FAJT ZBOG STUDIJA

Čakardić: ‘Marija Selak Raspudić guši krvavo stečena ženska prava, a Nino Raspudić je intelektualno lijen i nepismen‘

Smatra da se Raspudić usputno razbacuje procjenama o rodnim studijima bez ikakvog teorijskog ili empirijskog znanja

Marija Selak RaspudiĆ i Nino Raspudić

 Ranko Suvar/Cropix

Izvanredna profesorica na Odsjeku za filozofiju Ankica Čakardić, voditeljica Rodnih studija koji su izazvali provalu bijesa na desnici, komentirala je kritiku kojoj su joj javno uputile njezine kolege s Filozofskog fakulteta, trenutno saborski zastupnici Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić, s kojima je povezuje i sudjelovanje u HRT-ovoj emisiji "Peti dan" - tamo je Čakardić bila moderatorica, a Nino Raspudić komentator.

Marija Selak Raspudić rekla je, podsjetimo, da je Čakardić nekada vodila ženske studije, sada vodi rodne i postavila pitanje: je li pojam ženskog postao drugotan u odnosu na pojam rodnog. Ona smatra da ne postoji potreba za rodnim studijima, da postoji "ja bih ih sama pokretala".

Isti stav dijeli i Nino Raspudić. Po njemu "problem oko osnivanja rodnih studija nije proceduralni, nije čak ni ideološki, nego jednostavno nema dovoljno materijala da to napušete na čitav diplomski studij". To je, ocijenio je Raspudić, kao da "napravimo diplomski studij o mitologiji nogometa, može biti kolegij, ali ne čitav studij, prije možete napraviti čitav studij o jednom pjevanju iz Danteovog pakla nego iz te teorije koja promatra društvo iz perspektive razlike spola i roda".

Komentar gospođe Marije Selak Raspudić o pojmovima rod i "drugotnost" Ankica Čakardić tumači kao "lažni dušobrižnički pokušaj da iskaže brigu o potlačenim ženama" i objašnjava: "Ona tobože radi razliku između ženskog i rodnog subjekta, očigledno ne razumijevajući osnove klasične feminističke teorije, i to samo kako bi žene reducirala na biološku razinu bića. Tretirajući žene tek kao ‘spol‘, ona ženama zapravo oduzima rodnu društvenu i političku ulogu, svodeći ih primarno na biološku funkciju rađalica. To je dobro poznati modus operandi suvremenih desničarki koje lažno nastupaju ‘u ime ženskih prava‘, a zapravo isključivo služe konzervativnim političkim agendama i de facto sudjeluju u gušenju krvavo stečenih ženskih prava".

U tvrdnjama Nina Raspudića profesorica Čakardić iščitava "intelektualnu lijenost, zbrku i nepismenost". Smatra da se Raspudić usputno razbacuje procjenama o rodnim studijima bez ikakvog teorijskog ili empirijskog znanja i da je to "neozbiljno, ponižava akademske radnice i radnike, da ne kažem njegove kolegice i kolege, i politički je vrlo opasno".

Potpuno je razvidno da se Raspudić nikako ne snalazi u polju rodnih studija ili feminističkoj teoriji, što mu se može donekle oprostiti jer nije kvalificiram za tu složenu struku, uvjerena je Čakardić i zaključuje: "Ono što zabrinjava u ovom slučaju jest činjenica da o tome ne zna čak ni kada je riječ o talijanskim autoricama, književnicama, filozofkinjama, intelektualkama ili umjetnicama, što je koliko-toliko njegova struka. Srećom, i to je tema koja će se naći u programu rodnih studija čiji je zadatak, pored ostaloga, popuniti postojeća teorijska i povijesna znanja i prešućenim ženskim imenima."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2024 00:06