MORBIDAN KOMENTAR

‘Che crepa!‘: Čitatelj našoj profesorici prava izvukao još jedan, stariji status o Trumpu. Kaže da je bila revoltirana...

Profesorica pojašnjava da mu nije željela smrt: ‘Da sam napisala ‘sam pao, sam se ubio‘, bila bi identična poruka‘

Ana Horvat Vuković

Na tekst u kojemu se bavimo Facebook statusom profesorice ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Ane Horvat Vuković, "Umalo. Više sreće drugi put!", koji je portal Narod.hr protumačio kao iskazivanje javnog žaljenja što nije uspio atentat na Donalda Trumpa, te prenosimo profesoričino objašnjenje u kojem ističe da je to bila privatna poruka koja nema veze s bivšim američkim predsjednikom, reagirao je čitatelj koji joj je izvukao još jedan status o Trumpu.

Radi se o statusu objavljenom tijekom pandemije koronavirusa u sklopu kojega je stavila link na vijest kako se Trump zarazio koronavirusom i popratila komentarom: "Che crepa. Čisto sa stanovišta ljudskih prava i vladavine prava".

image

Status Ane Horvat Vuković

Screenshot

Profesoricu Horvat Vuković pitali smo je li status autentičan i zamolili pojašnjenje.

- To jest moj post, da. ‘Che crepa‘ nije doslovna death wish u talijanskom jeziku, nego više nego jasna revoltiranost njegovim postupcima i ulogom u propagiranju i ukorjenjivanju antiznanstvenog diskursa - a onda se sam covidom zarazio. Da sam napisala ‘sam pao, sam se ubio‘, bila bi identična poruka. Ako netko iz tog izvlači išta... OK, prestat ću se čuditi - kazala je profesorica.

Također je podsjetila kako je to bio komentar "nakon stotina tisuća smrti u SAD-u, negiranja znanosti i odbacivanja upozorenja i apela da se koronakriza ozbiljnije shvati, otvaranja konc logora za imigrante, politike odvajanja imigrantske djece od obitelji, masovnih histerektomija imigrantica, povlačenja SAD-a iz tokijskog protokola, you name it. Uklanjanja zaštite za transrodne osobe, ukidanja edukacije o ‘racial sensitivity‘ za saveznu upravu, zamjenjivanja ikone Vrhovnog suda karikaturom ‘pravnice‘ niti dva mjeseca prije izbora, seksističkih izjava tipa ‘grab ‘em by the pussy‘ itd".

- Radi se o figurativnom govoru koji adresira indignaciju njegovim upravljanjem koronakrizom koje je dovelo do tisuća smrti. Suludo je dovoditi u poveznicu taj status star tri godine i ovaj jučerašnji koji, ponavljam, s Trumpom nema veze - zaključila je na kraju ustavna stručnjakinja, prof. Horvat Vuković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 19:49