PREGOVORI O PROBLEMU LJUBLJANSKE BANKE

Janšino otpisivanje Erjavca poruka je Slovencima: Ja sam taj koji donosi odluke

 AFP

Odluku slovenskog premijera Janeza Janše da iz pregovora o Ljubljanskoj banci povuče svog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca naši visoki dužnosnici ne vide kao dodatnu prepreku u rješavanju problema Ljubljanske banke, pa tako ni pravodobnoj ratifikaciji našeg Pristupnog ugovora.

Dogovor o datumu

U Vladi su, kako neslužbeno doznajemo, iz Ljubljane bili obaviješteni da će Janša povući Erjavca. Izvor blizak vrhu Vlade tvrdi da Janšinu odluku tumače “isključivo kao rezultat unutarnje političke situacije u Sloveniji i svega što se događa u njihovoj vladajućoj koaliciji”.

- A ne kao namjeru da se otežaju pregovori oko Ljubljanske banke, odnosno odgodi ratifikacija našeg Pristupnog ugovora - dodaje naš izvor, koji objašnjava da pregovore o Ljubljanskoj banci nastavljaju s novom pregovarečem, Tonetom Kajzerom, “dok se ne izbrusi konačno rješenje koje će biti prihvatljivo za obje strane”. Iako su iz ureda slovenskog premijera još u petak najavili sastanak sa Zoranom Milanovićem 10. ožujka, u našoj Vladi se ni jučer nije mogla dobiti potvrda tog sastanka.

Janšinom odlukom propao je već dogovoreni novi krug sastanka Erjavca s našom ministricom vanjskih poslova, ali je i Vesna Pusić uvjerena da to neće utjecati na daljne pregovore.

I predsjednik Ivo Josipović izjavio je jučer kako vjeruje da će slovenski parlament na vrijeme ratificirati naš Pristupni ugovor. Slovenci, podsjetimo, ratifikaciju uvjetuju rješavanjem slučaja Ljubanske banke. Josipović procjenjuje da će taj problem biti riješen unatoč vijestima o Erjavcu.

Iluzija jedinstva

- Koga god Slovenci odrede za pregovarača, Hrvatska će ga s dužnim poštovanjem prihvatiti - rekao je. Slovenski mediji, međutim, Janšnu odluku o Erjavcu tumače na različite načine. Ljubljansko “Delo” navodi da je Janša time potvrdio kako se pokušaj predsjednika Boruta Pahora da na zajedničkom sastanku s političkim prvacima dan ranije demonstrira “idilično jedinstvo političkog vrha” kad je riječ o političkim prioritetima, a među njima su i odnosi s Hrvatskom, pokazao kao “iluzija”.

‘Nije Slovenija jedina’

Svojom je odlukom, navodi “Delo” u glavnom komentaru, želio pokazati da i dalje on vuče konce na političkoj sceni. U komentaru lista “Finance”, iz pera novinara bliskog Vladinim izvorima, može se pak naslutiti da Janša ovakvim potezom i najavljenim sastankom s Milanovićem tek 10. ožujka zapravo želi dobiti na vremenu kako bi učvrstio slovenske pregovaračke pozicije. Isti novinar tvrdi i kako je apsurdna teza da Slovenija blokira ulazak Hrvatske u EU.

- Odgovore treba potražiti drugdje, u centrima moći, među onim članicama koje kao ni Slovenija nisu ratificirale hrvatski Pristupni ugovor. Jedno je što kažu javno, ali u pozadini stoji to da ne postoji želja za daljnjim širenjem EU na Balkan, a hrvatsko članstvo je vrlo vjerojatno. U svakom slučaju to nikako ne ovisi o Sloveniji - navodi komentator.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:58