ZAŠTO?

Odšteta od 19 kuna za poplavu je poniženje

 Srđan Vrančić/CROPIX

Pamtim kao danas, bila je srijeda 19. veljače. Voda je probila nasipe od vreća koje sam uz pomoć susjeda i vatrogasaca postavio oko svoje kuće i ušla mi u kuću. Punih 16 dana imali smo pola metra vode u kući, spavali smo na katu, do kuće smo mogli samo čamcima.

Moja kuća u Školskoj ulici u Selima bila je poplavljena i lani. Za štetu od lanjske poplave ni od koga nisam dobio niti lipu, nisu mi čak ni odgovorili na prijavu štete niti su došli procjenitelji. Ove godine ponovno sam popisao štetu, bili su procjenitelji iz grada, ne znam na koliko su procijenili štetu na mojoj kući i gospodarskim objektima, ali nekako ne vjerujem da ću od bilo koga dobiti odgovarajuću pomoć.

Premijerovo obećanje

Uzdaj se u se, stara je poslovica u koju svi mi najviše vjerujemo, jer znam da su lani i početkom ove godine za štetu od prošlogodišnje poplave moji susjedi dobili ili ništa, ili nekoliko desetaka kuna.

Ako mi misle pomoći s desetak ili stotinjak kuna, molim vlasti da mi ne pomažu, jer je šteta od poplave na mojoj kući samo ove godine najmanje 50.000 kuna. Javno postavljam pitanje zašto je odšteta tako mizerna, a premijer je rekao da će se ljudima, ako se neka područja ne može ili ne isplati braniti, platiti šteta. Isto tako, pitam zbog čega dvije godine zaredom plivaju iste kuće u istim naseljima kod Siska i Velike Gorice, koje godinama nisu plivale?” S tim nam se pitanjima obratio Željko Rožanković (47) iz Sela, naselja nadomak Siska, umirovljeni hrvatski branitelj.

Rožankovića smo zatekli jučer kako zajedno sa suprugom Božicom i starijim sinom Darkom demontira ormar iz spavaće sobe, koji nisu uspjeli skloniti od vode. Ističe da mještani Sela javno postavljaju pitanje zašto se ništa ne učini da se njihove kuće zaštite od poplava i ako je to mjesto žrtvovano da bi se od poplava spasilo Zagreb i Sisak, neka se barem plate poštene odšete ili ljude trajno evakuira. Dodaje da je voda uz njegovu kuću u dva dana narasla 110 centimetara, ističući da to nije normalno, nego je sigurno netko pustio vodu iz Save za spas Siska i Zagreba.

Marko Krička, zamjenik gradonačelnice Siska, šef Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Siska u vrijeme poplava, odgovarajući na pitanje zbog čega poplave u istim mjestima dvije godine zaredom, ističe da će Grad Sisak stalnim pritiskom na Hrvatske vode nastojati poboljšati sustav obrane od poplave izgradnjom novih i učvršćivanjem postojećih nasipa. Dodaje kako treba učiniti sve da se ukine zabrana vađenja šljunka iz rijeka na čijem se dnu nataložilo nekoliko metara pijeska, zbog čega Kupa i Sava mogu primiti puno manje vode.

Pruga kao brana

- Korita rijeka treba produbljivati i održavati plovnima pa ćemo imati manje problema s poplavama. Ono što možemo učiniti odmah je postići dogovor s HŽ-om da pruga Zagreb - Sisak, koja ide uz Odransko polje, postane obrambeni nasip svih naselja uz Odransko polje. Mi smo to lani i ove godine predlagali HŽ-u, no odgovora nije bilo. Sada to moramo ishoditi - ističe Krička.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:33