OD IZVORA DO MORA

Brojne udruge i ustanove u Daruvaru se okupile s istim ciljem - iza sebe ostaviti čišći okoliš

Ako osvoje titulu najboljeg srednjeg grada, nagradu će iskoristiti za obnovu Perivoja Antuna Jankovića

Od izvora do mora - Daruvar

 Privatna Arhiva/

Grad Daruvar i ove godine sudjeluje u ekološkom projektu Od izvora do mora. Volonteri su se prošle subote već u 9 sati okupili ispred Gradske vijećnice kako bi se podijelili po lokacijama i tako obišli što je moguće više gradskih zelenih površina. Rimska park šuma, Šetnica uz Toplicu sjever, Šetnica uz Toplicu jug i hipodrom, Vranjevina, okoliš autobusnog i željezničkog kolodvora, pruga kroz grad, Trg dr. Franje Tuđmana i šuma prema Petrovom vrhu samo su neke od lokacija koje su počistili u samo jednom danu.

image

Od izvora do mora - Daruvar

Privatna Arhiva/

Nakon akcije čišćenja koju su proveli, grad je ponovno zablistao jer među travom, grmljem, lišćem i drvećem od ovog vikenda više nema ambalažnog otpada. Grad Daruvar su, osim entuzijastičnih građana, podržale i brojne lokalne ustanove i organizacije - Udruga NADA, Razvojna agencija Daruvar, djelatnici Gradske uprave, Turistička zajednica Daruvar-Papuk, Moto klub Daruvar, Udruga osoba s invaliditetom Daruvar, Udruga Ždralice, Liga protiv raka Daruvar, Udruga Impress, HVIDRA Daruvar, JVP Daruvar, Udruga umirovljenika Daruvar, Udruga Korak dalje, Foto film klub Daruvar, Gradsko društvo crvenog križa Daruvar, Hrvatske šume, Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar te dječji vrtići, osnovne i srednje škole.

image

Od izvora do mora - Daruvar

Coca-Cola, Jutarnji list, Konzum i Udruga gradova i ove godine organiziraju ekološki projekt Od izvora do mora kako bi akcijama čišćenja potaknuli brigu o okolišu i povećali svijest o važnosti adekvatnog odlaganja ambalažnog otpada, a sadnjom stabala povećali kvalitetu života u gradovima.

U projektu ove godine sudjeluje 30 gradova - 15 malih, sedam velikih i osam srednjih. Najbolji iz svake kategorije dobit će po 15 tisuća eura za sadnju novih stabala.

image

Od izvora do mora - Daruvar

Privatna Arhiva/

U Daruvaru se nadaju kako će upravo oni osvojiti titulu najboljeg srednjeg grada jer bi nagradu voljeli iskoristiti u za obnovu Perivoja Antuna Jankovića, koji je dio povijesne cjeline tog grada.

“U Perivoju se trenutno nalazi oko 200 stabala, a bilo ih je više od 400. Ovim projektom zasadili bi nova stabla i tako revitalizirali zelenu oazu u središtu grada koja bi pridonijela smanjenju negativnih klimatskih utjecaja poput smanjenja temperature zraka, apsorpciji ugljikovog dioksida te ostalim antropogenim utjecajem na klimatske promjene”, objašnjavaju u Daruvaru.

Za to bi izabrali autohtono drveće koje je povijesno prisutno u ovom području - lipe, kestene, jele, johe i jasen hrast.

image

Od izvora do mora - Daruvar

Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 08:24