ŠTO KAŽU INSTITUCIJE?

Ćipe je navodno iz braniteljske udruge izvukao 8 tisuća eura za osobne potrebe. Sada se oglasilo i Ministarstvo financija!

Jutarnji list prvi je pisao da je saborski zastupnik Domovinskog pokreta tijekom 15 mjeseci iz Centra dr. Ivan Šreter navodno izvukao znatnu količinu novaca

Stipo Mlinarić Ćipe

 Damir Krajač/Cropix

"Ministarstvo financija će razmotriti iznesene navode i postupiti u skladu sa svojom djelokrugom", stoji u odgovoru iz Ministarstva financija koje smo pitali hoće li provjeriti navode iz kaznene prijave podnesene protiv Stipe Mlinarića zvanog Ćipe, saborskog zastupnika Domovinskog pokreta, zbog navodnog izvlačenja novca iz udruge kojoj je predsjednik.

Naime, iz Ministarstva financija odgovorili su da oni u "skladu sa svojim djelokrugom i odredbama Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija obavljaju financijski nadzor udruga/neprofitnih organizacija u skladu s utvrđenim kriterijima, prioritetima, ekonomičnosti i javnim interesom za obavljanje inspekcijskog nadzora".

Podsjetimo da je Jutarnji list pisao da je Mlinarić iz svoje udruge, kako stoji u kaznenoj prijavi, tijekom 15 mjeseci navodno "izvukao" ukupno oko osam tisuća eura. Kao prilog kaznenoj prijavi je i prepiska, a odvjetnik Marka Radića, brata Marija Radića, zamjenika predsjednika Domovinskog pokreta, u srijedu 21. kolovoza dostavio ju je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Osijeku.

Kulminira rat u Domovinskom pokretu

Rat unutar Domovinskog pokreta na relaciji predsjednik Ivan Penava i zamjenik Radić kulminira iz dana u dan, a sada su, očito, na red došle i kaznene prijave. Jutarnji je list, naime, došao u posjed same prijave kao i popratnih dokumenata, među kojima je i izjava ovjerena kod javnog bilježnika koju je dao zapravo ključni svjedok Dominik Bebek zvani Domi.

Do Bebeka smo jučer u nekoliko navrata pokušali doći, ali nije odgovarao na pozive. Bebek je, inače, zaposlenik Domovinskog pokreta i vlasnik obrta za promidžbu i druge usluge nazvanog High Quality Ads, koji je s udrugom Centar dr. Ivana Šretera za kulturu sjećanja na žrtve ratova i poraća, čiji je predsjednik Mlinarić, imao tijekom 2023. godine sklopljen ugovor o suradnji na poslovima komunikacija i upravljanja društvenim mrežama. Iz Državnog inspektorata dobili smo odgovor kako spomenuta udruga "nije registrirana za obavljanje gospodarske djelatnosti te stoga nije u njihovoj nadležnosti".

Iz Ministarstva uprave nisu komentirali konkretan slučaj, već su citirali članak 43. zakona o udrugama kojim je "uređen nadzor nad prijavom podataka u registar udruga koji obavljaju ovlašteni službenici nadležnog upravnog tijela županije, odnosno Grada Zagreba, a isti se u bitnome odnosi na nadziranje podnošenja prijava promjena koje su udruge dužne prijavljivati prema zakonu, postojanja zapreka za zastupanje udruge sukladno zakonu, utvrđenja činjenica vezanih za održavanje sjednica skupštine, vođenje popisa članova sukladno zakonu te jesu li udruge prestale djelovati sukladno odredbama zakona".

"Inspekcijski nadzor nad obavljanjem djelatnosti kojima se ostvaruju ciljevi osnivanja udruge i nad obavljanjem gospodarskih djelatnosti udruge, propisan je odredbama članka 45. zakona, a obavljaju ga nadležni inspektori ovisno o djelokrugu udruge, sukladno posebnim propisima. Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, sukladno članku 29. spomenutog zakona, odlučuje o žalbama protiv rješenja nadležnih upravnih tijela donesenih u postupcima vezanima za registraciju udruga i upis promjena u registar udruga te je, sukladno članku 47. zakona, nadležno za provedbu upravnog nadzora nad provedbom zakona.

Navodimo da je zakonom propisan i unutarnji nadzor koji provode članovi udruge, na način propisan člankom 42. zakona", stoji u odgovoru iz Ministarstva uprave. Također smo pitali i Državno odvjetništvo RH za komentar izjave Mlinarića kako su oni bili upoznati sa svim što radi njegova udruga, ali su nam uzvratili da oni "ne komentiraju kaznene prijave i ne daju očitovanja u odnosu na izjave pojedinaca". Upite smo nadalje poslali i Poreznoj upravi, pa i Ministarstvu unutarnjih poslova, ali do zaključenja ovog broja od njih nismo dobili odgovore.

Radić: Vjerujem svom bratu da nema saznanja o nikakvim skupštinama

- Ja vjerujem svom bratu, rekao je da nema nikakvih saznanja ni o kakvim skupštinama da su bile održane, a držao je riječ i iznosio financijski plan, taj dio je potpuno neupitan, kazao je Mario Radić za HTV.

- Vidim da gospodin Stipo Mlinarić stavlja neki narativ da je ta udruga sveta, pa naravno da je sveta, naravno da bi trebala biti sveta i moj brat i ja tražimo oca još uvijek, dodao je.

Na strani Ivana Penave sva su tri ministra iz redova Domovinskog pokreta. No samo jedan od njih danas je bio na sjednici Vlade dok su Ivan Šipić i Josip Dabro za to vrijeme s Penavom u kampanji na Jadranu

- Od ta dva ministra jedan je član izbornog povjerenstva, tamo s gospodinom Penavom šetaju još tri člana izbornog povjerenstva, još nisam čuo za izbore nikakve da većina, od pet četiri člana idu u kampanju s jednim kandidatom, kazao je Radić.

Tvrdi i da kaznena prijava nema veze s događajima u stranci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:24