TOPLINSKI UDAR

Cijela Hrvatska u crvenom, temperatura ide i do 40 stupnjeva, meteorolog Mikec upozorava: ‘Da, nažalost, i to je moguće‘

Popodne ponegdje može biti umjerenog razvoja oblaka, rijetko uz mogućnost i za pljusak, i to ponajprije u Posavini i na Banovini

Ilustracija

 Dusko Marusic/Cropix

Hrvatska je usred toplinskog vala pa će se i u narednim danima zadržati pretežno sunčano i vruće, ali su od utorka ponegdje mogući pljuskovi, pa i izraženiji, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

‘Utorak će na istoku Hrvatske obilježiti sunce i vrućina. Najviša temperatura bit će od 35 do 38 °C, a jutarnje vrijednosti između 18 i 21 °C. Mjestimice će poslijepodne puhati slab do umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar.

Sunčano i vruće te vrlo vruće i u središnjoj Hrvatskoj. Temperatura će od najnižih jutarnjih 18 do 21 °C danju porasti do vrijednosti između 34 i 37 °C. Popodne ponegdje može biti umjerenog razvoja oblaka, rijetko uz mogućnost i za pljusak, i to ponajprije u Posavini i na Banovini.

Pretežno sunčano i na zapadu Hrvatske, ali s malo više oblaka nego u ponedjeljak u Gorskom kotaru i Lici, gdje je u drugom dijelu dana mala do umjerena vjerojatnost za kratkotrajnu kišu, moguće i grmljavinu. Najviša temperatura između 31 i 35 °C. Na sjevernom Jadranu još malo viša, između 33 i 37 °C. Pritom će na obali ujutro mjestimice puhati slaba do umjerena bura, a u drugom dijelu dana jugozapadni i zapadni vjetar.

Vrlo vruće na srednjem Jadranu te osobito u unutrašnjosti Dalmacije - termometar bi u hladu mogao pokazivati i do 39 °C u najtoplijem dijelu dana. Vjetar većinom slab, u jutarnjim satima ponegdje umjerena bura, a od sredine dana jugozapadnjak i zapadnjak.

Podjednak vjetar i na krajnjem jugu naše domovine, gdje će more, kao i drugdje na Jadranu, biti mirno i malo valovito. Uz obilje sunčanog vremena temperatura zraka ujutro od 23 do 28 °C, a tijekom dana između 33 i 38 °C.‘

DHMZ je za srijedu zbog velike vrućine izdao crveni meteoalarm za čitavu Hrvatsku.

image

Crveni meteoalarm

DHMZ

I dalje vruće

‘Do petka na kopnu podjednako vruće kao početkom tjedna. Pritom pretežno sunčano, ali manje stabilno pa neće biti iznenađenje ako u poslijepodnevnim i večernjim satima bude mjestimičnih pljuskova s grmljavinom, nažalost, moguće i izraženijih, posebice u srijedu.

Vrućina uz nastavak toplinskog vala i na Jadranu, gdje temperatura tijekom noći uglavnom neće biti niža od 25 °C. Vjetar slab, sredinom dana i popodne ponegdje umjeren jugozapadni i sjeverozapadni‘, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 17:50