NA PUTU PREMA DOLJE

Čak 78% Hrvata smatra da zemlja ide u lošem smjeru, a 71% ne odobrava rad Vlade

Za SDP se izjasnilo 31,4 posto ispitanika, a za HDZ 26 posto. Rejting HNS-a je na 7,5 posto, a HSP-a na 5,3 posto. Da su danas izbori, lijeva bi koalicija bila u prednosti pred desnom za više od petnaest posto
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Rejting HDZ-ove Vlade najniži je u proteklih 14 mjeseci, odnosno otkad je njezino vođenje preuzela Jadranka Kosor. Čak 71 posto građana ne odobrava rad Vlade, a njih 78 posto smatra da država ide u pogrešnom smjeru.

Osim toga, u rujnu je dodatno pala i popularnost šefice Vlade i HDZ-a jer je pozitivno mišljenje o njoj imalo samo 36 posto građana, odnosno dva posto manje nego prije mjesec dana.

To su rezultati najnovijeg istraživanja agencije IPSOS Puls koji objavljuje Nova TV.

Efekt Polančeca

Ne treba zanemariti činjenicu da je istraživanje na nešto manje od 1000 ispitanika provedeno početkom rujna, odnosno prije svjedočenja bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca pred povjerenstvom za Inu , koje je sasvim sigurno dodatno naštetilo njegovoj već bivšoj stranci.

Negativan utjecaj Polančecova svjedočanja na Vladu pokazat će se stoga najvjerojatnije na istraživanju za listopad.

Niz loših vijesti za vladajuće se nastavio u rujnu: samo 19 posto birača odobrava rad Vlade, a tek 14 posto ih ocjenjuje da Vlada ide u dobrom smjeru. Čak ni oni najoptimističniji, a to bi trebali biti birači HDZ-a, više ne vjeruju u izlazak iz krize. Više od polovice njih, odnosno 53 posto onih koji glasuju za HDZ, također smatra da država ide u krivom smjeru.

Da su u ovom posljednjem istraživanju birači najviše bili pod utjecajem rebalansa proračuna, najbolje govori podatak da su građani najviše nezadovoljni načinom vođenja financija i stalnim zaduživanjem.

Čak 77 posto ispitanika, naime, smatra da najlošiju politiku Vlada vodi upravo na području financija.

Ne čudi stoga što se proteklih dana u spekulacijama oko toga tko broji zadnje dane u Vladi među prvima pojavilo ime ministra financija Ivana Šukera. Drugi na listi najlošije vođenih resora su, prema ocjeni građana, gospodarstvo i socijalna politika.

Za utjehu HDZ-u može biti tek činjenica da ni oporbi ne cvjetaju ruže, odnosno smanjuje se razlika između njih i njihova glavnog suparnika SDP-a.

Josipović najpopularniji

Dok ih je u svibnju najveća oporbena stranka “šišala” za čak deset posto, ta se razlika do rujna istopila na nešto više od pet posto.

Za SDP se izjasnilo 31,4 posto ispitanika, a za HDZ 26 posto. Rejting HNS-a je na 7,5 posto, a HSP-a na 5,3 posto. Unatoč tome što SDP-u popularnost varira od 30 do 35 posto, a HDZ je već mjesecima na stabilnih 26 posto, ipak bi, da su danas izbori, lijeva koalicija bila u prednosti pred desnom za više od 15 posto. Ipak, za HDZ je dobro to što velika većina, odnosno 75 posto građana, ocjenjuje da će aktualna koalicija izdržati do kraja mandata.

Status najpopularnijeg političara i dalje drži predsjednik Ivo Josipović o kojemu pozitivno misli 82 posto ispitanika, dok je šefu oporbe Zoranu Milanoviću naklonjeno 50 posto ispitanika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 04:24