrdi Boljević.

U hotelu u kojem je radila imala je različite smjene. Kad bi radila prvu smjenu s poslom bi završila do 15 sati nakon čega bi otišla na plažu i ostajala ondje do zalaska sunca. Nakon toga je znala popiti piće s kolegama ili prošetati, pa bi se uputila u sobu da se odmori za sljedeći radni dan.

- Život na sezoni nije baš uvijek zanimljiv jer si često umoran, a mnogi nemaju energije ni za što osim za rad. Ovisi o osobi - kaže Boljević.

Motivacija joj je bila ta što je znala da će kući donijeti više novaca nego što bi mogla zaraditi u rodnom gradu, ali i to što je cijelo ljeto provodila na moru: - Nedostaju mi ​​prijatelji i obitelj, ali kako obično idem na četiri mjeseca, nije teško izdržati - rekla je Beograđanka za Nin.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2024 16:36