BROJNI KOMENTARI

Crnogorci masovno podržavaju potez Hrvatske prema prosrpskim dužnosnicima: ‘Ispravna odluka. Svaka čast, susjedi‘

Zanimljivo je da je u komentarima većina čitatelja napisala da je Hrvatska napravila pravu stvar i da im je dosta prosrpskih dužnosnika u Crnoj Gori

Ilustracija

 Daniren/alamy/alamy/profimedia

Na vodećim crnogorskim portalima Vijesti.me, Pobjeda i Antena je objavljena vijest o tome da je troje crnogorskih dužnosnika proglašeno nepoželjnima u Hrvatskoj. No, zanimljivo je da je u komentarima većina čitatelja napisala da je Hrvatska napravila pravu stvar i da im je dosta prosrpskih dužnosnika u Crnoj Gori koji provode naputke Aleksandra Vučića.

To i ne čudi, piše Slobodna Dalmacija, kada se uzme u obzir da Aleksandar Vučić preko svojih srpskih sunarodnjaka već mjesecima ‘muči‘ Crnu Goru, želi je udaljiti od Europske Unije. No, Srba u Crnoj Gori ima oko 30 posto i redovno ulaze u vlast. Neki njihovi potezi ne pašu ostalim Crnogorcima.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske je notom koja je upućena Veleposlanstvu Crne Gore u Zagrebu, izvijestilo Crnu Goru da je Republika Hrvatska proglasila Andriju Mandića, predsjednika Skupštine Crne Gore, Milana Kneževića, zastupnika u Skupštini Crne Gore te Aleksu Bečića, potpredsjednika Vlade Crne Gore, nepoželjnima u Republici Hrvatskoj zbog sustavnog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Republike Hrvatske u unutarnje političke svrhe, javlja na svojim internetskim stranicama MVEP. Podsjetimo, Mandić je četnički vojvoda, čelnik prosrpske i proruske desnice.

Do zahlađenja odnosa između Hrvatske i Crne gore došlo je nakon što je prije mjesec dana Skupština Crne Gore izglasala Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen. Pritom oporbeni zastupnici nisu sudjelovali u izglasavanju rezolucije jer smatraju da na ovaj način službeni Beograd zloupotrebljava svoj utjecaj u Crnoj Gori.

Evo komentara s portala Vijesti, Pobjeda i Antena koje je izvukao portal Slobodna Dalmacija:

- Svaka vam čast, Hrvati.

- Vazalna politika Mandića i Spajića za Veliku Srbiju uspijeva, ako nas blokiraju, bit će još uspješnija.

- Trebala bi im zabraniti ulaz i Crna Gora čim izađu negdje vani, recimo kod gazde u BG gdje smišljaju pakosti za Crnu Goru.

- Hahahhah, a jaoooj, kako će on (Mandić) ovo podnijeti? Demokrat nad demokratima! A taman su mislili - Hrvati zaboraviše!

- Svaka čast. A sad će EU.

image

Komentari iz Crne Gore

P A/
image

Komentari iz Crne Gore

P A/

- Ovo znači samo jedno, ova trojka je uspjela napraviti ono zbog čega su došli na mjesta odlučivanja, da Crnu Goru udalje od EU.

- Bog im pomogao! Hrvatima. Možemo li im i mi kako zabraniti ulaz?

- Mi im trebamo zabraniti izlazak iz zemlje, da nas ne brukaju po svijetu.

- Trojka nikako ne može u EU, dok traje hrvatska zabrana.

image

Komentari iz Crne Gore

Antena M/
image

Komentari iz Crne Gore

Antena M/

- Mandiću, kako si krenuo, nećeš moći ni do Nikšića poći.

- Bečić ima da vrisne od tuge, a Mandić i Knežević će ovu zabranu nositi kao orden, haha.

- Osim Bečića, ova dvojica su i u obitelji nepoželjni.

- Očekivano! Hoćemo mi da zabadamo nož u leđa, onima koji su poslije svega pokazali prijateljski odnos prema Crnoj Gori i pomogli nam u napretku prema EU????!!!!!!!

- Bravo. Sada znam da ću glasati za DF na predstojećim izborima.

- A zašto nisu i Milojka Spajića proglasili nepoželjnim? Da su i Milojka proglasili nepoželjnim odluku bih poštovao, a ovako kad su njega izostavili čini mi se da su to napravili zbog raspoloženja EU i SAD. Ovo kao da su napravili samo da bi napravili nešto, a ne da bi suštinski kaznili krivce za donošenje rezolucije.

image

Komentari iz Crne Gore

Antena M/

- Zaspati neću moći noćas.

- Mandu i Pipuna to baš i ne pogađa, čak se vjerojatno osjećaju bitnim i većim patriotama, srpskim naravno, a Aleksa prikriveni patriot je ravnodušan (suzdržan),a kad zatreba ispričat će se Aleksa bez problema.

- Odlična dobrosusjedska politika nema što, hahaha

- Vala proglasite cijelu Crnu Goru nepoželjnom, nikakva šteta. Ne mogu vjerovati koliko su Hrvati postali bezlični, kao da više i ne postoje, tako da neka se oni pozabave svojom politikom samouništenja.

- Ako smo država onda ćemo odgovoriti kontramjerama i recipročno. Ako nismo, onda ništa.

- Šteta grdna što ne mogu kod Hrvata.

- E što napravi sebi Bečić, e moj Aleksa, kako si glupo postupio. Kako te uvlače oni koje očima nisi mogao vidjeti.

- Ovo nisu političari, ovo su poslušnici AV.

- Pa poslije ovakvog izbora novih članova vlade i izjava zvaničnog Zagreba, čini se da IBAR neće ništa pomoći i ubrzati. Tužno. Što ste " obarali" staru vlast. Izgleda ne za dobrobit države CG nego za sitne osobne interese.

- Podnesite ostavke, uništili iste odnose s regionu zajedno sa Spajićem. Dritane, vrati se!

- A ni kod vas Hrvata ne treba ići, nikakve koristi od vas, oduvijek ste imali pretenzije prema BK iako vas je pola pravoslavaca bilo do prije Drugog svjetskog rata...

image

Komentari iz Crne Gore

Pobjeda Me/

- Kako prijete Hrvati da će zakočiti put k EU. Oni nam definitivno nisu dobri susjedi. A ovo je zbog Jasenovca.

- Zar i Bečića, dokazanog građanskog aktivistu i kosmopolitu, anacionalnog vožda kojem sve crnogorsko na prvom mjestu? Ispada da ne može baš svakoga isfolirati.

- Mandić i Knežević uz druge koji ih podržavaju rade štetu Cg... Oni su postavljeni da slušaju Vučića, a ne interes CG.

- Nije njih briga, njima je važna Srbija i Rusija.

- Oni vole ove retrogradne fašiste, kao što su i sami, ali ne mrdaju odavdje, tu im je pravo mjesto za opstruiranje svega, tu primaju debele pare i nesmetano sprovode tuđe namjere.

- Sad će naši njihove proglasiti, Bečić sad smišlja koga bi, možda prvo Luku Modrića... Nema Spajića, Čarapića, oni su nositelji Mandićeve politike... E milo mi je zbog Bečića što su ga svrstali tamo gdje i pripada, u velikosrpske partije. A najveći amater zna da su Bečić, Koprivica, Bogdanović, Krapović samo DF 2.

- Koliko ja znam, ova trojica nam obećavaju brz put u EU, pogotovo Bečić. A ako uđemo u EU, s kojom jedinom članicom EU ćemo se graničiti? Pa s Hrvatskom. Tako da nam Hrvati itekako trebaju.

- Ova trojica mogu samo do Nikšića i nazad, što će u EU, kad ni osnove engleskog ne znaju.

- Sad će i EU da im zabrani ulazak. Vratiše nas 30 godina unazad.

image

Komentari iz Crne Gore

Pobjeda Me/

- Crnogorski političari trebaju se baviti samo Crnom Gorom i crnogorskim narodom, a ne da unose probleme iz regije kod nas i predstavljaju ih kao naše, a samo zbog političkih bodova, jer ne mogu ponuditi ništa bolje.

- Sad Crna Gora obavezno recipročne mjere i zabraniti trojici hrvatskih poltičara ulaz kod nas, a naročito onima što dolaze pred izbore i traže od nas da podržimo Hgi i Drps.

- Puni komentari likova koji likuju što susjedna država brani ulaz NAŠIM građanima. E jadni li ste, svi zajedno.

- Nisu naši, to su matičari, Vučićevi pioni.

- Šef parlamenta nam ne smije ući u jednu od članica EU. Razmislite koja je težina toga.

- Meni bi bilo čast da me proglase za nepoželjnu personu.... Živi bili sva trojica i samo naprijed!!

- Pa i Hrvati se predstavljaju da su antifašisti i priznaju da je bilo zločina u Jasenovcu, što se bune kad je to istina. Naš problem je samo u tome što svugdje želimo biti ‘začin‘ i nesvjesno se miješamo u unutrašnje odnose i pitanja susjednih država pokušavajulći sjediti na više stolaca kako nam kad odgovara. Proglasiti predsjednika skupštine bilo koje zemlje nepoželjnom osobom također nije dobra diplomatska praksa koja vodi dobrosusjedskim odnosima.

image

Komentari iz Crne Gore

Vijesti Me/
image

Komentari iz Crne Gore

Vijesti Me/

- Apsolutno ispravna odluka Hrvatske. Ne treba kažnjavati dio crnogorskog naroda koji nema nikakve veze sa sramnom rezolucijom koju su nametnuli i izglasali silom na sramotu. Bravo!

- Svaka im čast (Hrvatima) jer je ovo imalo političku pozadinu, samim tim i sprdanje sa žrtvama

- Ja ne znam kako će ova trojica noćas zaspati, velika je stvar da ti ne daju da uđeš u Hrvatsku, hahahahahahaha

- Poštovani susjedi, zamolili bismo vas da proširite malo taj popis. Ovoj trojici je svejedno dovoljan trokut Begrad-Moskva-Banja Luka.

- Postoji samo jedan izraz za formuliranje ove cirkuske politike 44. vlade = "balkanski kačamak"! Prije će stupiti u Tunguzijsku uniju nego li u EU.

- Prijatelji naši, istine se plaše. Što nisu proglasili Spajića, ne daju gazde...

- Ovim "našim" što im udariše Hrvati zabranu, matica je Srbija, za njen interes podrivaju CG, navijaju za njih u njihovim medijima ponižavaju Crnu Goru.

- Vijesti, naravno, cenzuriraju komentare kao uvijek, kad im ne odgovara, stvaraju narativ da većina u CG podržava ovu odluku Hrvatske. Nego što ćemo s Prevlakom, Jadranom...

- A mogu oni u Srbiju, što ih briga, jel da...

image

Komentari iz Crne Gore

Vijesti Me/

Crnogorski intelektualci se ograđuju od rezolucije o Jasenovcu

Skupina crnogorskih intelektualaca se u otvorenom pismu hrvatskoj javnosti ogradila od rezolucije o Jasenovcu usvojene u crnogorskom parlamentu, rekavši da zastupnici koji su je podržali nisu glas Crne Gore, nego Srbije i Rusije.

Crnogorski parlament je krajem srpnja usvojio rezoluciju kojom se osuđuje genocid u logorima Jasenovac, Mathauzen i Dahau. Članica EU-a, Hrvatska je oštro reagirala i upozorila da to može ugroziti europski put Crne Gore te trojicu prosrpskih političara proglasila nepoželjnim osobama u Hrvatskoj.

“Poštovani susjedi, molimo vas da ne osuđujete cijelu državu zbog postupaka pojedinaca, zato sve mjere koje donesete neka budu usmjerene protiv tih pojedinaca koji pokušavaju narušiti našu bliskost i prijateljstvo, a ne protiv naroda i države i njihove budućnosti“, navodi se u pismu koje je potpisalo stotinjak crnogorskih intelektualaca.

“Oni koji su predložoli rezoluciju i za nju glasali nisu glas Crne Gore već centara moći iz Srbije i Rusije koji imaju samo jedan cilj, izazvati potrese i sukobe na Balkanu i okrenu brata protiv brata”, dodaje se.

Crnogorski intelektualci smatraju da taj dokument ne odražava istinske osjećaje većine crnogorskog naroda prema Hrvatskoj i njezinim građanima.

“U ime Crne Gore, izražavamo našu iskrenu ispriku za nesporazume ili uvrede koje su mogle nastati kao posljedica usvajanja rezolucije.... Crnogorski narod pamti i pamtit će svaku vašu podršku koju smo dobili i svaku gestu bratske volje da uđemo u EU i to zaboraviti nećemo nikada”, ističu intelektualci.

Za rezoluciju, koju je predložio čelnik prosrpske i proruske desnice Andrija Mandić, glasao je 41 od 81 zastupnika u crnogorskom parlamentu.

Dokument je bio odgovor na podršku crnogorske vlade rezololuciji o Srebrenici koja je nešto ranije usvojena u Ujedinjenim narodima.

Hrvatska je u četvrtak nepoželjnim osobama proglasila predsjednika crnogorskog parlamenta Mandića, potpredsjednika vlade Aleksu Bečića i prosrpskog desničarskog političara Milana Kneževića. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 13:30