STANJE NA TRŽIŠTU

Cijene nafte stabilne, ali zabrinutost za opskrbu sve je veća

Cijena barela je na londonskom tržištu ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje
 Tomas Krist/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia/Tomas Krist/Česká Ilustrační Fotografie/profimedia

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima i na putu su tjednog rasta, jer su prekidi proizvodnje u Libiji i irački planovi za obuzdavanje proizvodnje povećali zabrinutost za opskrbu.

Cijena barela je na londonskom tržištu ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 79,78 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo također po nepromijenenoj cijeni, od 75,95 dolara.

U četvrtak su cijene na oba tržišta porasle više od 1 dolara i zasad su od početka tjedna u plusu za 1,1 odnosno 1,6 posto.

"Cijenama nafte na ruku idu najnoviji američki gospodarski podaci koji sugeriraju blago prizemljenje gospodarstva bez recesije, smanjujući strahove za potražnju", rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a. "S druge bi strane pad izvoza iz Libije i izgledi niže iračke proizvodnje u rujnu trebali zadržati tržište nafte nedovoljno opskrbljenim", dodao je.

Libijska proizvodnja nafte u četvrtak je bila i više nego prepolovljena, odnosno smanjena za oko 700.000 barela dnevno, a izvoz je zaustavljen u nekoliko luka zbog sukoba tamošnjih političkih frakcija. Konzultantska tvrtka Rapidan Energy Group procjenjuje da bi gubici proizvodnje mogli dosegnuti između 900.000 i 1 milijun barela dnevno i da bi mogli potrajati nekoliko tjedana.

U međuvremenu se očekuje se da će se i iračke zalihe smanjiti nakon što je proizvodnja zemlje premašila kvotu utvrđenu unutar OPEC+, rekao je u četvrtak izvor izravno upoznat s tim pitanjem. Irak u sljedećem mjesecu planira smanjiti svoju proizvodnju nafte na razinu između 3,85 milijuna i 3,9 milijuna barela dnevno.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je u odvojenom izvješću priopćila da je u četvrtak cijena barela košarice nafte njezinih članica pojeftinila 15 centi, na 78,10 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:09