SPOR SA SLOVENIJOM

Milanović: Očekujem podršku Sabora. Možda i jednoglasnu

Hrvatska ne može ostati u ovom ugovoru. Postupak je, rekao je premijer Zoran Milanović, nažalost kontaminiran i Hrvatska iz njega izlazi po relativno preciznim pravilima međunarodnog prava kojih će se pridržavati
 Neja Markičević/CROPIX

Hrvatska izlazi iz postupka granične arbitraže sa Slovenijom zbog afere Pirangate, objavio je jučer na konferenciji za medije premijer Zoran Milanović nakon što je postigao konsenzus na sastanku sa svim predsjednicima saborskih klubova zastupnika.

Takve su informacije do medija stizale i prije samog sastanka koji je u Banskim dvorima započeo jučer u 11 sati i trajao je oko sat vremena. Potvrđen je ovaj rijetko viđeni nacionalni konsenzus svih stranaka u Hrvatskoj, od čega je zasigurno najzanimljiviji onaj između SDP-a i HDZ-a, odnosno Milanovića i Karamarka, čiji je jučerašnji povijesni stisak ruke i zajednički stav oko afere sa Savudrijskom valom pohvalan. Očito su ove dvije stranke shvatile da od politiziranja neće profitirati nijedna strana te da građani više vole vidjeti suglasje, a ne politička prepucavanja kada je riječ o nacionalnim interesima.

Bez disonance

- Sastanak je bio kratak, bio je u suglasju i mislim da svi mislimo isto - započeo je svoju izjavu premijer, te nastavio:

- Hrvatska ne može ostati u ovom ugovoru o arbitraži, mora izaći iz njega, mora ga raskinuti i trenutno suspendirati držeći se općeg pravila međunarodnog prava. To će biti molba i zahtjev prema Saboru da nas obveže da postupimo na taj način. Očekujem veliku podršku, neću reći jednoglasnu, ali nadam se baš takvu - poručio je Milanović.

Odgovarajući na novinarska pitanja, predsjednik Vlade rekao je kako nije čuo nikakve disonantne tonove na sastanku, da svi misle isto - da je postupak, nažalost, kontaminiran, da je praktički i priznato ono što se dogodilo sa slovenske strane, te da Hrvatska izlazi iz ugovora po relativno preciznim pravilima međunarodnog prava kojih će se pridržavati.

Stari prijedlozi

- To je procedura koju provodi Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova, a od Sabora želimo unisonu podršku da notificiramo raskid i proglasimo, što se nas tiče, trenutnu suspenziju i povlačenje arbitra kojeg je imenovala Hrvatska. Naglašavam, ne hrvatskog arbitra, jer on tamo djeluje u osobnom i stručnom svojstvu - poručio je premijer, time neposredno šaljući poruku i slovenskoj strani čiji je arbitar uhvaćen kako se dogovara s predstavnicom njihovog Ministarstva vanjskih poslova.

Predsjednik Vlade, odgovarajući na pitanje Jutarnjeg lista, nije decidirano rekao znači li ova situacija da će Hrvatska tražiti da se cijeli granični spor preseli na Međunarodni sud pravde u Haagu, odnosno da neće pristati sudjelovati u eventualnoj drugoj arbitraži. Milanović je rekao kako su to bili hrvatski prijedlozi prije pet ili šest godina, ali nije moglo biti tako, a da je on tada koristio izraz “konstruktivne suzdržanosti” prije nego što je SDP odlučio “preuzeti odgovornost i glasati zajedno s ostalima u Saboru za potvrđivanje ugovora o arbitraži”.

Treba li isprika?

- U životu, a naročito u politici, većina zna razlikovati dobro ili zlo, a vrlo često morate donositi odluke od kojih je jedna manje loša, a druga lošija. Prva varijanta s arbitražnim ugovorom nije loša, ali naravno da je i tada, ali i uvijek, bolji Međunarodni sud pravde koji sudi samo po kodificiranom pravu. Ali smo pristali na nešto pod određenim uvjetima, a s obzirom na to da je očito došlo do grubog kršenja ugovora i pravila, mi ne možemo nego ovako - rekao je Milanović, nastavivši kako vjeruje da cijela situacija neće loše utjecati na odnose sa Slovenijom, ali da Hrvatska nije imala drugu soluciju jer da je došlo do ozbiljnog incidenta u kojem je zbog greške u postupku cijela procedura kontaminirana, a ta greška praktički poništava postupak.

Milanović nije htio govoriti treba li se Slovenija ispričati Hrvatskoj, niti treba li Karl Erjavec podnijeti ostavku

- Arbitražni sud se nalazi u neugodnoj situaciji, možda ni kriv ni dužan. Cijela je situacija neugodna i trebamo van. Ovo je neodrživo i potpuno kontaminirano- rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:58