PLINSKA AFERA

Član Uprave Hrvatske elektroprivrede ovjerio izjavu: Tri puta sam ga izravno upozorio

Protiv ministra Davora Filipovića u pisanoj se izjavi, koju ima i USKOK, izjasnio Petar Sprčić
 Damjan Tadić/CROPIX

Ministar gospodarstva Davor Filipović navodno je tri puta pred svjedocima bio upozoren da hrvatskom tržištu prijeti pojava viškova plina koji će se prodavati ispod tržišne cijene, objavio je danas Nacional. Ta se informacija nalazi u izjavi koju je USKOK-u predao, potpisao i kod javnog bilježnika ovjerio član Uprave HEP-a Petar Sprčić. Da je ta izjava, približno tog sadržaja, zbilja u posjedu USKOK-a, iz Državnog su odvjetništva neslužbeno potvrdili za Jutarnji list.

Prema Nacionalu, Petar Sprčić, inače vjenčani kum bivšeg ministra Tomislava Ćorića, sada viceguvernera HNB-a, navodno je 29. ožujka na sastanku kriznog tima usmeno upozorio Filipovića na viškove plina, na što se ovaj oglušio. Između travnja i lipnja navodno je ministar bio upozoren još tri puta. Isto tako, tjednik spominje i sastanak u Vladi nakon izbijanja plinske afere na kojem su bili premijer Andrej Plenković, Filipović, predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić i njihovi bliski suradnici iz HEP-a, a na kojem je Barbarić navodno napao Filipovića.

"Nazvao ga je lažljivim smećem. Potom ga je opsovao. Rekao mu je doslovno da će mu je.... mater", rekao je za Nacional neimenovani izvor.

Davor Filipović jučer je sve te navode demantirao. Iz Ministarstva gospodarstva priopćenjem su javili da se radi o orkestriranom napadu na Vladu i Filipovića.

"Na sjednici Kriznog tima održanoj 29. ožujka 2023. g. Petar Sprčić, član Uprave HEP-a zadužen za plin, nije upozorio ministra Filipovića kao ni druge prisutne da će se plin koji je HEP kupovao od INA-e nakon zapunjenja podzemnog skladišta plina Okoli odlagati u plinovodni sustav i prodavati po netržišnim cijenama", stoji u priopćenju.

Filipović sve demantira

Demantirali su u priopćenju, ukratko, da je ministar Filipović ikako bio upozoren na viškove plina. Naknadno se onda javio i HEP, odnosno predsjednik Uprave Frane Barbarić, demantirajući da je psovao Filipovića.

"Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Frane Barbarić pod pravnom i materijalnom odgovornošću odbacuje svaku mogućnost korištenja vulgarnog jezika, kako se u naslovu i tekstu ističe u gore navedenom članku u Nacionalu", stoji u priopćenju HEP-a.

Premijer Andrej Plenković, koji je jučer bio u Bruxellesu na summitu EU-CELAC-a s predsjednicima Čilea i Argentine, nije htio previše komentirati plinsku aferu. Adresirao je tek zahtjev oporbe prema predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću da na temelju svojih ustavnih ovlasti zatraži izvanredno zasjedanje Sabora.

- Oporba ima pravo koristiti sve mehanizme nastupanja, kao i predsjednik Republike. Čuli ste njegov stav o inicijativi. Prošlog smo tjedna imali više od sedam sati u Saboru na Odboru za gospodarstvo. Svi koji su bili podnijeli su pismena izvješća. To je pokazalo stav Vlade da nam je u cilju rasvijetliti situaciju s viškovima plina. Ne vidim da bi se nešto novo moglo saznati na plenarnoj raspravi - odgovorio je.

Bratoubilački rat

Nije komentirao odgovornost ministra Filipovića niti predsjednika Uprave HEP-a Barbarića, a nije se izjasnio ni o potencijalnoj smjeni dvojice uključenih.

Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo!, za Jutarnji je ipak izrazila svoj stav da je sada riječ o srazu dvaju HDZ-ovih klanova.

- Vodi se bratoubilački rat u HDZ-u. Jedni objavljuju svoje u jednim novinama, drugi u drugima, treba biti oprezan jer se puno informacija plasira. Činjenica je ipak da su svi od državnog tajnika, nadležnih u agencijama i premijera Andreja Plenkovića odgovorni za tu situaciju - kaže Benčić.

Slično tako misli i Mostov zastupnik Nikola Grmoja.

Kaže da se "HDZ-ovci pokušavaju međusobno utopiti". Na pitanje smatra li da je ovo kraj ministra Davora Filipovića, odgovara da je "ovo definitivno kraj Andreja Plenkovića".

- Plinska afera im je eksplodirala uoči parlamentarnih izbora. Ako se sada riješi Filipovića, to znači da priznaje i vlastitu odgovornost jer je i on sam dobivao te dopise - zaključio je Grmoja.

Službeni poziv Milanoviću da sazove sjednicu sabora

Zbog štrajka u pravosuđu, ali i plinske afere jučer se sastalo devet oporbenih saborskih klubova te su službeno pozvali predsjednika Zorana Milanovića da iskoristi svoje ovlasti i sazove izvanrednu sjednicu. Zahtjev je odbio potpisati Domovinski pokret. IZ HDZ-a ponavljaju da za sjednicu nema potrebe.

Naime, izvanrednu sjednicu Sabora može sazvati samo predsjednik jer su vladajući oporbu odbili. Milanović je pritom suzdržan prema toj ideji. "Razumijem njihove porive i motive. Neću proceduralno zauzimati nečiju stranu", rekao je nekidan. Iako sada nakon formalnog zahtjeva mora donijeti odluku, jučer se o svemu nije očitovao.

Iz DP-a, koji je jučer jedini odbio stati uz oporbu, smatraju da je predsjednik to već trebao učiniti i zato nisu potpisali zahtjev oporbe za izvanrednu sjednicu. Nikola Grmoja, zastupnik Mosta koji je potpisao zahtjev za sjednicu prema predsjedniku, za Jutarnji je komentirao potez DP-a:

"Od izbijanja plinske afere DP se ponaša kao ispostava Pavla Vujnovca i PPD-a". Što se Milanovića tiče, rekao je da sada "svi čekaju na čiju će se stranu svrstati predsjednik".

Peđa Grbin, šef SDP-a, kao najveći problem ipak vidi šutnju premijera Plenkovića koji se ni jučer nije detaljnije ​očitovao o štrajku pravosuđa i plinskoj aferi navodeći tek "da oporba ima pravo koristiti sve mehanizme". - Plenković u maniri pravog mafijaškog dona svojim podčinjenima naređuje omertu. Zato šuti. O onome što je nezgodno, ne smije se pričati - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 02:28