DOLAZE CIJELE OBITELJI

Broj stranih radnika u Hrvatskoj stalno raste, do kraja desetljeća moglo bi ih biti čak pola milijuna

Dozvolu za boravak i rad u Hrvatskoj je ove godine produljilo 40.400 stranih radnika

Strani radnici na gradilištu, ilustrativna fotografija

 Vlado Kos/Cropix

Broj stranih radnika u Hrvatskoj konstantno raste, a neke gospodarske grane bez njih vjerojatno ne bi preživjele. Najviše ih je iz BiH, Nepala, Srbije, Indije i Sjeverne Makedonije. Ove je godine za boravak i rad stranih radnika u Hrvatskoj izdano više od 171 tisuće dozvola, no nisu sve iskorištene tako da u Hrvatskoj trenutno boravi oko 120 tisuća stranih radnika iz trećih zemalja, rekao je u Dnevniku HRT-a dr. sc. Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije.

U Hrvatskoj bi do 2030. godine prema nekim procjenama moglo raditi čak pola milijuna stranih radnika, prenosi HRT.

Za usporedbu, prije samo tri godine, u Hrvatskoj je bilo 82 tisuće dozvola za strane radnike.

Bejaković kaže da je teško reći hoće li se nastaviti takvi trendovi, no misli da vjerojatno neće. Ipak, ako i dalje bude velikog deficita kadrova u turizmu, ugostiteljstvu i graditeljstvu, bit će i potrebe za stranim radnicima.

- Značajan dio hrvatskog stanovništva vraća se iz svijeta. Hrvatska ipak ostvaruje zavidne stope gospodarskog rasta u zadnjih nekoliko godina. Plaće su porasle i na neki način kriza u zapadnoj Europi, prije svega u Njemačkoj i Italiji, se reflektira i na to da se naši radnici lakše vraćaju u Hrvatsku, kazao je Bejaković za HRT.

Ističe da se mnogi od tih stranih radnika u Hrvatskoj ni ne zadržavaju, no onima koji ostaju potrebno je pomoći. Dozvolu za boravak i rad u Hrvatskoj je ove godine produljilo 40.400 stranih radnika, a najviše ih se zadržalo u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

- Prva grupa koju smo doveli 2019. godine 30-ak stranih radnika, četvero ih već ima obitelj tu, praktički doveli su cijele obitelji, dio supruga je tu i rodile su djecu, zainteresirani su ljudi da tu nađu budućnost. Ne samo s poslovne strane nego obiteljsku i poslovnu, jer je tu bolja situacija nego u njihovim zemljama, rekao je Nikola Požgaj iz Požgaj grupe.

Kada je riječ o njihovoj integraciji, Bejaković kaže:

- Dobro je da se upozorava na probleme koji postoje kod zakona, da se ne stvori jedna slika da, ako donesemo zakon, da su sve aktivnosti završene. Najlakše je donijeti zakon, trebamo provesti i poštivati taj zakon, što je jako zahtjevno i svi mi kao građani Hrvatske trebamo pomoći u provođenju zakona i u pomoći u dolasku tih stranih radnika, kazao je Bejaković.

Ističe da nije za vraćanje kvota za strane radnike, što predlaže dio oporbe. Smatra da je sadašnji sustav dobar, no da je potrebno štititi i domaće tržište rada i strane radnike.

- Oni su itekako značajni u gospodarstvu i turizmu. Ako tih radnika nema, onda je hrvatsko gospodarstvo u velikim teškoćama, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. listopad 2024 09:11